Huvudinnehåll

 

Brandrisk skog och mark

Tjänsten Brandrisk skog och mark drivs av SMHI på uppdrag av MSB

 

Information om tjänsten Brandrisk skog och mark

Tjänsten Brandrisk skog och mark drivs av SMHI på uppdrag av MSB

Tjänsten är ett beslutsstöd och ger samlad information om brandriskprognoser och uppgifter om rådande väder och utgör bland annat underlag för att vidta förebyggande brandskyddsåtgärder, planering av släckningsinsatser och för utfärdande av eldningsförbud. I första hand riktar sig tjänsten till räddningstjänst, länsstyrelser och skogsnäring.

För inloggning krävs lösenord. Detta kan du erhålla från MSB genom att fylla i ett ansökningsformulär på MSB:s webbsida.

Ansökan om tillgång till Brandrisk skog och mark Länk till annan webbplats.

MSB kan även ge användarnamn och lösenord till andra aktörer, om syftet bedöms vara att förhindra, förebygga eller släcka bränder.

Brandrisk skogsbruk och digitalt samråd

Inloggning till Brandrisk skogsbruk och digitalt samråd hittar du här:

Brandrisk skogsbruk och digitalt samråd Länk till annan webbplats.

Modeller

Om modellerna

Beräkningarna som ligger till grund för skogsbrandsrisk är hämtad från den Kanadensiska Fire Weather Index (FWI)-modellen. Den utgår från hur uttorkat bränslet är och beräknar därefter brandbeteende och spridningsrisk för en kanadensisk standardskog. Modellen består av flera underindex:

  • DC, DMC och BUI (viktat medelvärde av DC och DMC) beskriver fuktighetsmått för de något djupare markskikten
  • FFMC beskriver uttorkningen i det ytligaste markskiktet och utifrån FFMC och vindhastigheten beräknas en spridningshastigheten, ISI.

Därefter vägs ISI och BUI samman till FWI-värde och till slut delas det in i skogsbrandsrisk, anpassat till svenska förhållanden, som relaterar till brandbeteende och spridningsrisk.

Beräkningarna har ett minne, då brandrisken idag också beror på hur vädret varit tidigare.

FWI-modellen beräknas dels på dygnsbasis för 6 dygn som avser eftermiddagen då brandrisken oftast är som högst, och dels på timbasis för kommande 48 timmar som då beskriver hur brandrisken varierar under dygnet. Timmodellen använder data från dygnsmodellens BUI (viktat medelvärde av DC och DMC) då uttorkningen i de något djupare markskikten inte varierar nämnvärt under dygnet. Den beräknar nya FFMC, ISI och FWI-värdet (samt skogsbrandsrisk) för varje timme.

Båda modellerna startas om efter 1 februari när det har varit snöfritt minst tre dagar i följd samt att temperaturen mitt på dagen varit över +8 ⁰C minst tre dygn i följd. Under vintern beräknas en ackumulerad nederbörd i respektive beräkningspunkt. Utifrån den bestäms sedan vilket startvärde underindex DC, som anges i dygnsmodellen, ska ges med avseende på hur uttorkat/blött det nedersta markskiktet är. Detta för att DC är det underindex som har längst minne och därmed förändras trögast.

Under tiden 1 november till det att omstart sker anges skogsbrandsrisk med ”Data saknas/ej säsong” istället för 5E-1 medan de övriga parametrarna fortfarande beräknas. Orsaken till detta är att bättre beskriva brandrisken tidigt på våren samt att FWI-modellen är framtagen för bränder på sommaren och därmed inte ger rimliga resultat vintertid.

För mer information se:
Fakta om brandriskprognoser och modeller Länk till annan webbplats.

Modellen för bränsleuttorkning skog beskriver hur uttorkat bränslet är och uttorkningen i de nedre markskikt som har störst betydelse vid skogsbrand. Skalan anges från 5E (Extremt torrt) till 1 (Mycket blött).

Modellen för bränsleuttorkning skog är framtagen genom att studera samband mellan HBVundre och HBVövre (från den tidigare modellen HBV-skog) och FWI-modellens underindex DC och DMC för ett antal år. Därefter har funktioner anpassats så att en ny HBVundre beskrivs som en funktion av DC och en ny HBVövre som en funktion av DMC. Därefter vägs de samman på samma sätt som HBV-värdet gjordes och därifrån även HBV-index.

Då modellen för bränsleuttorkning skog bygger på underindex till FWI-modellen startar och slutar modellerna samtidigt. Beräkningarna tas fram på dygnsbasis för 6 dygn då uttorkningen i de nedre marksikten inte varierar nämnvärt under dygnet.

För mer information se:

Bränsleuttorkning - ersättare till HBV-skog Länk till annan webbplats.

Gräsbrandsrisken avser det gamla fjolårsgräset. Efter bara några timmars torrt väder i det döda fjolårsgräset kan en gräsbrand sprida sig snabbt. Det finns två versioner av modellen för gräsbrandsrisk. Dels på dygnsbasis för 6 dygn som beskriver den högsta gräsbrandsrisken under dygnet. Dels på timbasis för kommande 48 timmar som beskriver hur gräsbrandsrisken varierar under dygnet.

Båda versioner bygger på beräkning av:

  • · Gräsbrandssäsongens utveckling (inväxten av grönt gräs)
  • · Gräsets fuktkvot
  • · Spridningshastighet utifrån vindhastighet, gräsets fuktkvot och gräsbrandssäsongens utveckling


Utifrån spridningshastigeten anges gräsbrandrisken som Mycket Stor, Stor, Måttlig eller Liten. När det ligger snö på marken anges ingen gräsbrandsrisk och inte heller när det gröna gräset växt upp, då är gräsbrandssäsongen slut.

Båda versionerna startar 1 januari och använder temperatur, relativ luftfuktighet, solstrålning, vindhastighet, nederbörd och snötäcke som indata.

För mer information se:
En ny modell för gräsbrandsfara i Sverige Länk till annan webbplats.
Utveckling av modell för gräsbrandsfara avseende prognos för dygn och timma Länk till annan webbplats.

Nyheter

2025-03-25 Namnbyten

Inför skogsbrandsbrandssäsongen 2025 har några namnbyten genomförts i brandrisk skog och mark med syfte att förtydliga kommunikationen kring skogsbrandsrisk.

Ändringarna som har gjorts är:

Skogsbrandsrisk som tidigare hette FWI-index

Bränsleuttorkning skog som tidigare hette Bränsleuttorkning

FWI-värdet som tidigare hette FWI

Namnbyten är även genomförda utanför brandrisk skog och mark, till exempel i de publika kartorna på SMHIs och MSB:s webbplats.

Modellerna för gräsbrandsrisk stängs ned för säsongen den 21 juni 2024

Det nya gröna gräset har sedan en tid vuxit upp i större delen av landet och därmed stängs modellerna för gräsbrandsrisk ned den 21 juni.

Korrigerad information kring radar i nederbördsanalysen som går in i FWI-dygn 23 maj 2024

Det var förberett och planerat att använda radar som indata till MESANs nederbördsanalys som används som indata till FWI-dygn modellen. Utvärdering av radardata pågår inom ett annat projekt på SMHI och som visar att det fortfarande finns vissa problem för längre ackumuleringstider av radardata. Därför ingår inte radar som indata till nederbördsanalysen som går in i FWI-dygn som tidigare framgick i nyheten “SMHI uppdaterar indata för brandriskanalysen den 6 maj”, informationen är nu korrigerad.

SMHI uppdaterar indata för brandriskanalys 6 maj 2024

SMHI uppdaterar analysprodukt MESAN vilken används som indata till brandriskanalyserna.

MESAN används för analys av olika markparmetrar, tex temperatur, nederbörd och relativ luftfuktighet. MESAN kombinerar olika typer av väderinformation för att på bästa sätt beskriva en viss väderparameter för en angiven tid och plats. Som initialtillstånd används en prognos tillsammans med observationer från bland annat SMHIs klimat- och automatstationer, Försvarsmaktens och Trafikverkets väderstationer samt väderinformation från satelliter och väderradar.

Uppdateringen innebär högre kvalitet samt att topografins påverkan på olika väderparametrar blir mycket tydligare än i den gamla versionen.

Uppdateringen innebär också förbättrad kvalitetskontroll av observationer.

Då flera andra meteorologiska institut använder samma programvara så kommer vidareutveckling samt framtida förbättringar införas i snabbare takt än förut. Den nya programvaran gör det även lättare att införa nya observationstyper allteftersom de blir tillgängliga samt förbättringar från satelliter och väderradar. En förbättring som redan nu har införts är bortfiltrering av falska nederbördsekon från väderradar där vindkraftsparker finns.

Tätare körningar av brandriskprognoserna på dygnsbasis infört 2 maj 2024

Brandriskprognoserna på dygnsbasis uppdaterades tidigare en gång per dygn. En ändring införes den 2 maj till att de uppdaterades flera gånger under dygnet men modellerna är fortfarande de samma det är bara uppdateringsfrekvensen som har ändrats. Det medför att brandriskprognoserna på dygnsbasis uppdateras med en nyare väderprognos än tidigare. Förändringar i väderläget som sker under dygnet återspeglas i brandriskprognoserna på dygnsbasis då den senaste tillgängliga väderprognosen används som indata vid uppdateringstillfället.

Det gör också att FWI-dygn och FWI-timme kommer följa varandra bättre jämfört med tidigare.

När prognoserna uppdateras framgår som tidigare under kartorna i fliken ”Alla brandriskdata”.

Uppdaterat snötäcke i timmodellen för gräsbrandsrisk 2024-03-05

Snötäcket i timmodellen för gräsbrandsrisk är nu uppdaterad till att visa snötäcket för varje timme för aktuell timme samt prognos för kommande 48 timmarna. Det innebär att snötäcket får en dygnsvariation om det tex faller snö eller om snön smälter bort under dygnet.

Så använder du tjänsten Brandrisk skog och mark

För bästa funktionalitet rekommenderas webbläsarens fullskärmsläge. Du kan använda tangenten F11 för att snabbt växla till och från fullskärmsläge i modernare webbläsare.

Aktuella varningar

Här når du SMHIs alla utfärdade varningar.

Varningar och meddelanden

Brandriskarkivet

Historisk brandriskdata från 2021 kan laddas ned för valfria gridpunkter i landet.

Brandriskarkivet

Brandriskprognoser

Snabbare brandrisktjänst med nyare webbläsare

För att dra full nytta av den högre prestandan och få en snabbare användarupplevelse, rekommenderar vi varmt att du uppgraderar din webbläsare.