Fokus på förväntade konsekvenser
Syftet med SMHIs vädervarningar är att samhället – alltifrån regioner, länsstyrelser och kommuner till näringsliv och enskilda – ska kunna bygga en bättre krisberedskap. En varning utfärdas när vädret väntas medföra konsekvenser eller störningar i samhället. Därför har varningsbeskrivningarna tydligt fokus på förväntade konsekvenser av vädret.
Regionalt anpassade varningar
Eftersom samhällets känslighet för olika typer av väder kan skilja sig beroende på var i landet väderhändelsen inträffar är SMHIs varningar regionalt anpassade. T.ex. så kan 20 cm snö ge väldigt olika konsekvenser beroende på det faller i Norrlands inland eller i en storstad i södra Sverige.
Varningsnivåer – gul, orange och röd
SMHIs vädervarningar kan utfärdas på olika nivåer; gul varning, orange varning eller röd varning, beroende på hur stora konsekvenser vädret kan medföra. Röd varning är den allvarligaste graden, men alla varningsnivåer innebär besvärligt väder som kan leda till konsekvenser. Det är därför viktigt att följa varningsläget och förbereda sig, även när en gul varning utfärdas.
Vad betyder vädervarningarna?
-
Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.
Vädervarningar på gul nivå innebär att vädret kan medföra konsekvenser för samhället. Vädret kan bli en fara för allmänheten och orsaka vissa skador på egendom och miljö. Det kan också bli störningar i olika tjänster i samhället, som till exempel i kollektivtrafiken. Vädrets påverkan kan skilja sig åt lokalt. Det betyder att särskilt utsatta platser kan drabbas av allvarliga skador. Enskilda personer eller grupper som är särskilt känsliga kan också drabbas allvarligt. -
Vad ska du göra?
Var extra uppmärksam på hur vädret utvecklar sig där du är. Tänk på vad du kan göra för att minska risken för skador på dig själv, din omgivning och din egendom. Det gäller särskilt dig som bor eller vistas i ett utsatt område, eller dig som tillhör en riskgrupp. -
Vad ska offentlig verksamhet göra?
Offentliga verksamheter bör anpassa sina tjänster och funktioner utifrån hur vädret utvecklas och se över möjliga åtgärder för att skydda verksamheten. Det gäller särskilt verksamheter som är extra utsatta för väderrelaterade risker.
-
Allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten
Vädervarningar på orange nivå innebär att vädret kan medföra allvarliga konsekvenser för samhället. Vädret kan bli en fara för allmänheten och orsaka stora skador på egendom och miljö. Det finns en stor risk för störningar i olika tjänster i samhället, som till exempel i kollektivtrafiken. Vädrets påverkan kan skilja sig åt lokalt. Det betyder att särskilt utsatta platser kan drabbas av mycket allvarliga skador. Enskilda personer eller grupper som är särskilt känsliga kan också drabbas mycket allvarligt. -
Vad ska du göra?
Du bör överväga att avstå från aktiviteter som utsätter dig för risker som vädret kan medföra. Gör vad du kan för att minska risken för skador på dig själv, din omgivning och din egendom. -
Vad ska offentlig verksamhet göra?
Offentliga verksamheter bör anpassa sina tjänster och funktioner utifrån hur vädret utvecklas, och initiera eventuella skyddsåtgärder. Det gäller särskilt verksamheter som är extra utsatta för väderrelaterade risker. De bör höja beredskapen inom organisationen och ge allmänheten den information som krävs för att minska risken för skador.
-
Mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten
Vädervarningar på röd nivå innebär att vädret kan medföra mycket allvarliga konsekvenser för samhället. Vädret kan bli en stor fara för allmänheten och orsaka mycket allvarliga skador på egendom och miljö. Det finns en stor risk för omfattande störningar i olika tjänster i samhället, som till exempel i kollektivtrafik och blåljusverksamhet. -
Vad ska du göra?
Du bör avstå helt från aktiviteter som innebär att du är utsatt för risker som vädret kan medföra Gör vad du kan för att minska risken för skador på dig själv, din omgivning och din egendom. -
Vad ska offentlig verksamhet göra?
Offentliga verksamheter bör anpassa sina tjänster och funktioner utifrån hur vädret utvecklas. De bör genomföra förebyggande åtgärder för att skydda verksamheten och planera för att åtgärda de följder som kan uppstå. De bör höja beredskapen inom organisationen och ge allmänheten den information som krävs för att minska risken för skador.
Följ prognoser och varningar - de uppdateras kontinuerligt
Det är viktigt att följa väderutvecklingen eftersom prognoserna uppdateras kontinuerligt dygnet runt, vilket även kan medföra ändringar av varningsnivåer och varningsområden. Aktuella varningar finns i SMHIs varningstjänster på smhi.se och i SMHIs väderapp. Varningar rapporteras också i P1- respektive P4-sändningar i Sveriges Radio.
Hur ska jag agera vid en varning?
Varningsinformationen från SMHI är viktig att ta del av för att kunna vidta rätt åtgärder vid besvärligt väder. Varningsnivån berättar hur allvarliga konsekvenser som väntas. Olika typer av besvärligt väder medför olika påverkan och därför innehåller varningsinformationen i SMHIs varningstjänster på smhi.se och i SMHIs väderapp generella exempel på hur vädret kan påverka din omgivning. Detta underlättar för dig att göra en bedömning om hur du kan beröras .
Om du behöver vägledning i hur du förbereder och skyddar dig vid besvärliga vädersituationer finns information på www.krisinformation.se
Kort historik
Konsekvensbaserade varningar infördes vid SMHI den 26 oktober 2021. De första varningarna var då en gul varning för plötslig ishalka i delar av Norrbottens län samt gula kulingvarningar för Skagerrak, Södra, Sydöstra, Mellersta och Norra Östersjön.
De första röda och orangea varningarna utfärdades den 29 november 2021 avseende snöfall i kombination med vind i delar av västra Götaland.
Tidigare användes ett varningssystem med klass 1, klass 2 och klass 3, där klass 3 var den allvarligaste varningen. Detta varningssystem var uppbyggt kring förutbestämda meteorologiska gränsvärden.