Nya artiklar om sjöar och vattendrag i varmare klimat på smhi.se

Klimatet förändras och det påverkar vattnets kretslopp. I varmare klimat kan vi i Sverige förvänta oss förändrade nederbördsmönster, ökad avdunstning, blötare vintrar och en förändrad risk för både torka och översvämning. Nu finns nya artiklar samlade som handlar om hur sjöar och vattendrag påverkas av varmare klimat, på smhi.se

SMHI är expertmyndighet inom hydrologi, vilket är just läran om vatten. SMHIs mätningar och beräkningar ger en bild av hur Sveriges hydrologi har förändrats och vad vi kan förvänta oss i framtiden.

De nya artiklarna är sex stycken och fokuserar på förändringar i vattnets kretslopp, vattentillgång, risken för översvämningar, risken för torka, konsekvenser för Sveriges stora sjöar samt grundvatten.

Utforska sidorna om sjöar och vattendrag i varmare klimat.

Både torrare och blötare

Att vi både kan förvänta oss mer regn och torka när klimatet blir varmare låter kanske motsägelsefullt, men det gäller olika platser i landet och olika tider på året. I varmare klimat går vattnets kretslopp snabbare. Mer vatten avdunstar från jorden, vilket gör att marken blir torrare, men mer vatten i atmosfären betyder också mer regn, förklarar Katarina Stensen, hydrolog på SMHI och projektledare för arbetet med artiklarna.
Illustration vattnets kretslopp.

Hur kan vi veta hur Sveriges sjöar och vattendrag påverkas av varmare klimat?

Vi använder oss dels av historiska mätningar från sjöar och vattendrag. Här ser vi på flera håll en tydlig förändring av mönster för vinterflöden och snösmältning, bland annat. Vi tittar också på resultat från modeller, som beräknar framtida förändringar. Dessa visar generellt att de förändringar vi redan ser kommer förstärkas i takt med att klimatet blir varmare, berättar Katarina.

Nya artiklar med samlad kunskap

Med mätningar och beräkningar som ständigt utvecklas vet vi mer om Sveriges hydrologi nu än någonsin. Samtidigt har budskapen om hur det varmare klimatet påverkar hydrologin varit i stort sett desamma länge.

Artiklarna är ett komplement till informationen som finns på smhi.se idag, och kan till exempel vara ett stöd för klimatanpassningsarbete, avslutar Katarina.