Vattenkraftsdagarna – ett värdefullt forum mellan SMHI och Sveriges vattenkraftsföretag

Vattenkraftsdagarna, som hållits årligen sedan 2013, är en viktig träffpunkt för SMHI och Sveriges vattenkraftsindustri. I slutet av november möttes branschens största aktörer för att utvärdera de hydrologiska modeller och prognoser som SMHI kör på uppdrag av regleringsföretagen. Ett arbete som påbörjades 1997. 

Dagarna stärker banden mellan SMHI och industrin genom föreläsningar från flera av SMHIs experter och gemensamt arbete. I år var det representanter från Vattenfall, Statkraft, Uniper, Fortum, Skellefteälvens vattenregleringsföretag, Tekniska verken, Holmen och Vattenregleringsföretagen i Östersund som besökte SMHIs kontor i Norrköping.

Bild på en grupp deltagare utanför SMHIs huvudentré.
Vi arbetar med hela kedjan för hydrologiska prognoser. Det vill säga datainsamling och granskning av mätningar, modelluppsättning, prognosproduktion på olika tidsskalor och presentation av information på ett sätt som stöder beslutfattande. Vattenkraftsdagarna är ett unikt tillfälle för att kunna diskutera användarnas behov och möjlighet för framtidsutveckling, berättar Carolina Cantone, kundansvarig på SMHI.

Kunskap och samarbete i fokus

Under kunddagarna ges möjlighet att träffa kollegor i branschen och ta del av nytt inom bland annat hydrologiområdet. SMHI tar även tillfället i akt och presenterar annat aktuellt som angränsar till  arbets- och intresseområdet.

Prognosutvärderingen av de hydrologiska modellerna utförs årligen. Dessa modeller har en väldigt central roll inom vår verksamhet och det är viktigt att kontrollera hur de går och om det till exempel finns behov av omkalibreringar, säger Lisa Forsgren, civilingenjör på Skellefteälvens Vattenregleringsföretag.
Bilden visar en man som visar upp hydrologisk mätutrustning.
Nils Sjödin, hydrolog SMHI, berättar om historiska hydrologiska mätutrustningar under sitt föredrag.
Bild på liten fickflygel av fabrikat G.W. Lyth, Stockholm.
Liten fickflygel av fabrikat G.W. Lyth, Stockholm, troligen inköpt någon gång på 1920 eller 30-talet. Det användes för snabb översiktlig bedömning av vattenhastigheter, berättar Nils Sjödin.
Inslaget om historiska mätinstrument var intressant och under en fikarast låg även SMHIs Sverigepussel redo att bygga ihop, med alla Sveriges avrinningsområden som pusselbitar. Då fick många vattenkraftshydrologer fullt fokus på att lösa pusslet och bygga ihop Sverige, och vi lyckades innan rasten var slut, fortsätter Lisa Forsgren.
Bild på två män och två kvinnor som pusslar vid ett bord.
Några av deltagarna löser pusslet av Sveriges huvudavrinningsområde.

Tittar på framtiden för hydrologiska prognoser tillsammans

I samband med Vattenkraftsdagarna hölls det första referensgruppsmöte för ett nytt HUVA-projekt (Hydrologiskt utvecklingsarbete) som finansieras av Energiforsk. Projektet, som löper fram till slutet av 2025, fokuserar på att förbättra S-HYPE prognoser för vattenkraftsändamål. Mötet genomfördes i workshopformat där referensgruppen fick möjlighet att bygga kompetens kring S-HYPE-modellen, samtidigt som SMHI-teamet fick värdefull insikt i användarnas behov och vägledning för projektets fortsatta utveckling.

Att vattenkraftsbranschen äntligen får tillfälle att titta närmare på möjligheterna med S-HYPE modellen och utvärdera dess tillrinningsprognoser jämfört med våra nuvarande modeller blir ett spännande projekt att följa och utvärdera, säger Lisa Forsgren, Skellefteälvens Vattenregleringsföretag, som är huvudkontaktperson i referensgruppen för HUVA-projektet.