För att underlätta arbetet har SMHI har fått i uppdrag att databaser med hydrografi, statistik, flöden (både mätserier och beräkningar) samt scenariomodeller finns fria och är möjliga att nå som öppna data.
Allt detta finns numera tillgängligt i SMHI Vattenwebb och i Referensguiden finns information om nyheter och bakgrundsmaterial.
S-HYPE från början
Idén kring en ny hydrologisk modell utvecklad vid SMHI påbörjades redan 2003 och 2005 kunde det stora modellbyggandet påbörjas vilket resulterade i en första version av HYPE-modellen 2008.
En första uppsättning av HYPE-modellen för hela Sverige, baserad på en indelning av landet i vattenförekomster enligt EU:s ramdirektiv för vatten, gjordes 2009. Den indelning som då fanns i SVAR (Svenskt Vattenarkiv) bestod av 17 313 delavrinningsområden, som tillsammans täcker hela Sverige, samt delar av Norge och Finland (främst Trysilelva och Torneälven).
Uppsättningen av HYPE-modellen för hela Sverige kallas för S-HYPE.
S-HYPE utvecklas kontinuerligt
SMHI utvecklar kontinuerligt S-HYPE både vad gäller områdesindelningen (baserad på SVAR), uppdateringar av indata och förbättringar av processbeskrivningar, samt kalibrering av modellen.
Principen vid vidareutvecklingen av S-HYPE är att modellen förbättras successivt, men att man i varje tidpunkt gör bästa möjliga uppskattning i tid och rum av flöden av både vatten och näringsämnen. Med förbättringar avses även förbättringar i modellkoden, nya funktioner och beräkningsvariabler.
Trovärdigheten i resultaten utvärderas också genom känslighetsanalyser och osäkerhetsskattning och Vattenwebb innehåller ett verktyg som visualiserar den genomsnittliga avvikelsen i procent mellan modellvärde och mätdata.