Internationellt initiativ ska lyfta klimatförändringens påverkan på vintersport och turism

Minskad snötillgång är en tydlig effekt av klimatförändringen, så även i Sverige. Idag presenterar Världsmeteorologiska organisationen (WMO) och International Ski and Snowboard Federation (FIS) ett initiativ där parterna vill etablera en samverkan för att lyfta de negativa effekter som klimatförändringen har på vintersport och vinterturism.

”Förstörda vintersemestrar och inställda sportevenemang är – bokstavligen – toppen av klimatförändringens isberg. Krympande glaciärer, minskat snö- och istäcke och tinande permafrost har en stor inverkan på ekosystem, samhällen och ekonomier och kommer att få allt allvarligare återverkningar på lokal, nationell och global nivå i århundraden framöver”, säger WMO:s generalsekreterare Celeste Saulo i ett pressmeddelande.
Pressmeddelande från WMO den 3 oktober 2024: FIS and WMO partnership highlights the harmful effects of climate change on winter sports and tourism

Skidspetsar i skidspår

Minskad snötillgång i Sverige

Även i Sverige ser vi minskad snötillgång som en effekt av den globala uppvärmningen. Det handlar både om att den totala snösäsongen blivit kortare och att det under vintermånaderna blivit vanligare med plusgrader, smältande snö och barmark. Effekterna är tydligast i de södra delarna av landet men också stora delar av Norrland är redan idag påverkat, säger Erik Kjellström professor i klimatologi på SMHI.

SMHIs klimatindikator snö

SMHIs klimatindikator nollgenomgångar

SMHIs rapport "Observerad klimatförändring i Sverige 1860-2021" (Klimatologi 69)

SMHIs forskning om framtida klimat ger en bild av hur temperaturen kommer att fortsätta förändras.

Fortsatta utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser leder till fortsatt uppvärmning och fortsatt kortare och mildare vintrar i Sverige vilket turismen fortsatt kommer behöva anpassa sig till. Våra scenarier visar att kraftfulla utsläppsminskningar kan motverka uppvärmningen. För att uppnå detta måste alla, vilket förstås inkluderar skidorganisationer och vinterturister, medverka till att minska och helst helt få bort utsläppen, säger Erik Kjellström.

SMHIs klimatscenariotjänster

Initiativet som WMO och FIS tar innebär att parterna varje år planerar  att genomföra ett antal aktiviteter. Redan den 7 november kommer partnerskapet att vara värd för ett webbinarium för nationella skidförbund, destinationschefer och evenemangsarrangörer, om klimatförändringen och dess potentiella inverkan på snö och is och vintersporter.

Temasida på smhi.se om klimatet

På vår temasida hittar du information om klimatet – igår, idag och imorgon – och kan ta del av SMHIs statistik, scenariotjänster och öppna data. SMHI bedriver omfattande forskning inom klimatområdet. Här finns också Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning.

Om klimat på smhi.se - statistik, forskning och vägledning