Klimatindikatorer visar förändringar i vattenflöden över tid

SMHIs historiska klimatindikatorer använder långa mätserier för att visa hur olika väder- och vattenparametrar varierat från år till år. Nu är de hydrologiska klimatindikatorerna Vattenflöde och Vårflodens start uppdaterade med observationer för 2023. I diagram för indikatorerna syns tydligt att exempelvis vårfloden 2023 liksom stormen Hans gett avtryck. 

– Långa mätserier är viktiga för att kunna följa klimatförändringen. Av de nära 300 stationer där SMHI samlar in data över vattenstånd och vattenflöde har vi använt oss av mätningar som inte påverkas så mycket av regleringar och som är av god kvalitet över tid, säger Katarina Stensen, hydrolog vid SMHI.

Klimatindikatorn Vattenflöde sammanfattar tre parametrar för att beskriva hur Sveriges hydrologi utvecklats över tid: 

  • årsmedel och säsongsmedel för vattenflöde 
  • års- och säsongshögsta vattenflöde
  • antal dagar med lågflöde

Detta görs för hela Sverige och för fyra regioner; Bottenviken, Bottenhavet, Norra och södra Östersjön och Västerhavet.  

Rekordstor vårflod i Torneälven

Året 2023 var händelserikt på flera håll. I maj bidrog snösmältning och regn till en rekordstor vårflod i Torneälven och dess biflöde Muonioälven. Hus och vägar blev översvämmade.

Klimatindikatorn sammanfattar detta som en stapel i ett diagram - ett annat sätt att illustrera händelser vid vatten. Både medelvattenflöde och säsongshögsta flöde var högt i Bottenvikens vattendistrikt för våren (mars, april och maj).

Stepeldiagram
Staplarna i diagrammet visar genomsnittlig avvikelse i medelvattenflöde för stationer i Bottenvikens vattendistrikt under våren. Blå staplar visar högre och röda lägre värden än medelvärdet för normalperioden 1961–1990. Den grå linjen visar ett glidande medelvärde beräknat över ungefär tio år. Förstora Bild

Ovädret Hans gav höga flöden i väst

April, maj och juni var nederbördsfattiga i södra Sverige. Det ledde till marktorka, låga flöden och låga grundvattennivåer i vissa områden. Under senare delen av sommaren var vädret lågtrycksbetonat och ovädret Hans drog in över landet. Ovädret avspeglar sig till exempel i diagrammet säsongshögsta vattenflöde under sommaren för Västerhavets distrikt, som drabbades av Hans.

Stapeldiagram
Staplarna i diagrammet visar genomsnittlig avvikelse i säsongshögsta vattenflöde för stationer i Västerhavets vattendistrikt under sommaren. Blå staplar visa högre och röda lägre värden än medelvärdet för normalperioden 1961–1990. Den grå linjen visar ett glidande medelvärde beräknat över ungefär tio år. Förstora Bild


Östra Götaland fick dock inte mycket nederbörd i samband med Hans och stapeln för 2023 för säsongshögsta vattenflöde under sommaren är ungefär normal. Antal dagar med lågflöden blev fler än normalt, men inte lika många som de torra åren 2016, 2018, 2020 och 2022 på grund av att lågtrycken ändå höll uppe lågflödena. 

Stapeldiagram
Staplarna i diagrammet visar antal dygn med lågt vattenflöde i genomsnitt för stationer i Norra och södra Östersjöns vattendistrikt per år. Orangea staplar visar fler och gröna visar färre antal dygn med lågt vattenflöde än medelvärdet för normalperioden 1961–1990. Den grå linjen visar ett glidande medelvärde beräknat över ungefär tio år. Förstora Bild

 Utforska mer själv i klimatindikatorn Vattenflöde

Vårfloden startar allt tidigare – även under 2023

I Klimatindikatorn Vårflodens start, visas startdatum för vårfloden från ett antal vattendrag från Dalarna och norrut i landet. Startdatumet räknas som det datum då vattenföringen når upp till årsmedelvattenföring efter vinterns lågflöde. 

– Variationen mellan år är stor, men ändå är det är tydligt att vårfloden i genomsnitt inträffar tidigare och tidigare sett över tid. I år inträffade vårfloden tidigare än normalt i 16 av de 22 undersökta vattendragen. I de övriga sex var det bara i två som vårfloden inträffade senare än normalt, berättar Katarina Stensen, hydrolog vid SMHI.

I två vattendrag inträffade startade vårfloden vid normal tidpunkt och i två uppdaterades inte diagrammen på grund av mättekniska orsaker.

Stapeldiagram
Staplarna i diagrammet visar vårflodens startdatum för Torneträsk (Norrbotten). Om stapeln är blå och pekar uppåt, skedde vårfloden senare än normalt och om stapeln är grön, så skedde den tidigare. Medelvärdet beräknas över hela mätperioden. Luckor i diagrammet innebär att data saknas för de åren. Den grå linjen visar ett glidande medelvärde beräknat över ungefär tio år. Förstora Bild

Utforska mer själv i klimatindikatorn Vårflodens startdatum

Lär mer om, och utforska SMHIs klimatindikatorer.