Regnlekplatsen i Göteborg – från regnig utmaning till lekfull förebild

Det regnar i snitt var tredje dag i Göteborg och med ett förändrat klimat väntas mer regn. Göteborgs stad har beslutat att satsa på att bli världens bästa stad när det regnar och en del av denna satsning är Regnlekplatsen. Att ha ett rättviseperspektiv i lekparkens utformning har varit centralt.

Lekplatsen är en plats för barn att ha roligt och även en symbol för hur regniga dagar kan hanteras på ett lekfullt och inkluderande sätt.

Inkludering och samarbete ledord för arbetet

Lekplatsen som mötesplats bidrar till att motverka sociala ojämlikheter och skapar ett mer inkluderande samhälle. Åtgärder som saknar ett rättviseperspektiv, riskerar att förvärra existerande ojämlikheter i samhället.

− Regnlekplatsen är resultatet av ett fantastiskt samarbete mellan stadens invånare, medverkande konstnärer och arkitekter. Genom dialog har vi skapat en plats där alla kan mötas och leka – oavsett väder, säger Emma Sjögren, projektledare, Stadsmiljöförvaltningen

Hantering av regnvatten för en säker och rolig lekplats

När den gamla lekplatsen vid Näckrosdammen ändå skulle rustas upp, tog man tillfället i akt att både utveckla vattenhanteringen och skapa en inkluderande lekplats. Ett stort fokus lades på att säkerställa att lösningarna var inkluderande med barn i fokus. Regnlekplatsen fyller en viktig funktion genom att skapa en säker och tillgänglig lekmiljö för barn, även när det regnar, och uppfyller flera sociala och praktiska behov i stadsutvecklingen.

En drönarbild som visar regnlekplatsen i Göteborg från ovan.
Regnlekplatsen är utformad så att vattnet ses som en tillgång i leken. Foto Ulf Celander

Bred dialog gav förståelse för rättviseaspekten

Genom god medskapandeprocess och en bred dialog skapades kreativa och funktionella lösningar som speglar invånarnas behov. Processen visade hur riktade insatser, som samarbete med lekplatsföreningar och uppsökande verksamhet, kan säkerställa att även grupper som vanligtvis inte deltar i stadsplaneringsprocesser får en chans att påverka. Detta bidrog till en bredare förståelse för hur tillgänglighet och social rättvisa kan integreras i designen. Att involvera olika yrkesgrupper, såsom landskapsarkitekter, konstnärer och säkerhetsexperter från början, var viktigt för att uppnå ett slutresultat som kombinerar både estetiska och funktionella aspekter.

Samarbete gav både estetiska och tekniska lösningar

Centralt för projektet var samarbetet mellan invånare, arkitekter och konstnärer. För att engagera invånarna i utformningen använde staden en rad olika metoder där både barn och vuxna fick möjlighet att dela sina idéer.

I nästa steg tog landskapsarkitekter och konstnärer hänsyn till både tekniska krav för vattenhantering och de estetiska och lekfulla aspekterna som invånarna efterfrågade. Resultatet blev en lekplats där regnvatten ses som en tillgång. Vattnet samlas upp genom stora bladformade tak och rännor, vilket skapar både lekfulla och pedagogiska upplevelser och uppmuntrar till utomhusvistelse.  Det var även viktigt att inkludera barn och föräldrar med funktionsvariation.

Samarbetet resulterade i en lekplats som ger en säker och inspirerande miljö för lek och gemenskap, där regnvatten ses som en tillgång i leken och där tekniska krav på vattenhantering uppfylls.

Läs mer om hur Göteborgs stad jobbat med klimatanpassning och rättviseaspekten när de utformade Regnlekplatsen.