Medan det var en mild allhelgonahelg i södra Sverige var det riktigt kallt i norr. Lägsta temperaturerna i norr låg mellan -10 och -15 grader, vid kusten i norra Bottenviken mellan 0 och -5 grader. Isen började sannolikt lägga sig i vikarna redan veckan innan men det var när iskartan skulle produceras på måndagen som isen kunde ritas ut på kartan.
Är detta en tidig start på säsongen?
Sedan 1980 har drygt hälften av säsongerna startat innan mitten av november, en tredjedel innan 8 november. I genomsnitt har kartans första is ritats ut den 13 november. Denna säsongstart, den 4 november, kan räknas som tidig men är samtidigt ganska normal.
De som vistas utmed Bottenvikens kuster har säkerligen noterat tidigare datum för när den första isen har kunnat ses i vikarna. För de som analyserar och kartlägger isläget till iskartan krävs att isen syns tydligt på en satellitbild, att isen täcker ett någorlunda stort område. Dessutom publiceras iskartan i början av säsongen endast måndagar och torsdagar.
Detta innebär att nyis i hoppet mellan en karta utan is och första kartan med is, till exempel över en helg kan ha hunnit lägga sig på många ställen och totalt sett resultera i en ganska stor yta. Vissa säsonger lyckas publiceringsdag för karta sammanfalla väl med den faktiskt första isläggningen och därmed resultera i en väldigt liten samlad yta.