Stort engagemang i workshop om mätning av flöde och vattenstånd

Sista veckan i september stod SMHI värd för den sjätte upplagan av Nordic International Hydrometry Workshop, en workshop som är ett internationellt samarbete inom mätteknik för observationer inom hydrologi. Workshopen genomfördes med ett blandat program som bestod av föredrag, diskussioner och ”hands-on-training”. Detta blev mycket uppskattat och resulterade i många nya idéer och samarbetsformer.

Temat för veckan var ”likheter och olikheter mellan olika länders hydrologiska nät och hur arbetet med och kring dessa bedrivs”. Exempel på detta kan vara vilken typ av mätutrustning som används, hur administrationen runt näten ser ut och vilka arbetssätt man använder sig av vid arbete i fält.

Nordic International Hydrometry Workshop
Välbesökt workshop med många intressanta presentationer och diskussioner. Foto Lena Andersson, SMHI

Under veckan diskuterades också olika aspekter av mätteknik inom hydrologi, med fokus på mätningar av vattenflöden i vattendrag. Tekniken inom detta område utvecklas snabbt. För 30 år sedan genomfördes de flesta vattenflödesmätningar med flygel, ett mekaniskt instrument i form av en propeller, som då var det enda instrumentet som fanns att tillgå. Idag genomförs de flesta mätningarna med akustiska mätinstrument, och där finns en uppsjö att välja mellan.

Genom att samarbeta runt information och jämförande tester av nya instrument kan vi arbeta effektivare och snabbare, och alla länder behöver inte uppfinna hjulet på var sitt håll säger Mikael Lennermark, fälthydrolog på SMHI:s observationsenhet.

Även datainsamling och efterbearbetning av data stod på agendan. Flera länder upplever liknande utmaningar inom detta område, främst i samband med att mycket av bearbetningen av rådata idag sker manuellt. Det finns stora vinster i att samarbeta runt utveckling av automatisk datagranskning. Samarbete och informationsutbyte föreslogs även inom områden som tillgängliggörande av data och definiering av osäkerheter för flödesdata.

Ett nordiskt samarbete blir internationellt

Workshopen var från början ett nordiskt samarbete. De senaste åren har det växt till ett stort internationellt arrangemang, därav namnet. I årets workshop deltog totalt 180 deltagare, de flesta på plats på SMHI i Norrköping men även ett stort antal online. De flesta av deltagarna kom från de nordiska grannländerna men även länder som England, Skottland, Tyskland, Frankrike, Spanien, Kanada, USA och Australien var representerade.

Stationsbesök och fältdag

Många av deltagarna är personer som arbetar i fält och det avspeglade sig på workshopen som innehöll två fältdagar.

Deltagarna hade under den första fältdagen möjlighet att besöka en av SMHI:s hydrologiska stationer utanför Norrköping. Syftet med detta var att få se ett exempel på hur de svenska stationerna ser ut och fungerar. Besöket blev mycket uppskattat.

Fältbesök Göstad
Stationsbesök vid SMHI:s hydrologiska grundnätsstation Göstad utanför Skärblacka. Foto Caroline Eklund, SMHI

Den andra fältdagen ägnades åt instrumenttester och jämförelsemätningar mellan olika länders flödesmätningsinstrument. Instrument för mätning av större flöden testades och jämfördes i Motala Ström inne i Norrköping och instrument för lägre flöden i Svintunaån utanför Krokek.

Detta är ett jättebra tillfälle för oss att få testa på nya instrument och även att få diskutera funktion och programvara med tillverkarna, som också medverkar i workshopen, säger Daniel Wennerberg, fälthydrolog på SMHIs observationsenhet.
Mätning Motala Ström
Tester och jämförandemätningar av akustiska mätinstrument som dras på linbana eller manövreras radiostyrt genomfördes i Motala Ström i Norrköping. Foto Julia Tholander, SMHI

Erfarenhetsutbyte och ökat nätverkande

Ett av målen med workshopen var att få till ett ökat samarbete över nationsgränserna. Inom mätteknik går utvecklingen snabbt framåt och det blir svårt för en enda myndighet att hålla sig uppdaterad om allt nytt inom området. Under workshopen kunde värdefulla kontakter knytas med kollegor på utländska myndigheter som arbetar inom samma område och värdefulla erfarenheter kunde utbytas. Många nya samarbetsformer kommer också att fortsätta framgent.