Under de senaste fem åren har det skett framsteg när det gäller att tillhandahålla klimatinformation för beslutsfattande, men stora klyftor kvarstår mellan olika delar av världen och investeringar släpar långt efter behoven, enligt WMO:s rapport State of Climate Services. WMO:s generalsekreterare Celeste Saulo talar i ett pressmeddelande om att behovet av utveckling, leverans och användning av klimatinformation för att möjliggöra klimatåtgärder aldrig varit större än nu.
Rapporten State of Climate Services 2024, på WMO:s webbplats
Vetenskapligt förankrat underlag
SMHI är svensk expertmyndighet och erbjuder allt ifrån öppna data till kvalificerade planeringsverktyg inom klimatområdet. SMHI bedriver forskning och har också konsulttjänster inom området. På SMHIs webbplats finns vetenskapligt säkerställd fakta och kunskap om klimatet igår, idag och imorgon fritt tillgängligt.
Klimat – statistik, forskning och vägledning – samlingssida på smhi.se
Framsteg görs internationellt – och SMHI bidrar
I Sverige tar vi det kanske för självklart att det finns vädervarningar, att vi får information inför ett besvärligt väder- eller vattenläge och att den informationen används för att undvika naturkatastrofer. Så är det fortfarande inte i alla länder runt om i världen. Det är inte heller i alla länder som det finns observationer som gör det möjligt att bygga kunskapsunderlag, eller att det finns forskning inom väder, vatten och klimat.
Enligt WMO:s rapport State of Climate Service tillhandahåller en tredjedel av de nationella meteorologiska och hydrologiska instituten klimattjänster på en "nödvändig" nivå och nästan en tredjedel på en "avancerad" eller "full" nivå. Rapporten pekar på att särskilt länder i Asien och Afrika har gjort framsteg för att öka sin kapacitet tack vare riktad anpassningsfinansiering.
Om SMHIs internationella utvecklingssamarbete, på smhi.se
SMHIs poddserie Hållbar värld - om internationellt utvecklingssamarbete