WMO: Stort behov av klimattjänster för att möta klimatförändringen

Behovet av olika tjänster för att följa och möta klimatförändringen är stort och ökar. Idag presenterar världsmeteorologiska organisationen WMO en rapport om klimattjänster som pekar på förbättrad tillgång globalt men också på fortsatta brister. SMHI har som expertmyndighet en viktig roll att ta fram kunskapsunderlag, och att bidra till kapacitetsuppbyggnad internationellt.

Under de senaste fem åren har det skett framsteg när det gäller att tillhandahålla klimatinformation för beslutsfattande, men stora klyftor kvarstår mellan olika delar av världen och investeringar släpar långt efter behoven, enligt WMO:s rapport State of Climate Services. WMO:s generalsekreterare Celeste Saulo talar i ett pressmeddelande om att behovet av utveckling, leverans och användning av klimatinformation för att möjliggöra klimatåtgärder aldrig varit större än nu.

Rapporten State of Climate Services 2024, på WMO:s webbplats

Vetenskapligt förankrat underlag

Porträtt på Erik Kjellström
Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI. Foto SMHI/Niclas Kindahl, Fotofabriken
Den globala uppvärmningen går fort och vi får nästan dagligen nya exempel på hur detta påverkar både samhälle och naturmiljö. Ett vetenskapligt förankrat underlag är en grundsten både i arbetet med att motverka fortsatt uppvärmning och för att anpassa samhället till ett varmare klimat, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI.

SMHI är svensk expertmyndighet och erbjuder allt ifrån öppna data till kvalificerade planeringsverktyg inom klimatområdet. SMHI bedriver forskning och har också konsulttjänster inom området. På SMHIs webbplats finns vetenskapligt säkerställd fakta och kunskap om klimatet igår, idag och imorgon fritt tillgängligt.

Baserat på observationer och forskning utvecklar SMHI tjänster för att tillgängliggöra data och information om hur klimatet ändras över tid. Vår kunskap ingår som ett viktigt beslutsunderlag för såväl politiker, som samhällsplanerare, olika branscher i näringslivet och enskilda människor som alla behöver förhålla sig till ett allt varmare klimat, säger Erik Kjellström.

Klimat – statistik, forskning och vägledning – samlingssida på smhi.se

Framsteg görs internationellt – och SMHI bidrar

I Sverige tar vi det kanske för självklart att det finns vädervarningar, att vi får information inför ett besvärligt väder- eller vattenläge och att den informationen används för att undvika naturkatastrofer. Så är det fortfarande inte i alla länder runt om i världen. Det är inte heller i alla länder som det finns observationer som gör det möjligt att bygga kunskapsunderlag, eller att det finns forskning inom väder, vatten och klimat.

Enligt WMO:s rapport State of Climate Service tillhandahåller en tredjedel av de nationella meteorologiska och hydrologiska instituten klimattjänster på en "nödvändig" nivå och nästan en tredjedel på en "avancerad" eller "full" nivå. Rapporten pekar på att särskilt länder i Asien och Afrika har gjort framsteg för att öka sin kapacitet tack vare riktad anpassningsfinansiering.

Jafet Andersson
Jafet Andersson, seniorforskare och samordnare för internationellt utvecklingssamarbete vid SMHI. Foto SMHI/Niclas Kindahl, Fotofabriken
SMHI är med och bidrar till den här glädjande utvecklingen genom långsiktiga samarbeten med systermyndigheter och andra partners så att deras kapacitet att leverera klimattjänster stärks över tid. För närvarande arbetar vi till exempel med Zimbabwe, Etiopien, Moldavien, västra Balkan och Västafrika, säger Jafet Andersson, seniorforskare och samordnare för internationellt utvecklingssamarbete vid SMHI.

Om SMHIs internationella utvecklingssamarbete, på smhi.se

SMHIs poddserie Hållbar värld - om internationellt utvecklingssamarbete