SMHI har ett stort dataarkiv med historiska observationer. En stor del av dessa data har analyserats för att bedöma hur klimatet ändrats över tid. En detaljerad analys har nu publicerats i en rapport från SMHI.
Ytterligare en tydlig förändring är solinstrålningen, det som inom meteorologin kallas globalstrålning, som har ökat med cirka 10 procent sedan mitten av 1980-talet. Den troligaste orsaken till ökningen är en kombination av minskade partikelhalter till följd av minskade utsläpp av luftföroreningar och en förändrad molnighet. Den ökade solinstrålningen har också troligen bidragit till den starka uppvärmningen i Sverige under de senaste decennierna.
Klimatförändringen i Sverige syns tydligt för de flesta parametrar som analyserats. Förändringar har noterats i årliga genomsnitt för landet som helhet och de är statistiskt signifikanta för de flesta parametrar.
En parameter där SMHI inte kan fastslå någon systematisk förändring över tid är för den geostrofiska vinden. Variationer finns över tid, men det finns inte någon tydlig trend, varken för medelvind eller antal dagar med höga vindhastigheter.
Mer digitaliserade data öppnar för fler analyser
Det finns fler observationer i SMHIs arkiv som skulle kunna analyseras men många observationer finns ännu inte i digitaliserad form. Äldre data finns i handskrivna rapporter från observatörer. Att digitalisera historiska data är ett mycket resurskrävande och omfattande arbete. Utöver digitalisering behövs även en noggrann kvalitetsgranskning av data.
Utöver att i detalj analysera och illustrera hur Sveriges klimat varierat över tid handlar en viktig del av SMHIs arbete om att sätta klimatförändringarna i ett större perspektiv. Digitalisering, kvalitetssäkring och analys av historiska svenska data kan på så sätt också bidra till det internationella klimatarbetet både genom metodutveckling och genom att förbättra den regionala klimatinformationen i Nordeuropa.