SMHI använder cookies för att följa upp och förbättra webbplatsens innehåll och tjänster. Genom att använda smhi.se accepterar du att kakor används. Om du inte accepterar kan du stänga begränsa hur cookies lagras i din webbläsares inställningar.
Det nya luftkvalitetsdirektivet är nu officiellt antaget och publicerat i EU:s officiella tidning. De skärpta normerna är fastställda och gränsvärdena för NO2 och PM10 halveras på årsbasis medan de för PM2,5 mer än halveras. Modellering får en tydligare roll vid kontroll och övervakning av …
Om en miljökvalitetsnorm överskrids eller riskerar att överskridas i en kommun, ska kommunen underrätta Naturvårdsverket som meddelar behov av att åtgärdsprogram tas fram. I åtgärdsprogrammet ska luftkvaliteten kartläggas och åtgärder utformas som leder till att föroreningshalterna sänks under …
Småskalig vedeldning bidrar till utsläpp av luftföroreningar som är skadliga för både människors hälsa och för miljön. Reflab – modeller har nu tagit fram ett vägledningsdokument som kommuner kan använda sig utav för att uppskatta om vedeldningen är ett problem eller inte i sin kommun.
Nu är VOSS, Verktyg för Objektiv Skattning med Spridningsmodellering, uppdaterat för beräkningsår 2022. Verktyget är dessutom uppgraderat till en ny teknisk plattform där bland annat NORTRIP-modellen ingår för beräkning av icke-avgaspartiklar.
För att säkerställa kvaliteten på modellberäkningar av luftkvalitet finns vissa fastställda kvalitetsmål. Reflab – modeller tillhandahåller ett verktyg som stöd för utvärdering av modellberäkningar. Nu släpps en uppdaterad version av verktyget för utvärdering, som är mer användarvänlig och har …
Reflab – modeller har nu tagit fram en vägledning som stöd i valet av modelltyp vid beräkningar av luftkvalitet i tätortsmiljöer.
I december bjöd SMHI in till ett nordiskt samarbetsmöte för att för att få mer kännedom om hur våra grannländer hanterar olika frågor om luftkvalitet och luftkvalitetsmodellering. Ett möte som blev väldigt uppskattat.
SMHIs forskare har under många år arbetat med att öka kunskap om förekomst av luftföroreningar och hur de sprids. Framtida förändringar motiverar fortsatt forskning för att värna folkhälsa, miljö och klimat.
SMHI har på uppdrag av Naturvårdsverket tagit fram en samlingssida för luftkvalitetsrelaterade tjänster, SMHI Luftwebb. Sidan ska göra det enklare att hitta tjänster som rör luftkvalitet.
SMHIs beräkningar av pandemins påverkan på luftkvaliteten visar på sänkta halter av luftföroreningar av framförallt kvävedioxid i Sverige under 2020. Även mätningar visar på markant bättre luftkvalitet under fjolåret.