Huvudinnehåll

Havsmiljö i kust och hav

Likt havet, är SMHIs oceanografiska verksamhet bred och djup - från provtagning till kunskap. Välkommen till vår havsmiljösida som guidar dig till svaren på dina frågor.

Vattenyta

Hur mår våra hav?

SMHI tar reda på hur havet mår genom att utföra miljöövervakning till havs.

Rosett, ett mätinstrument

Mätningar i havet

SMHI ansvarar för att mäta flera olika parametrar i havet, med hjälp av bojar och provtagningar med forskningsfartyget R/V Svea.

Isblock på sjö.

Vad är oceanografi?

Oceanografi är läran om jordens hav. Inom oceanografi beskrivs havsmiljöns egenskaper, processer och system i ett fysiskt, biologiskt, kemiskt och geologiskt perspektiv.

Mer om havsmiljö

Ur Kunskapsbanken om oceanografi

Oceanografi

Isblock på sjö.

Vad är oceanografi?

Oceanografi är läran om jordens hav. Inom oceanografi beskrivs havsmiljöns egenskaper, processer och system i ett fysiskt, biologiskt, kemiskt och geologiskt perspektiv. I kunskapsbanken kan du läsa mer om oceanografi och hur vi på SMHI arbetar med det.

Solbelyst hav sett mot horisonten, små moln på himlen.

Forskning om havsmiljö

Havsmiljön påverkas bland annat av övergödning, klimatets förändring och ändringar i ekosystemet, till exempel nytillkomna arter.

Den extrema syrebristen i Östersjön fortsätter

Den extrema syrebristen som observerats i Östersjön sedan 1999 fortsätter – det visar SMHIs sammanställning av mätningarna för 2020.

Rekord: Vattenstånd

Mycket höga eller låga vattenståndsnivåer inträffar oftast i samband med kraftiga pålands- eller frånlandsvindar.

Vatten som forsar och virvlar nedför ett vattendrag i en skog.

Inflöde genom Öresund

Inflöden till Östersjön från Kattegatt är viktiga för att föra in nytt syrerikt vatten till djupare nivåer i Östersjön.

Utvalt innehåll

SMHI.se oceanografi

Vad gör SMHI inom oceanografi?


SMHI är förvaltningsmyndighet för oceanografiska frågor och ska förvalta och utveckla den oceanografiska infrastrukturen. Det innefattar miljöövervakning, datahantering, forskning, samt tjänster som visar hur det är just nu och hur tillstånden i haven runt Sverige utvecklats, klimatscenarier, utfärda varningar och bistå samhället med besluts- och kunskapsunderlag. Genom samarbeten bidrar SMHI till att uppfylla mål inom det svenska miljöarbetet.

Lär känna vår verksamhet!

Mätningar

SMHI ansvarar för att mäta flera olika parametrar i havet, med hjälp av bojar och provtagningar med forskningsfartyget R/V Svea.

Prognoser

Kustprognos för automatgenererad sjöväderutsikt för givna kuststräckor.

Modeller

Numeriska modeller är de huvudsakliga verktygen inom oceanografisk forskning. På SMHI utvecklas och används en flera avancerade modeller som beskriver de fysikaliska och biogeokemiska processerna i havet.

Forskning

SMHIs oceanografiska forskningsenhet har expertkunskap inom en rad områden som är förknippade med havsforskning, såsom marinbiologi, marina observationer, numerisk modellering och fjärranalys.

Kunskapsunderlag

SMHI förser den enskilda människan, beslutsfattare, forskare, företag och det internationella samfundet med data, prognoser, klimatscenarier, kunskap och information om hav och kust. Havsmiljöarbetet på SMHI är en mångsidig verksamhet.

Data inom havsmiljö

Datavärdskap oceanografi och marinbiologi

Havsmiljödata - Hämta marin fysikalisk, kemisk och biologisk data från den svenska miljöövervakningen.

Marina Miljöövervakningsdata

SHARK är Svenskt HavsARKivs webbplats för nedladdning av data. I SHARK lagras biologiska, fysikaliska och kemiska marina miljöövervakningsdata.

Nationellt oceanografiskt datacenter

SMHI är på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten nationell datavärd för oceanografi och marinbiologi och är av UNESCO utsedd till Nationellt Oceanografiskt DataCenter (NODC).

SMHIs öppna data

SMHI gör beräkningar och mätningar i luften, sjöar, vattendrag och havet. Det ger stora mängder data om Sveriges klimat och miljö som kvalitetskontrolleras och lagras för att sedan utgöra basen till sammanställningar, analyser och tjänster av olika slag.

Vattenwebb

På SMHI Vattenwebb finns en mängd olika produkter som möjliggör visualisering och nedladdning av observationer, modelldata och register gällande sjöar, vattendrag och kustområden i Sverige.

Internationella databaser

SMHI är engagerad i fler internationella datasamarbeten och levererar data till en rad olika internationella databaser. Där finns SMHIs data att ladda ner tillsammans med data från flera olika länder.

Solbelyst hav sett mot horisonten, små moln på himlen.

Copernicus

Copernicus Marine Service

Observationer av Mytilus edulis Blåmussla

EMODnet

European Marine Observation and Data Network

Illustration av en jordglob som svävar över ett fält av ettor och nollor som symboliserar en ström av data.

GBIF

Global Biodiversity Information Facility

Data

ICES

ICES Marine Data

SMHI övervakar tillståndet i kust och hav

Havsmiljöarbetet på SMHI är en mångsidig verksamhet. Vi utför en stor del av den svenska marina miljöövervakningen där vi samlar in data och information från Sveriges kust och hav. Varje månad utför vi mätningar till havs, av t ex. salthalt, näringsämnen, plankton och syrgas både i Östersjön och i Västerhavet. Provtagningar ombord fartyg och analyser på fartyg och i SMHIs havslaboratorium i Göteborg är ackrediterade och kvalitetssäkrat enligt SWEDAC Länk till annan webbplats., ISO 17025.

SMHI har bojar som mäter bland annat vågor, strömmar, temperatur, salthalt och klorofyll. Längs kusten används vattenståndsstationer inom landets varningssystem för höga och låga havsvattenstånd. SMHI bedriver satellitövervakning av vissa former av algblomningar i Östersjön och Västerhavet, isförhållanden och ytvattentemperatur.

Vi bearbetar och tolkar insamlad data från kust och hav och kommunicerar aktuell information om tillståndet till allmänheten, forskare och beslutsfattare. Med informationen skapar vi träffsäkra prognoser och utfärdar varningar.

Samarbete och kommunikation för ett hållbart hav

SMHI och flera nationella myndigheter jobbar tillsammans för att skapa en förbättrad och hållbar kust- och havsmiljö, nu och för framtida generationer. Då havet inte känner landsgränser, är internationellt samarbete både i provtagning och hur vi ska ta hand om våra hav, väldigt viktigt. För ett bra samarbete behövs bra kommunikation. Vi ska förstå ditt behov och du ska förstå det vi visar. Det gäller för dig som beslutar vägen fram för Sveriges havsmiljö, arbetar för en bättre förvaltning av kust och hav nära dig, eller bara är nyfiken.

Sveriges forskningsfartyg Svea

Sveriges moderna forskningsfartyg Svea används främst av SMHI och SLU för miljöövervakning i Östersjön och Västerhavet.

I filmen välkomnar dig ombord och visar hur SMHI övervakar miljön i Sveriges hav.

Ladda ner faktablad om fartyget Svea Pdf, 15.2 MB.

Mer om havsmiljö på externa webbplatser

För lärare

Flera olika myndigheter och organisationer arbetar med havsfrågor. De redovisar ofta sina resultat i form av skrifter/rapporter och publicerar dem på sina respektive webbplatser. Vi har här samlat några av dessa.

Miljöfaktablad från HELCOM

Varje år tar SMHI fram ett antal indikatorer som beskriver miljötillståndet i Östersjön. Dessa används både nationellt och internationellt, t ex genom HELCOM samarbete. Indikatorerna visar årliga avvikelser i salt, syre, tillrinning, cyanobakterier (algblomningar) och vinter närsaltskartor.

Webbsida samlar information om växtplankton

Nordic Microalgae är en webbplats som samlar bilder och annan information om mikroalger i Norden. SMHI har utvecklat sidan inom projektet Svensk biodiversitetsinfrastruktur (SBDI) som finansieras av Vetenskapsrådet och medfinansiering av SMHI.

Aktuell algsituation

Cyanobakteriekartor med tillhörande text beskriver utbredningen av cyanobakterier uppskattat från satellitdata. Under sommarsäsongen uppdateras dessa en gång per dag. Satellitdata uppdateras flera gånger per dag året om.

Havsmiljö på smhi.se

Utforska mer om havsmiljön

Oceanografi - fakta

Lär dig mer om havet.

Månadens väder och vatten i Sverige

Varje månad presenteras en översiktlig återblick på den gångna månadens väder, läget i sjöar och vattendrag samt tillståndet i havet.

Klimatindikatorer

SMHI har tagit fram ett antal klimatindikatorer som kan användas för att följa klimatförändringarna i Sverige. Klimatindikatorerna visar avvikelser i temperatur, nederbörd, geostrofisk vind och havsvattenstånd.

Samverkan kring havsmiljö

SMHI och flera nationella myndigheter jobbar tillsammans för att skapa en förbättrad och hållbar kust- och havsmiljö, nu och för framtida generationer. Då havet inte känner landsgränser, är internationellt samarbete både i provtagning och hur vi ska ta hand om våra hav, väldigt viktigt.

Lär dig mer om havsmiljö

Samlat utbildningsmaterial inom oceanografi

Lär dig mer och få svar på dina frågor om oceanografi. Se filmer, lyssna på podd, läs kunskapsartiklar och ladda ner faktablad. Samlat kunskapsmaterial inom oceanografi.

Kunskapsfilmer

Samlade kunskapsartiklar och filmer inom havsmiljöområdet. Lär dig mer om havsmiljö.

Kunskapsartiklar

För att enklare komma igång med ditt skolarbete eller bara vill lära dig mer om oceanografi har vi samlat ihop kunskapsartiklar för den vetgirige.

Poddavsnitt

Poddar om oceanografi och havsmiljö.

Kontakta oss

Kontakta oss gärna på kundtjänst om ni har frågor.