Huvudinnehåll

Utforska ett ämne i kunskapsbanken

Oceanografi

Faktapaket

Mätningar i havet

För att få kunskap om havet, och för att ha möjlighet att se förändringar, behöver flera olika parametrar i havet mätas. SMHI ansvarar för att mäta flera av dessa. Vissa registreras kontinuerligt via olika bojar, andra provtas en gång i månaden från fartyget R/V Svea. Ackrediterade provtagningar och analyser görs ombord på R/V Svea och i SMHIs laboratorium i Göteborg.

SMHI ansvarar för bojar och fasta mätplattformar som samlar in data till modeller, prognoser och varningstjänsten. Bojarna ligger runt hela Sveriges kust och mäter bland annat våghöjd, vågriktning, ytvattentemperatur och salthalt. De flesta bojar skickar data till SMHI en gång i timmen.

I samverkan med Havs- och vattenmyndigheten utför SMHI en stor del av den svenska miljöövervakningen i haven runt Sverige. SMHI har tillsammans med SLU optimerat forskningsfartyget R/V Svea för mätverksamhet, där havsmiljön är fokus för SMHI.

SMHI övervakar miljön i Sveriges hav

SMHI övervakar tillståndet i kust och hav och samlar in data och information om havsmiljön. I samverkan med Havs- och vattenmyndigheten utför SMHI en stor del av den svenska marina miljöövervakningen. SMHI tillgängliggör data och kommunicerar aktuell information om tillståndet i havet till allmänhet, forskare och beslutsfattare. Insamlade data utgör grunden till den kunskap vi har idag om våra svenska hav.

Havsmiljöarbetet är en långsiktig och mångsidig verksamhet. Under en vecka, varje månad på året, utför SMHI expeditioner med R/V Svea där data och information från Östersjön och Västerhavet samlas in.

Med vattenhämtare tar vi upp vatten från olika djup och analyserar innehållet. Vi undersöker bland annat hur mycket näringsämnen, klorofyll och syre det finns i vattnet.

Vattenhämtarna sitter på en så kallad rosett, där det även finns en CTD som mäter salthalt och temperatur för alla djup. Dessutom finns sensorer som mäter syrgashalt, klorofyllfluorescens och turbiditet.

Tillsammans utgör dessa provtagningar och instrument grunden i SMHIs mätprogram.

Kontinuerlig mätning

Genom R/V Svea har nya mätmöjligheter skapats. Flera system mäter kontinuerligt under fartygets gång. Data samlas då in även mellan stationer.

Ett av dessa system är en Moving Vessel Profiler som är ungefär som en CTD. Den ger information över en mycket större yta och skapar bättre förståelse för bland annat hur syreförhållanden och skiktning förändras mellan stationer.

Ferryboxen är ett annat system. Den hämtar vatten från ett hål i fartygets skrov och mäter många olika parametrar under tiden fartyget rör sig. Den mäter bland annat salthalt, temperatur, syre, olika biologiska parametrar och försurningsparametrarna pH och pCO2. Försurningsparametrarna visar hur havet påverkas av den ökande mängden koldioxid i atmosfären. När koldioxid ökar kommer pH i havet att sänkas vilket gör havet surare. Ett surare hav påverkar hela ekosystemet från minsta plankton till fisk, fågel och mitt emellan.

Det finns också två ADCP-sensorer (Acoustic Doppler Current Profiler), alltså ekolod, som mäter strömhastighet och strömriktning från ungefär 8 meters djup och ner till botten längs fartygets väg. Detta är information som bland annat kan användas för att öka kvalitén i SMHIs havsmodeller.

På bryggtaket finns en väderstation med flertalet avancerade ljusinstrument. De mäter strålning av olika varianter, bland annat PAR ”photosynthetic active radiation” det ljus som växterna använder vid sin fotosyntes. Mätningarna behövs bland annat för att validera satellitinformation.

Ekosystemperspektiv

R/V Svea är en är flexibel plattform för marina mätningar och potentialen till ytterligare sensorer och system är stor. Ökad samordning och samtidig mätning inom olika marina vetenskapsområden möjliggör en mer holistisk förvaltning och havsmiljöövervakning ur ett ekosystemperspektiv. Den möjligheten finns om vi använder R/V Sveas provtagningspotential fullt ut.

Mer i detta faktapaket

  • Mätningar i havet

    Alkalinitet – viktig för att förstå försurningen

    Alkalinitet är ett mått på vattnets förmåga att neutralisera syror utan att pH-värdet förändras. Det är en viktig parameter för att kunna kartlägga...

  • Mätningar i havet

    Bottenmätsystem

    Bottenmätsystem är som det låter på namnet mätsystem som är placerade på botten på olika positioner längs med Sveriges kust. Ett bottenmätsystem ka...

  • Mätningar i havet

    Ferrybox - mätningar från fartyg

    Ferrybox kallas mätsystem som automatiskt mäter ytvattnet ombord på forskningsfartyg, färjor eller lastfartyg under tiden som fartygen rör sig över...

  • Mätningar i havet

    Havsbojar

    SMHI driver en havsboj som automatiskt samlar in ett stort antal parametrar som skickas en gång per timme via satellit till SMHI. Data samlas in oc...

  • Mätningar i havet

    Havsobservationer

    SMHI utför realtidsobservationer av oceanografiska parametrar med havspeglar och bojar. Data samlas in en gång per timme och presenteras inom 30 mi...

  • Mätningar i havet

    Humus – färgar havet brunt

    Inom marin kemi används humus som ett samlingsbegrepp för en grupp svårnedbrytbara, komplexa organiska molekyler. Gemensamt för dem är att de färga...

  • Mätningar i havet

    Klorofyll – ett mått på mängden växtplankton

    Att mäta klorofyllkoncentration ger ett indirekt mått på den totala biomassan växtplankton i en vattenmassa och den kan därmed användas som en indi...

  • Mätningar i havet

    Kustbojar

    Kustbojar är ett nät av bojar som ingår i SMHI:s grundnät och är som det låter på namnet bojar som är placerade längs med Sveriges kustzon, alltså ...

Relaterade faktapaket

Meteorologiska mätningar

Solbelyst hav sett mot horisonten, små moln på himlen.

Klimateffekter i havet

Sjö med speglande moln

Vattenbalans och vattnets kretslopp

Havsmiljö

Faktapaket oceanografi

Alla faktapaket inom oceanografi

Vi har satt ihop artiklar utifrån kategorier. Allt för att du ska få ett samlat innehåll.