SEACLIM - EU-projekt för att förutse framtiden för våra regionala hav
Forskningsprojektet SEACLIM (European SEAs CLIMate impact prediction through regional models) syftar till att förutse framtiden för våra regionala hav, med hjälp av beräkningar som sträcker sig över flera decennium och långsiktiga klimatprognoser.
Projektet fokuserar på nordöstra Atlanten, Nordsjön, västra Medelhavet och Arktiska oceanen. Forskarna kommer att utveckla och förfina regionala havsmodeller för att ta fram detaljerade prognoser för marina förhållanden i europeiska hav fram till år 2100. Resultaten kommer att visa förändringarna i den marina miljön, vilket är avgörande för miljöpolitiken och beslutsfattande för att gynna samhället.

Bilden visar prognoserna före och efter SEACLIM.
SEACLIM kommer också att utveckla regionala indikatorer för havsklimatet för mer detaljerade beräkningar, stödja den europeiska digitala tvillingen av havet (DTO) genom att generera ”tänk om”-scenarier för klimatförändringar samt utveckla demonstrationer av klimattjänster för kust och hav.
Projektmål
Det övergripande målet med projektet är att öka förståelsen för fysiska processer och ekosystemprocesser i europeiska hav för att utveckla havsmodeller som är nedskalade på regional nivå. Detta kommer att ge förfinad information om framtida förändringar av den marina miljön och relaterade effekter, vilket är grundläggande för klimatpolitik och beslutsfattande.
Samutformning och samordning med andra initiativ och intressenter kommer att främjas för framtida användning och kapacitetsuppbyggnad för regionala havsprognoser.

Om projektet
SMHIs roll
Pasha Karami är projektledare på SMHI. Han kommer att leda arbetspaket tre som ansvarar för 21st Century Regional Ocean Projections. Arbetspaketet ansvarar bland annat för konsekvensbedömning av abrupta klimatförändringar på havets tillstånd och hälsa. Abrupta förändringar relaterade till Arktis havsis och Atlantströmmen (AMOC). SMHI kommer också bidra i arbetspaket fyra och sex.
Projektpartner
SEACLIM samordnas av Mercator Ocean International (MOi) i Frankrike. Projektet har 13 partners från 7 olika länder. Det inkluderar forskningsinstitutioner, meteorologiska kontor och miljöorganisationer.
Finansiering
Europeiska unionens forsknings- och innovationsprogram Horizon Europe.
Projektperiod
2025-2028.