Klimatinformation för samhället
Vi på Rossby Centre fokuserar vår forskning inom fem forskningsområden. Renate Wilcke är forskningsledare för området "Klimatinformation för samhället".
Ledande, tillgänglig, trovärdig och transparent kunskap och information om klimatet är avgörande för att möjliggöra välgrundade beslut i dagens samhälle. En av SMHIs uppgifter är att producera och tillgängliggöra kunskap, data, information och beslutsstöd baserat på historiskt, nutida och framtida klimat för en mängd olika användare både i Sverige och internationellt. Rossby Centre bidrar till SMHIs uppdrag genom att bedriva klimatforskning, tillhandahålla framtida klimatdata och information, bidra till utvecklingen av klimattjänster samt sprida kunskap.
Detta forskningsområde fokuserar på att omvandla klimatdata till handlingsbara insikter som stöder beslutsfattande inom olika sektorer och samhällen. Det gör vi inom såväl forskningsprojekt som interna projekt. Vi bidrar genom att utveckla procedurer, standarder och arbetsflöden för avancerade analysverktyg, nya klimatindex och riktlinjer, genom att leverera högkvalitativa klimatdata, information och index. Spridning och kommunikation är en naturlig byggsten för såväl klimattjänster som produktion av klimatinformation. Engagemang och tvåvägskommunikation med användare är avgörande för att säkerställa en effektiv integrering av forskningsresultat i SMHIs klimattjänsteutbud och direkt till samhället.
Målsättning
Huvudfokus för detta forskningsområde är att driva utvecklingen av koncept och praktiska lösningar för att omvandla klimatdata till handlingsbara insikter för och med intressenter; att tillhandahålla en bas för samhället för att effektivt förstå, anpassa sig till och mildra effekterna av klimatförändringar. Detta kommer att göras genom att:
- Tillsammans med andra på SMHI driva visionen för SMHIs klimattjänster mot tillgänglig, uppdaterad, begriplig, vetenskapligt baserad och användbar klimatinformation för olika målgrupper och intressenter.
- Förbättra SMHIs klimattjänster genom att
o integrera den nyaste datan, välutvecklade verktyg, optimerade arbetsflöden och expertstöd.
o överväga nya typer av tjänster, exempelvis baserat på globala uppvärmningsnivåer, exempelvis bygga ett narrativ om klimatextremer och exempelvsi utveckla nya sätt att kombinera globala, regionala och lokala klimatdata för klimattjänster. - Bidrag till svenska, europeiska och andra klimattjänster.
- Kommunikation med intressentgrupper
o Kommunicera med andra som arbetar med intressenter inom klimatinformation.
o Hålla koll på etablerade kanaler.
o Via forskningsprojekt. - Utveckla kedjor av avancerade metoder genom
o att utveckla och tillämpa koncept för rutiner och standarder för modellval, biasjustering, användarfokuserad analys och index.
o att tillhandahålla data och klimatinformation som index för konsekvensbedömning.
o interaktion mellan klimatvetenskap och klimattjänster genom att fortsätta integrera Rossby Centres vetenskapliga resultat i SMHIs klimatscenariotjänst.