Huvudinnehåll
Klimat – statistik, forskning och vägledning
SMHI samlar kunskap, bedriver forskning och utvecklar tjänster inom klimatområdet. Här hittar du information om hur och varför klimatet förändras, hur det påverkar världen och hur vi kan anpassa oss till klimatförändringen.
Mer om klimat
Vad är klimat?
Klimat = Väder under en lång period
Klimat handlar om det långsiktiga medelvärdet av väderförhållanden på en viss plats, ofta över trettio år. Till skillnad från det kortvariga och föränderliga vädret, ger klimatet oss en övergripande bild av temperatur, vind, regn och snö under en längre tidsperiod.
Ett förändrat klimat leder till olika effekter, som översvämningar, skyfall och värmeböljor – fenomen som påverkar både människor, samhällen och ekosystem.
Utvalt

Klimat - eller väder?
På sidan "Klimat - eller väder?" kan du hitta mer information om vad klimat är och vilka effekter ett förändrat klimat får.
Klimatindikator: Nederbörd
Blir det mer nederbörd i ett varmare klimat?
SMHI har över 600 stationer utspridda över landet som mäter nederbörd, det vill säga hur mycket det regnar, snöar eller haglar. Från mitten av 1970-talet kan man se att nederbörden har ökat – och den förväntas öka även framöver.
Staplarna i diagrammet visar summerad nederbörd per år. Gröna staplar visar högre och orangea visar lägre nederbörd än medelvärdet för normalperioden 1961-1990. Den grå linjen visar ett glidande medelvärde beräknat över ungefär tio år. Observationer innan år 1933 anses ha lägre tillförlitlighet än senare observationer. Detta markeras med en grå skuggning i diagrammet. Det bör iakttagas försiktighet vid eventuella klimatologiska slutsatser baserat på denna tidsperiod.
Visste du att..
I Sverige faller det i genomsnitt mer nederbörd på västsidan av Sydsvenska höglandet och i fjällen än vad det gör vid ostkusten.
Framtidens klimat ur ett historiskt perspektiv
Ett klimat i förändring
SMHI spelar en central roll i studier och övervakning av klimatförändringar i Sverige. SMHI samlar data, bedriver avancerad forskning och utvecklar tjänster för att ge en djupare förståelse för hur och varför klimatet förändras.
Klimatet då och nu
Analyser om klimatet då och nu och vad som påverkar klimatförändringen.
Framtidens klimat
Här kan du bland annat ta del av data, visualiserade genom olika modeller. Hur ser klimatet ut 2050 enligt bästa scenariot?
Klimatanpassning
Hur anpassar sig samhället, och vad kan samhället och vi göra för att motverka klimatförändringar?
Prova på
Klimatscenariotjänsten berättar om framtidens klimat
Här presenteras meteorologiska, hydrologiska och oceanografiska data från SMHIs långa mätserier. I tjänsten väljer du själv vad du vill titta närmare på. De olika klimatscenarierna presenteras i form av kartor, diagram och nedladdningsbara data.
Utvalt%20Gustav-Strandberg.webp)
%20Gustav-Strandberg.webp)
Så kan du använda meteorologiska data
Gustav Strandberg, klimatforskare på SMHI, berättar om hur du kan använda klimatscenariotjänstens delar om meteorologi.
Hur var vädret?
Hur mycket nederbörd fick Örebro 1992?
I vår interaktiva webbtjänst Hur var vädret? kan du titta närmare på temperatur och nederbörd på en plats i Sverige, och se hur det sett ut historiskt. Är du exempelvis nyfiken på nederbördsrekordet i Östersund i april? Kanske vill du också veta medeltemperaturen för Pajala i april? Då kan du hitta svaren här.
Månadens väder och vatten
Hur var månadens väder?
Varje månad presenteras en översiktlig återblick på den gångna månadens väder, läget i sjöar och vattendrag samt tillståndet i havet.
Utvalt%201003634-birds-in-bog.webp)
%201003634-birds-in-bog.webp)
Mars 2025 - Låga vattenflöden i södra Sverige
I Storsjön uppmättes den högsta vattennivån för mars sedan mätningarnas start 1893. I södra Sverige var vattenflödena låga och i norra Sverige var snötäcket på de flesta håll mindre än normalt.
Webbtjänsten Skyfallsstatistik
Regional statistik för extrema korttidsregn
Hur mycket mer regn beräknas ett 60 minuters-skyfall innehålla i framtiden jämfört med perioden 1996-2016, inom olika utsläppsscenarier? Det kan du titta närmare på i vår webbtjänst Skyfallsstatistik.
Normalkartor
Hur mycket nederbörd har varit normalt genom åren?
SMHIs normalkartor jämför olika normalperioder för att se om exempelvis årsnederbörd har ökat eller minskat.
Utvalt

Nederbörd i april - en jämförelse mellan normalperioder
Kartorna visar månadsnederbörden i procent av medelnederbörden för april, i en jämförelse mellan normalperioder.
Podd: Fenomenfredag
Hur bildas regn?
I det här avsnittet av poddserien Fenomenfredag berättar meteorologen Linnea Rehn Wittskog om hur regn bildas, när det regnar som mest och om det kan regna på tvären. Hon berättar också om något som låter riktigt spännande, nämligen blodregn.
Internationellt
SMHI arbetar med att förstå och bekämpa klimatförändringar tillsammans med IPCC, FN:s klimatpanel
SMHI har regeringsuppdraget att verka som nationell kontaktpunkt för FN:s klimatpanel IPCC och representerar därmed Sverige vid IPCC:s beslutsmöten.
Utvalt%2042568530-forest-and-steppe-fire-dry-grass-burning-and-smoke.webp)
%2042568530-forest-and-steppe-fire-dry-grass-burning-and-smoke.webp)
IPCC: Vårt klimat är vår framtid
IPCC:s rapport, Klimat i förändring 2022 – Effekter, anpassning och sårbarhet, utvärderar det komplexa samspelet mellan klimatförändringen och de risker som natur och människor utsätts för samtidigt som den presenterar möjligheter till agerande och anpassning.
-
Klimat
Intresseanmälan om författarskap till IPCC:s sjunde utvärderingsrapport
Nu är du med relevant expertis välkommen att anmäla intresse att bidra till arbetsgrupperna för IPCC...
-
Klimat
IPCC har beslutat omfattning för kommande rapporter
Den 24 – 28 februari ägde den 62e sessionen av FN:s klimatpanel IPCC rum i Hangzouh, Kina. Panelen b...
-
Klimat
IPCC söker författare till specialrapport
FN:s klimatpanel IPCC ska ta fram en specialrapport om klimatförändringen och städer. Har du relevan...
Lär dig mer
Utbildningsmaterial om klimat och klimatanpassning
Detta material vänder sig till alla som vill studera frågor kring klimat, klimatpåverkan, klimateffekter och klimatanpassning.
Utvalt.webp)
.webp)
Workshop: Skapa egna framtidsbilder
Ett workshopverktyg där ni skapar egna framtidsbilder av hur ett klimatanpassat samhälle kan komma att se ut och fungera.
Nyheter
Stora kontraster under Europas varmaste år
Copernicus klimattjänst (CS3) och den Världsmeteorologiska organisationen (WMO) släpper idag rapporten the European State of the Climate 2024. Rapporten summerar det gångna årets klimatobservationer som till stor del är från den globala återanalysen ERA5. Den har tagits fram av 100 experter från Europa. Förra året kara...Varmaste mars i Europa och historiskt lite havsis i Arktis
Enligt Copernicus Climate Change Service (C3S) var mars 2025 den varmaste marsmånad som någonsin uppmätts i Europa. Det rapporteras även om historiskt lite havsis i Arktis och globala temperaturer som var över genomsnittet.SMHI söker nya väderobservatörer
SMHI behöver fler väderobservatörer. Att vara en av SMHIs väderobservatörer innebär att varje morgon mäta nederbörd och snödjup (på vintern) och därefter rapportera in detta digitalt till SMHI. Arbetet kräver noggrannhet och intresse för väder.Nytt nummer av nyhetsbrevet om klimatanpassning ute nu
Satsningar på ett klimatanpassat Umeå, ett nytt planeringsverktyg för stigande hav, nya hydrologiska indikatorer i SMHIs klimatscenariotjänst, en omarbetad klimatanpassningswebb… Det är bara några exempel på de senaste nyheterna i nyhetsbrevet om klimatanpassning som skickats ut idag.Glaciärer smälter snabbare än någonsin
Jordens glaciärer smälter snabbare än någonsin och det får stora konsekvenser. Bland annat påverkas vattentillgång och havsnivåhöjning världen över. Denna vecka uppmärksammas glaciärer och effekterna av deras snabba avsmältning särskilt, genom FN:s världsglaciär- och världsvattendagar.
Mer klimat på SMHI
SMHI spelar en central roll i studier och övervakning av klimatförändringar i Sverige. SMHI samlar data, bedriver avancerad forskning och utvecklar tjänster för att ge en djupare förståelse för hur och varför klimatet förändras. SMHI erbjuder även tillgång till öppna datakällor, vilket möjliggör insikter och analys för både allmänheten och forskarsamhället.
Använd SMHIs öppna data
I tjänsten för öppna data kan du hämta meterologiska, hydrologiska och oceanografiska data samt luftmiljödata från våra databaser.
Forskning om klimat och klimatförändringar
SMHIs forskningsavdelning utvecklar kunskap om ett klimat i förändring och dess effekter på samhället.
Tjänster för klimat och klimatanpassning
SMHI erbjuder professionella tjänster avseende klimat och klimatanpassning.