Webbtjänsten bidrar med värdefull information både för samhällsplaneraren och för den regnintresserade privatpersonen. Den gör det enklare att ta fram statistik om skyfall – och få information om hur extrema regn påverkas av klimatförändringen. Statistik för korta intensiva regnhändelser visar att mängden regn varierar beroende på region i Sverige, återkomsttid och varaktighet. Bakom tjänsten ligger hydrologisk forskning på SMHI och värdena är baserade på metodik framtagen och beskriven i rapporten Klimatologi 47.
I tabellen presenteras dels regnmängder för historisk period, det vill säga för dagens klimat. Dessa värden är baserade på mätnigar gjorda i perioden 1996-2016. Dessutom presenteras beräknade värden som representerar olika framtidsperioder (2011-2040, 2041-2070, 2071-2100) och utsläppsscenarier (RCP 4,5 och RCP 8,5). Dessa beräkningar har utgått från referensperioden 1971-2000. Alla värden är försedda med ett osäkerhetsintervall, vilket innebär att de beräknade mängderna ska ses som ungefärliga värden för valfri plats inom respektive region.
För tabellen som visas nedan som exempel, är följande parametrar inställda:
Ur tabellen kan vi då läsa: Om vi antar att utsläppen framöver kommer att följa RCP 4.5, bedöms vid mitten av seklet (2041–2070) ett regn med varaktighet 370 minuter och återkomsttid 40 år motsvaras av regnmängden 66,5 ± 7,0 millimeter (mm).
Webbtjänsten ”Skyfallsstatistik: Regional statistik för extrema korttidsregn” gör det enklare att ta fram statistik om extrema regn – och se hur skyfall påverkas av ett förändrat klimat. Den bidrar med värdefull information både för samhällsplaneraren och för den regnintresserade privatpersonen. Bakom tjänsten ligger flera års hydrologisk forskning på SMHI.
Webbtjänsten är främst riktad till professionella aktörer inom till exempel kommuner, länsstyrelser, regioner och företag, men även en regnintresserad allmänhet finner naturligtvis både nytta och nöje med den. Tjänsten visar både regional historisk statistik och framtida uppskattningar av hur skyfallens intensitet kommer att utvecklas med tanke på olika klimatscenarier. Informationen kan till exempel användas för planering av samhällets infrastruktur, skyfallsmodellering och klimatanpassningsfrågor – eller om man som privatperson är intresserad av att få svar på hur ovanligt ett regn har varit, om man till exempel har mätt upp ett antal millimeter regn under en viss tid hemma i trädgården.
Klimatfaktorer för planering av långlivade anläggningar
För dimensionering av anläggningar som beräknas vara i bruk i slutet av detta århundrade ska en klimatfaktor användas, enligt Svenskt Vattens rekommendationer. En klimatfaktor är ett mått på hur mycket kraftigare skyfallen förväntas bli i ett förändrat klimat. Klimatfaktorn 1,25 innebär att man räknar med att regnen blir 25 procent kraftigare i framtiden. För att ta hänsyn till klimatförändringen ska värdena från den historiska statistiken multipliceras med en klimatfaktor, vid dimensionering av långlivade anläggningar.
För närvarande är den av Svenskt Vatten rekommenderade klimatfaktorn minst 1,25 för regn kortare än en timme och minst 1,20 för längre regn. Dessa kan komma att förändras beroende på den nuvarande snabba utvecklingen av högupplösta klimatmodeller som bättre beskriver korta regn och deras känslighet för ett varmare klimat. Nya faktorer kan komma att föreslås av Svenskt Vatten. I MSBs Metod för skyfallskartering av tätorter från 2023 rekommenderas de klimatfaktorer som används i denna webbtjänst (se tabell nedan).
Extremregn i framtida klimat
I SMHIs rapport ”Extremregn i nuvarande och framtida klimat – Analyser av observationer och framtidsscenarier” (SMHI 2017) redovisas en beräkning av framtida förändringar av extrem korttidsnederbörd i klimatscenarier.
Resultaten visar att alla slags extrema regn, både regn med en förväntad återkomsttid på fem år och de på hundra år, kommer att öka lika mycket procentuellt sett. Dessutom visar scenarierna att den procentuella ökningen av de extrema regnen förväntas bli lika stor över hela landet.
SMHI sammanfattar i rapporten ovan de relativa förändringarna i en tabell som bygger på data för hela Sverige och olika återkomsttider. Generellt kan man säga att ökningen av de extrema regnen ligger på cirka 10-20 procent (motsvarande klimatfaktor 1.1-1.2) fram till mitten av århundradet oberoende av utsläppsscenario. Därefter ligger det lägre utsläppsscenariet (RCP4,5) kvar kring 20 procents ökning (faktor 1.2), medan det högre utsläppsscenariet (RCP8,5) går mot cirka 40 procents ökning (faktor 1.4). Klimatfaktorer för olika framtidsperioder, RCP-scenarier och varaktigheter visas i tabellen nedan. Eftersom variationen mellan olika varaktigheter är liten görs i nedersta raden en bedömning som gäller för alla varaktigheter.
Klimatfaktorer giltiga för alla återkomsttider och för hela Sverige. Från SMHIs rapport ”Extremregn i nuvarande och framtida klimat - Analyser av observationer och framtidsscenarier”