Huvudinnehåll

Utforska ett ämne i kunskapsbanken

Klimat

Faktapaket

Klimatpåverkan

Klimatet förändras över tid eftersom det påverkas av faktorer som kan vara både naturliga eller orsakade av människan. Klimatpåverkan från sådana faktorer kan också variera både storleksmässigt och i tid och rum.

Foto: Earth Science and Remote Sensing Unit, NASA Johnson Space Center, https://eol.jsc.nasa.gov/

Klimat kan beskrivas som ett medelvärde av vädret på en plats under lång tid – ofta cirka trettio år. Exempel på mänskliga påverkansfaktorer på klimatet är utsläpp av vägthusgaser, utsläpp av aerosolpartiklar och vår användning av mark som påverkar energibalansen mellan solen och jorden.

Exempel på naturliga påverkansfaktorer är förändringar i instrålningen från solen, förflyttning av landmassor eller förändring i atmosfärens sammansättning av gaser, partiklar och moln.

Ibland kan det vara svårt att dra en tydlig gräns mellan de antropogena och naturliga påverkansfaktorerna. Inte minst eftersom de är sammankopplade av olika så kallade återkopplingsmekanismer som gör att en förändring kan leda till långtgående effekter på andra delar av klimatsystemet.

Klimatpåverkan i tid och rum

Klimat måste betraktas utifrån olika tids- och rumsskalor. När det globala klimatet diskuteras, till exempel att jordens temperatur har ökat med 0,4 grader mellan år 1880 och 1980 så ger det i praktiken ingen information om hur temperaturen samtidigt har ändrats i Säffle, i Sverige eller i hela Europa.

Det kan vara lättare att förstå att om årsmedeltemperaturen i Säffle har ökat med 2 grader på 100 år så behöver det inte gälla för hela Sverige och ännu mindre för hela jorden.

Vissa faktorer är cykliska det vill säga regelbundet återkommande. Ett exempel på detta är årstidernas växlingar som beror på jordaxelns lutning, och därmed ger oss vinterklimat och sommarklimat på en plats. Den mänskliga påverkan på klimatet har inte denna cykliska karaktär.

Vulkanutbrott som exempel

Som exempel på tidsskala kan ett stort vulkanutbrott användas, det kan pågå under någon vecka eller månad. Vulkanutbrottet påverkar klimatet genom att sprida stora mängder stoft och partiklar i atmosfären, och effekten kan vara under några år. Därefter har stoftet som hamnade i atmosfären till största delen fallit tillbaks på jordytan. Då upphör vulkanutbrottets påverkan på klimatet.

Exemplet om vulkanutbrott kan också användas för att se på faktorer som agerar inom olika rumsskalor. Vulkanutbrott ger oftast regional effekt. Enbart de mycket stora utbrotten, som exempelvis vulkanen Pinatubos utbrott 1991, har en mer global påverkan, då partiklarna sprids upp till stratosfären och där får en global spridning.

Exempel på tidsskalor

Tidsskalor indelas ofta i storleksordningar av faktor tio.

  • 1 år - Årstider (jordaxelns lutning)
  • 10 år - Ozonskikt (mänsklig påverkan)
  • 100 år - Förändrad växthuseffekt (mänsklig påverkan)
  • 1000 år - Förändrad växthuseffekt
  • 10 000 år - Interglacial tid (tiden mellan två istider)
  • 100 000 år - Istider, förändringar i jordbanan
  • 1 miljon år - Kontinentalförskjutning
  • 100 miljoner år - Krita dinosaurierna
  • 1 miljard år - Jorden bildas

10 miljarder år - Universums begynnelse

Exempel på rumsskalor

  • Jordens klimatskala:1000 km - Här avses i allmänhet klimatet för jorden som helhet. Det kan även avse jordens havsområden eller landområden. Jordens klimat beskrivs till exempel av Köppens klassificering.
  • Regional klimatskala:100 km - Klimatet i ett land eller en del av ett större land.
  • Lokal klimatskala:10 km - Klimatet i ett mindre område till exempel Österlen, Tornedalen.
  • Mikroklimatskala:1 m - Med mikroklimat avses det klimat som råder nära markytan och påverkas starkt av densamma. Det kan exempelvis vara klimatet över betong- och asfaltsytor i en stad eller klimatet omkring en planta i en skog.

Tidsskalor och växthuseffekten

Den typiska tidsskalan för den av människan förstärkta växthuseffekten är beroende av ökningstakten i utsläppen av växthusgaser och deras genomsnittliga uppehållstid i atmosfären. Här handlar det om tidsskalan 100 år. Det är viktigt att notera att tidsskalor inte avser ett exakt antal år utan storleksordningen 100 år. Det kan i detta exempel handla om variationer alltifrån 50 till 500 år.

Påverkan av ökade utsläpp av växthusgaser sker inom en eller två generationer, alltså en tidsskala på ungefär 100 år, medan effekten kan pågå i tusentals år avseende exempelvis havsnivå-förändringar.

Mer i detta faktapaket

  • Klimatpåverkan

    Global dimming och brightening

    Global dimming och brightening Observationer visar att mängden inkommande solstrålning vid markytan har varierat på tidsskalor över flera decennie...

  • Klimatpåverkan

    Kan vulkanutbrott påverka klimatet?

    Kan vulkanutbrott påverka klimatet? Kraftfulla vulkanutbrott har förmågan att tillföra miljontals ton mikrometersmå partiklar djupt in i atmosfäre...

  • Klimatpåverkan

    Klimatförändringar orsakade av människan

    Klimatförändringar orsakade av människan Klimatförändringarna beror på både naturlig och mänsklig påverkan. Men klimatet förändras mer än vad de n...

  • Klimatpåverkan

    Klimatmanipulering

    Klimatmanipulering I litteraturen ser man ibland begreppet klimatmanipulering eller den engelska termen "geoengineering". Det som avses är en stor...

  • Klimatpåverkan

    Naturliga faktorer som påverkar klimatet

    Naturliga faktorer som påverkar klimatet Det klimat som råder på jorden idag bestäms av ett antal faktorer som påverkar klimatet olika i tid och r...

  • Klimatpåverkan

    Ozonskiktet och klimatet

    Ozonskiktet och klimatet Många miljöproblem har på senare tid hamnat i skuggan av klimatfrågan. Några förväxlar dessutom ozon- med klimatfrågan, v...

  • Klimatpåverkan

    Växthuseffekten

    Växthuseffekten Växthuseffekten är en grundläggande egenskap hos jordens klimat - den påverkar balansen mellan inkommande solstrålning och utgåend...

Relaterade faktapaket

Spridningsberäkningar

Klimatmodeller och scenarier

Påverka vädret

Berg med snö

Förhistoriskt klimat

Faktapaket klimat

Alla faktapaket inom klimat

Vi har satt ihop artiklar utifrån kategorier. Allt för att du ska få ett samlat innehåll.