Huvudinnehåll

Utforska ett ämne i kunskapsbanken

Meteorologi

Faktapaket

Påverka vädret

I flera hundra år har människan försökt ta fram metoder för att kontrollera vädret, men än idag finns inga säkra vetenskapliga metoder för att till exempel skapa regn eller förhindra oväder.

Foto upp mot himmeln med molnfenomen som bildats.

Under förutsättning att det finns ett tillräckligt vattenrikt moln, kan man få regn att börja falla genom att spruta något lämpligt salt, oftast silverjodid, på molnet. Denna "besprutning" kan antingen ske från flygplan eller genom beskjutning från marken.

Hur mycket regn denna metod kan ge är dock ganska osäkert, eftersom molnet kanske ändå skulle ha gett nederbörd, och kanske till och med mer än den insatta åtgärden åstadkom.

Det har gjorts en del försök att tillverka regn i till exempel Israel och Australien. Men då det är en mycket dyrbar process i förhållande till hur mycket regn man kan framställa, har verksamheten inte fått någon större omfattning.

För att starta nederbördsutfällningen brukar man strö ut antingen silverjodid eller kolsyresnö över molnen från flygplan. Ibland beskjuts molnen med dessa ämnen från marken med hjälp av kanoner.

Silverjodid och kolsyresnö får molndropparna att frysa till och samlas till snöflingor som sakta faller mot marken. Längre ner smälter de till droppar.

Mer i detta faktapaket

  • Påverka vädret

    Tidiga försök att påverka vädret

    Människans ambitioner att kunna kontrollera vädret går långt tillbaka i tiden.

  • Påverka vädret

    Molnsådd i Peking

    Även myndigheterna i Kina har arbetat med försök att påverka vädret i ca 50 år. Där finns också ett forskningsinstitut som fokuserar på molnfysik o...

  • Påverka vädret

    Inga vetenskapliga belägg för chemtrails

    Det finns personer som anser att en del kondensationsstrimmor efter flygplan är medvetna utsläpp av farliga ämnen avsedda för att påverka oss männi...

Relaterade faktapaket

Moln

Klimateffekter

Regn som faller ur hängrännor

Regn

Regndroppar på fönsterruta med termometer

Kuriosa om väder