Klimatet och fjällsäkerhet – så rustas lederna

Klimatförändringen är påtaglig i fjällen och kan riskera fjällsäkerheten. Nu rustas det statliga ledsystemet successivt. Förstärkta hängbroar och omdragna sträckningar är några exempel på hur vinter- och sommarleder klimatanpassas i Jämtland.

EXEMPLET I KORTHET

  • Ett förändrat klimat påverkar säkerheten till fjälls, och ställer nya krav på skötsel och anpassning av lederna. Mer oväder under sommartid, med mycket hårda vindar, skyfall och åskoväder, liksom ökad mängd ras och skred, är ytterligare risker för fjällsäkerheten. Rennäringen påverkas då renarna rör sig nya mönster och är svårare att passa.
  • I Jämtlandsfjällen finns 260 mil statliga leder. En riktad ledupprustning gjordes 2017-2022 med syfte att förbättra tillgängligheten och säkerheten.
  • Ledstolpar med kryss och reflexer byttes eller ersattes. Även spångning och grusförstärkning utfördes. Nya broar har byggts högre och längre för att klara av tillfälliga höga flöden. Vissa ledsträckor flyttas permanent, bland annat på grund av ökad lavinrisk. I vissa fall görs temporära omdragningar eller varningar.

En viktig del för friluftslivet i fjällen är det statliga ledsystemet, som är tänkt att tillgängliggöra fjällnaturen, öka säkerheten, styra besökare på bästa möjliga sätt och ta hänsyn till renskötseln. Naturvårdsverket är ansvarig nationell myndighet för de statliga fjällederna. Länsstyrelserna och Laponiatjuottjudus (världsarvet Laponias förvaltningsorganisation) ansvarar för planering, underhåll och skötsel.

Ledhållaren, i det här fallet staten, har ansvar för att leden är dragen i så säker terräng som möjligt, samt för att det som byggts längs leden är säkert och i godtagbart skick. Det kan till exempel röra sig om ledmarkeringar, spänger, broar, rastskydd och stensättningar.  Lederna kategoriseras enligt en modell med tre nivåer, från kategori ett till tre. Kategori tre är mest tillrättalagd med fler broar, vindskydd, tydligare markeringar och skyltar.

I Jämtlandsfjällen finns ungefär 260 mil statliga leder. Lederna omfattas av vinterleder (skoter- och skidleder) och sommarleder, med broar, rastskydd, spänger och andra anläggningar. Den inresande turismen till Jämtlands län omsätter totalt omkring fem miljarder kronor varje år.

Klimatförändringen innebär nya utmaningar

Ökningstakten på klimatförändringarna i Jämtlandsfjällen är den kraftigaste som noterats för något geografiskt område i Sverige sedan tvåtusentalets början. Snötäckets tjocklek och varaktighet, vegetationsperiodens längd, tjälbildning och dess djup, markfuktighet och näringstillgång har redan påverkats.

Klimatförändringen kommer fortgå med temperaturökningar, framför allt under vintertid. Kraftiga snösmältningar under vinterhalvåret kan ge upphov till vårfloder och översvämningar.

Det allt varmare klimatet medför också ändrade förutsättningar att röra sig på ett säkert sätt i fjällmiljö. Minskat snötäcke innebär risk för besvärligare färd för exempelvis skoterförare, skidåkare och hundspann. Ökad isbildning på marken ger större risk för hårt och slipprigt före. Tunnare isar över vattendrag är en uppenbar fara för säkerheten. Vinterleder som påverkas av kraftiga snösmältningar, kan svämmas över och bli farliga att färdas längs.

Mildare vintrar med ändrade vindriktningar och nederbördsmönster gör att snön samlar sig på nya ställen. Det finns flera sträckor i Jämtland där snöläget i dag är sämre än tidigare och där det är tveksamt att leden på grund av risk för barmarkskörning kan ligga kvar. Två konkreta exempel är leden nordväst om Anaris, vid Stor-Anahögen, liksom leden mellan Vålådalen och Vålåstugorna. Variationen i temperatur- och vindförhållanden förväntas växla fortare i framtiden vilket innebär en ökad risk för laviner. Trots att även Sverige förväntas få mindre snömängd kan detta innebära en ökning av antalet besökare till de jämtländska fjällen inom de närmsta åren. Det skulle vara positivt för turistnäringen, men också betyda större slitage och mer räddningsuppdrag till fjälls.

Kraftigare oväder under sommartid, med mycket hårda vindar, skyfall och åskoväder med tillhörande blixtnedslag, liksom ökad mängd ras och skred, är ytterligare risker för fjällsäkerheten. Utöver direkt påverkan på människa och fjällandskapet, finns indirekta effekter som riskerar att följa i spåren av ett förändrat klimat. Exempel på sådana är utbredning av för fjällen nya arter, vilket kan medföra oönskade förändringar i ekosystemet. Ett annat är översvämningar med spridning av föroreningar och risk för försämrad vattenkvalité som följd. Försämrad vattenkvalité kan innebära ökad smittorisk för både flora, fauna och människor.

Klimatet påverkar rennäringen

Även rennäringen påverkas. Renskötare vittnar om att hjordarna har blivit mer oroliga under de allt mildare vintrarna, med skiftande och nya vindriktningar och ökad isbildning på markvegetationen. Tunt snötäcke bidrar till att renarna rör sig längre och snabbare.

Renarna söker sig allt oftare och tidigare på säsongen högre upp i fjällsluttningarna och till snöfläckarna där de kan svalka sig och slippa undan insekter. Störningarna är särskilt påtagliga under kalvningstid (april-maj). Renen är då extra känslig och vajan kan vid hög stress i värsta fall föda en kalv för tidigt eller stöta bort en nyfödd kalv.

Ökat behov av klimatanpassning

Det finns ett ständigt underhållsbehov av fjällederna, något som också blir större i takt med klimatförändringen. Ledförvaltare pekar på att skadorna på broar och andra delar av ledsystemet har ökat under de senaste trettio åren.

När broar repareras byggs många både högre och längre för att klara av situationer med tillfälliga höga flöden. Ett exempel är hängbron vid Rundhögen i närheten av Storlien som havererade år 2021. En ny bro förlängs och förhöjs jämfört med den gamla. Bland annat används klimatdata och hydrologiska beräkningar vid dimensioneringen. 

Havererad hängbor
Havererad hängbro vid Rundhögen. En ny bro byggs både länge och högre. Foto Länsstyrelsen Jämtland

Vissa ledsträckor flyttas permanent, bland annat på grund av ökad lavinrisk. Några fall är dels en sträcka på 300 meter väster om Ekorrdörren i närheten av Sylarna, och dels en sträcka på 500 meter vid Husvålen nordöst om Ljungdalen.

Karta fjälled Husvålen
Omdragning av leden vid Husvålen. Illustration Länsstyrelsen Jämtland

Åtgärder stärker fjällsäkerheten

En riktad, särskild ledupprustning gjordes av länsstyrelsen under åren 2017-2022, med syfte att förbättra tillgängligheten och fjällsäkerheten inom ledsystemet. Under 2022 rustades drygt 30 mil fjälled. Arbetet utfördes i samråd med berörda samebyar.

En kontinuerlig ledöversyn ska säkerställa säkerheten och varje år kontrolleras alla leder. I vissa fall görs temporära omdragningar eller tillfälliga varningar, exempelvis vid öppna bäckar där det blir svårt att ta sig över eller där snötäcket är för tunt för skotertrafik. I vissa fall, och allt oftare, måste ledsträckor tillfälligt stängas av på grund av renarnas rörelser.

Vinterlederna underhålls årligen av länsstyrelsen från mitten av februari till andra hälften av april. För att säkerställa tillräcklig snötillgång överväger förvaltare allt mer ett tidigare slutdatum.

Finansiering

För att upprätthålla säkra fjälleder betalar Naturvårdsverket en årlig klumpsumma till länsstyrelsen för löpande åtgärder. Större åtgärder kräver att extra pengar söks.

Erfarenheter

  • Klimatförändringen märks tydligt och får stora konsekvenser. Några exempel är fler värmeperioder under vintrar, ökad lavinaktivitet på nya platser och minskat snötäcke.
  • Arbetet med att underhålla och anpassa ledsystemet måste ske i nära och återkommande samverkan och dialog mellan berörda aktörer – länsstyrelsen, samebyarna, lokalbefolkningen, besöksnäringen, kommunerna med flera.
  • Eftersom klimatet ger ändrade förutsättningar är det extra viktigt med noggrann dokumentation av ombyggnader/omdragningar, såväl byggnadstekniskt men även andra data som vattenflöden, som underlag för kommande arbeten.
  • Behovet av löpande underhåll samt större klimatanpassningsåtgärder ökar. Därför blir också behovet av finansiering större.

Relaterade sidor

Besöksnäring och friluftsliv | klimatanpassning.se

Renskötsel | klimatanpassning.se

Relaterade länkar

Länsstyrelsens Klimatanpassningsplan | Länsstyrelsen

Ledutredning – Vålådalen-Sylarna-Helags | Länsstyrelsen

Klimat och fjällsäkerhet | Fjällsäkerhetsrådet