Blixtar i moln

Blogg: Väderleken

Aktuellt om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

Delar av Götaland beräknas få tidig vinter

Kall luft har de senaste dagarna rört sig ner över landet. I östra Svealand och längs Norrlandskusten har det därtill blåst och snöat en hel del. Det kalla vädret väntas få den meteorologiska vintern att rusa söderut. Den 16 november var det fortfarande meteorologisk höst ända upp till Piteå i Norrbotten. Den 18 november beräknas vintern ha nått ner till en stor del av Svealand samt delar av Götaland. För att meteorologisk vinter skall anses råda krävs att dygnsmedeltemperaturen är 0,0° eller lägre under fem dygn i följd och ankomstdatumet räknas då som det första av de fem dygnen.

Fredagen gav nya temperatur- och byvindsrekord för november

Fredagen den 8 november blev en mild eller mycket mild dag i landet. Allra mildast var det i norra Norrland där temperaturen tämligen allmänt kom upp i 10°. Några stationer noterade då nya novemberrekord. Allra mildast var det i Björkudden i Lapplandsfjällen och Boden i Norrbotten där temperaturen nådde upp i 13,1°. 

Temperaturen har sjunkit under -40° i Sibirien

Temperaturen har de senaste dagarna lokalt gått under -40° i östra Sibirien, Närmare bestämt med -40,2° i Verchojansk den 4 november. Det är första gången den här vintersäsongen, men historiskt sett så har det skett tidigare än så.

Mycket torr luft bakom ovädret Jakob

Min kollega Misha har redan bloggat om de mycket höga temperaturerna och vindhastigheterna i samband med ovädret Jakob i fredags den 1 november. Jag ska nu komplettera med den för november månad mycket torra luft som följde bakom Jakob.

Lokalt nya novemberrekord längs Götalandskusten

För årstiden mycket mild luft strömmade in över södra Sverige under allhelgonadagen den 1 november samtidigt som det blåste ordentligt. På flera håll i Götaland och lokalt även i sydöstra Svealand överträffades allhelgonadagens temperaturer på de flesta håll endast av de mycket milda dagarna den 2,3 och 6 november 2020. Vid tre kuststationer, Vinga i Västergötland, Hoburg på Gotland och Ölands södra udde, har dock de gamla novemberrekorden från 2020 slagits. Även Hanö i Blekinge och Nordkoster i Bohuslän noterar rekord men ett tangerat sådant. 

Mycket varmt så här sent i oktober

För årstiden mycket varm luft har den senaste veckan, den 17-24 oktober, haft landet i sitt grepp. Särskilt varmt var det under helgen och måndagen, den 19-21 oktober. I samband med detta har en handfull stationer i främst landets södra halva uppmätt sina högsta temperaturer för att vara så här sent på året. För tydlighetens skull är det inte fråga om några oktoberrekord. 

På höstutflykt med Huvudskärsbojen

Torsdag den 10 oktober lossnade SMHIs Havsboj Huvudskär Ost från sin förtöjning och gav sig av på en rundresa som under en vecka förde bojen än hit, än dit. Så har alltså bojen, likt Odysseus, varit på en irrfärd över havet, i detta fall norra Östersjön. Dess äventyr är kanske inte lika färgrika som den antike resenärens, men ändå väl värda att förtälja då de innehåller ett visst mått av spännande företeelser i den marina delen av universum.

Den första höstfrosten håller tidtabellen

Nu har halva oktober 2024 passerat och temperaturen har växlat mellan kalla och milda perioder. Den första höstfrosten har registrerats av vissa stationer ända ner till Blekinge och norra Skåne. Men det är ungefär vad vi kan vänta oss så här års.

Ovanligt nederbördsrika oktoberdygn

Förra veckans myckna nederbörd över främst norra Norrland var bland annat resultatet av resterna från den gamla tropiska orkanen Kirk. För några stationer i främst Ångermanland var det preliminärt fråga om nya dygnsnederbördsrekord för oktober. Följande stationer slog den 10:e oktober sina gamla dygnsrekord för oktober.

Vintern har anlänt till högfjället i norr

De senaste dagarna har vintertemperaturer rått uppe på högfjället i norra Lappland. På årstidskartan gestaltad i mörkblå färg brett ut sig över de höglänta delarna av norra Lapplandsfjällen. Där har vintertemperaturer bedömts råda de senaste fem dygnen, den 20-24 september.