Blixtar i moln

Blogg: Väderleken

Aktuellt om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

150 år sedan den stora kylan i Svealand

Söndagen den 24 januari 1875 inträffade en av de mest exceptionella händelserna i svensk väderhistoria. Den gången var det med den stränga kylan som förtecken.

Nya temperatur- och byvindsrekord under veckoslutet

Den gångna veckan var mycket till extremt mild i norra Sverige. Kulmen nåddes den 16-17 januari då det lokalt observerades nya januarirekord längs med kuststräckan Medelpad-Ångermanland. På andra håll var det istället fråga om den högsta januaritemperaturen på flera decennier. Därtill var det mycket blåsigt under fredag-lördag den 17-18 januari med snudd på orkanbyar in över land i Norrland. Lokalt registrerades då nya absoluta byvindsrekord för några stationer.

Svavel och ruttna ägg i stormarnas spår

Stormen Charly den 10–11 januari gav inte bara hård blåst, mycket snö och kraftigt regn över Östersjöområdet, utan fick också en rätt oväntad sidoeffekt. Redan på fredagskvällen kom rapporter om en obehaglig och avloppsliknande lukt från flera platser på västra Gotland, och på lördagen den 11 kändes lukten över stora delar av öns västra halva. Men det var inget utsläpp på land som låg bakom stanken, orsaken fanns istället djupt nere i havet väster om den stora ön.

Höga vågor och långa svängningar i stormarnas spår

Både nyårshelgens oväder och stormen Floriane en vecka senare gav inte bara blåst, snö och regn, utan knycklade också till havsytan en hel del. På västkusten var det riktigt stora vågor den 7 januari och på ostkusten blev det en långvarig pendling i vattenståndet veckan efter nyår.

Storhelger med oväder och nya dygnsnederbördsrekord för januari

Både trettonhelgen och nyårshelgen har bjudit på snöoväder i södra Sverige där det lokalt fallit rekordstora dygnsnederbördsmängder för januari. Stormen Floriane fick stor uppmärksamhet, den ledde också till både blåst och nederbörd i Sverige.

Mild gubbvecka i Sydsverige borgar för grön jul i söder

Gubbveckan 2024, den 14-23 december med enbart manliga namn i almanackan, har inletts med kallt väder i norr. Under tredje advent den 15 december sjönk temperaturen för första gången den här säsongen under -30°. Muodoslompolo i Norrbotten hade då som lägst -30,6°.

Lokalt under -50° i Sibirien

I Verchojansk i östra Sibirien sjönk temperaturen till -50,2° torsdagen den 12 december. Det är säsongens hittills lägsta temperatur i Sibirien, där vintersäsongen 2024/25 har startat förhållandevis milt eller mycket milt.

Första advent med polarnattens intåg i norr

På söndag den 1 december är det första advent som i år sammanfaller med polarnattens intåg längst i norr. Lördagen den 30 november går solen för sista gången i år kortvarigt vid Treriksröset över horisonten klockan 11:14 för att mindre än en halvtimme senare, klockan 11:38, gå under horisonten. Från den 1 december råder polarnatt där. Detsamma gäller för Sveriges nordligaste byggnad, Pältsastugan, som idag drivs av Svenska Turistföreningen. Där är solen över horisonten knappt en timme på lördagen (11:02-11:52).

Från lågt till högt i Bottenviken

Två lågtryck på skilda banor torrlade först och översvämmade sedan skärgården i nordöstra Bottenviken runt den gångna helgen vid Domsöndagen. Det ledde till nya vattenståndsrekord, och en häpnadsväckande omflyttning av stora vattenmassor. Vi tittar lite närmare på vad som skedde, och hur det gick till.

Hastigt omslag till mycket milt novemberväder

Efter några dagar med vinterlikt väder i hela Sverige skedde en hastig väderförändring när den avslutande novemberveckan 2024 inleddes. När jag gick ut genom dörren i måndags morse kändes det nästan som att man slagit på en varmluftsfläkt här i Norrköping.