Blixtar i moln

Blogg: Väderleken

Aktuellt om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

Mild gubbvecka i Sydsverige borgar för grön jul i söder

Gubbveckan 2024, den 14-23 december med enbart manliga namn i almanackan, har inletts med kallt väder i norr. Under tredje advent den 15 december sjönk temperaturen för första gången den här säsongen under -30°. Muodoslompolo i Norrbotten hade då som lägst -30,6°.

Lokalt under -50° i Sibirien

I Verchojansk i östra Sibirien sjönk temperaturen till -50,2° torsdagen den 12 december. Det är säsongens hittills lägsta temperatur i Sibirien, där vintersäsongen 2024/25 har startat förhållandevis milt eller mycket milt.

Första advent med polarnattens intåg i norr

På söndag den 1 december är det första advent som i år sammanfaller med polarnattens intåg längst i norr. Lördagen den 30 november går solen för sista gången i år kortvarigt vid Treriksröset över horisonten klockan 11:14 för att mindre än en halvtimme senare, klockan 11:38, gå under horisonten. Från den 1 december råder polarnatt där. Detsamma gäller för Sveriges nordligaste byggnad, Pältsastugan, som idag drivs av Svenska Turistföreningen. Där är solen över horisonten knappt en timme på lördagen (11:02-11:52).

Från lågt till högt i Bottenviken

Två lågtryck på skilda banor torrlade först och översvämmade sedan skärgården i nordöstra Bottenviken runt den gångna helgen vid Domsöndagen. Det ledde till nya vattenståndsrekord, och en häpnadsväckande omflyttning av stora vattenmassor. Vi tittar lite närmare på vad som skedde, och hur det gick till.

Hastigt omslag till mycket milt novemberväder

Efter några dagar med vinterlikt väder i hela Sverige skedde en hastig väderförändring när den avslutande novemberveckan 2024 inleddes. När jag gick ut genom dörren i måndags morse kändes det nästan som att man slagit på en varmluftsfläkt här i Norrköping.

Sammanfattning av snöovädret den 20-21 november

Vintersäsongens första snöoväder drabbade främst Uppland och Norrlandskusten under onsdag-torsdag den 20-21 november. Stora mängder nederbörd i form av snö föll då samtidigt som det lokalt blåste storm i medelvinden längs Norrlandskusten. 

Delar av Götaland beräknas få tidig vinter

Kall luft har de senaste dagarna rört sig ner över landet. I östra Svealand och längs Norrlandskusten har det därtill blåst och snöat en hel del. Det kalla vädret väntas få den meteorologiska vintern att rusa söderut. Den 16 november var det fortfarande meteorologisk höst ända upp till Piteå i Norrbotten. Den 18 november beräknas vintern ha nått ner till en stor del av Svealand samt delar av Götaland. För att meteorologisk vinter skall anses råda krävs att dygnsmedeltemperaturen är 0,0° eller lägre under fem dygn i följd och ankomstdatumet räknas då som det första av de fem dygnen.

Fredagen gav nya temperatur- och byvindsrekord för november

Fredagen den 8 november blev en mild eller mycket mild dag i landet. Allra mildast var det i norra Norrland där temperaturen tämligen allmänt kom upp i 10°. Några stationer noterade då nya novemberrekord. Allra mildast var det i Björkudden i Lapplandsfjällen och Boden i Norrbotten där temperaturen nådde upp i 13,1°. 

Temperaturen har sjunkit under -40° i Sibirien

Temperaturen har de senaste dagarna lokalt gått under -40° i östra Sibirien, Närmare bestämt med -40,2° i Verchojansk den 4 november. Det är första gången den här vintersäsongen, men historiskt sett så har det skett tidigare än så.

Mycket torr luft bakom ovädret Jakob

Min kollega Misha har redan bloggat om de mycket höga temperaturerna och vindhastigheterna i samband med ovädret Jakob i fredags den 1 november. Jag ska nu komplettera med den för november månad mycket torra luft som följde bakom Jakob.