Ännu tydligare om konsekvenser i SMHIs vädervarningar

Vinterhalvåret är en intensiv tid för SMHIs varningstjänst, eftersom vädret ofta är ostadigt med blåst, regn och snöfall. I samråd med bland annat Länsstyrelser, MSB och Trafikverket har SMHI nu förtydligat vädervarningarna, så att det blir lättare att förstå vad en vädervarning kan innebära och vad man bör tänka på inför ett oväder.

Varningar
SMHIs vädervarningar ä konsekvensbaserade. Varningar kan utfärdas på gul, orange och röd nivå.

Vädret påverkar oss alla och om det vill sig illa kan det ställa till stora konsekvenser i samhället. En av SMHIs viktiga uppgifter är att varna för väderlägen som kan påverka såväl samhälle som enskilda. Målet är att vädervarningar ska vara så relevanta, tydliga och träffsäkra som det bara går.

Lisa Lind
Lisa Lind, processägare konsekvensbaserade varningar och enhetschef vid prognos- och varningstjänsten, SMHI. Foto SMHI/Niclas Kindahl, Fotofabriken
Våra vädervarningar ska underlätta för människor att agera ansvarsfullt för att skydda sig och sin omgivning, till exempel genom att avstå från att ge sig ut på vägarna i ett snöoväder eller se över vad man har hemma inför en storm som kan orsaka elbortfall, säger Lisa Lind, enhetschef vid prognos- och varningstjänsten på SMHI. Hon fortsätter:
Tillsammans med andra aktörer har vi förtydligat beskrivningarna av konsekvenser och vad man som enskild behöver tänka på, i våra vädervarningar. Dessutom har vi kompletterat våra varningar med länkar till Krisinformations webbplats, där man kan få ännu fler tips och råd om hur man kan skydda sig och förbereda sig vid allvarliga störningar i samhället.

Konsekvenser i fokus

Sedan 2021 är SMHIs vädervarningar konsekvensbaserade. Det är alltså vädrets bedömda påverkan på samhälle och enskilda som avgör om det ska utfärdas en varning. Inför en varning rådgör SMHI med regionala aktörer kring omfattning och varningsnivå. Varningar utfärdas på gul, orange och röd nivå.

I Kunskapsbanken på smhi.se finns information om SMHIs vädervarningar, om olika varningstyper och varningsnivåer.

Följ prognoser och varningar

En vädervarning utfärdas ofta ett till två dygn innan en allvarlig väderhändelse, och under tiden inför händelsen kan prognosen ändras och varningen uppdateras.

En varning är en prognos. Ibland blir vädret inte riktigt som prognosen visat från början, utan det kan bli både värre och lindrigare. Därför är det viktigt att följa prognoser och varningar på smhi.se eller i SMHIs väderapp, för att vara säker på att man baserar sina beslut och agerar utifrån den senaste informationen, säger Lisa Lind.

Kontinuerligt kvalitetsarbete

Målet är att vädervarningar ska vara så relevanta, tydliga och träffsäkra som möjligt. Genom bland annat utvärderingar och samverkan med samhällsaktörer fångar SMHI upp förbättringsförslag, och jobbar ständigt med att utveckla och anpassa arbetet för att öka träffsäkerheten och tydligheten i vädervarningarna.

Ur nyhetsarkivet om förändrade översvämningsvarningar

Mer om SMHIs vädervarningar i Kunskapsbanken

Aktuella varningar