SMHI söker nya väderobservatörer

SMHI behöver fler väderobservatörer. Att vara en av SMHIs väderobservatörer innebär att varje morgon mäta nederbörd och snödjup (på vintern) och därefter rapportera in detta digitalt till SMHI. Arbetet kräver noggrannhet och intresse för väder.

SMHI har i dagsläget 440 manuella och 120 automatiska nederbördsstationer. Totalt finns alltså 560 stationer runt om i Sverige som mäter nederbörd.

De delar av landet där vi har sökt eller söker väderobservatörer är främst i västra Sverige och i Norrland, men luckor finns i alla delar av landet. Vårt mål är att ha cirka 700 nederbördsrapporterande stationer för att vårt observationsnät ska fungera på bästa sätt, säger Cristoffer Wittskog, nätansvarig meteorologi, SMHI.

Daglig rapportering

Arbetet som observatör går ut på att dagligen utföra snödjupsmätning och nederbördsmätning samt att digital rapportera in observationen till SMHI. Uppgifterna ska också journalföras i en egen dagbok. SMHI står för utrustning och utbildning.

Man i svart jacka som håller i en kanna vid en nederbördsmätare.
Nederbördsmätaren består av en stolpe, där en nederbördskanna placeras. Runt kannan finns ett vindskydd.

Vad används observationerna till?

I SMHIs dagliga arbete med prognoser och varningar är aktuell väderdata från väderobservatörer underlag för att kalibrera radarmätningar och observationer från satelliter. Observationer används också för hydrologiska beräkningar av flöden i vattendrag. Långa och stabila mätserier med väderobservationer är också viktiga för att följa hur väder och klimat utvecklas över tid.

Vem kan söka?

Den som är intresserad av väder och äger en tomt eller en bit mark som är lämplig för nederbördsmätning kan söka till att vara väderobservatör. Marken behöver uppfylla SMHIs meteorologiska krav, vilket bland annat innebär att mätplatsen inte får påverkas av att hus eller träd står för nära.

Läs mer och ansök nu: 

Bli vår nya observatör