När vi gick igenom våra väderdata för november upptäckte vi en relativ fuktighet på bara 4% i Klövsjöhöjden (802 möh) i Jämtland klockan 01 natten mot den 22 november. Detta slår det tidigare svenska rekordet på 5% från Stekenjokk den 20 mars 2003.
Vid middagstid den 21 november hade Klövsjöhöjden -5,2° och en relativ fuktighet på 93%. Ett högtryck som låg centrerat över Skandinavien drog sig något söderut och vid Klövsjöhöjden tilltog en västlig till nordvästlig vind. Temperaturen steg och den relativa fuktigheten sjönk. Klockan 01 den 22 november hade Klövsjöhöjden +4,8° och en relativ fuktighet på 4%.
Värdena för november är ännu inte slutgranskade men vid samma högtryckstillfälle rapporterades mycket låga relativa fuktigheter från flera andra stationer. Idre fjäll (869 möh) hade som lägst 7%, Tarfala (1150 möh) hade 10% och Sylarna (1030 möh) hade 17% som lägst.
Som synes är det i det här fallet fråga om stationer i fjällen och det är ingen tillfällighet. Vi har sett det här fenomenet tidigare. I samband med högtryckslägen vintertid kan stationer på hög höjd hamna ovanför en så kallad subsidensinversion och därmed uppvisa mycket låga relativa fuktigheter. Subsidensinversionen bildas genom att höjdluft inom ett högtrycksområde sjunker och därmed uppvärms.
I januari i år skrev jag ett blogginlägg om en liknande händelse.
Blogg: Föhneffekter i Jämtlandsfjällen
Hur säkra är fuktighetsmätningar?
I jämförelse med exempelvis temperaturobservationer brukar fuktighetsmätningar betraktas som mindre noggranna. Man ska inte förvänta sig någon laboratoriemässig noggrannhet hos rutinmässiga luftfuktighetsmätningar i fält. Men om värdena ändå bedöms passa in i sammanhanget så brukar de godkännas.
Sverker Hellström