Snödjupskartan för säsongen 2018/2019 igång!

Då vintern börjat etablera sig på allvar i norra Sverige samtidigt som det även fallit en del snö, främst i fjällen, har nu snödjupskartan dragit igång på allvar. Imorse den 26 oktober var det största uppmätta snödjupet 18 cm i Storlien-Storvallen i Jämtland. På andra plats kom Fågelberget i norra Jämtland. Även i delar av norra Norrlandskusten fanns ett tunt snötäcke på fredagens morgon. Piteå i Norrbotten rapporterade 4 cm.

Snödjupskartan den 26 oktober 2018
Snödjupskartan den 26 oktober 2018. Källa: SMHI. Förstora Bild

Säsongens första mätbara snödjup i Götaland?

Ett lågtryck med tillhörande nederbörd kommer under fredagen att dra in över Götaland. I främst inre Götaland väntas nederbörden delvis falla som snö. Det är därmed fullt möjligt att säsongens första mätbara snödjup i Götaland kommer att kunna uppmätas på lördag morgon. Luften är såpass kall att det inte heller kan uteslutas att snön ligger kvar över helgen. 

65 cm snö i Dalsland i oktober 1926

Snö i oktober i Götaland är inget ovanligt. I modern tid föll det mycket snö i västra Götaland i oktober 2002 men Götalands största uppmätta oktobersnödjup är nästan 100 år gammalt. I slutet av oktober 1926 uppmättes lokalt en halvmeter snö i Dalsland. I Bäckefors var snödjupet den 29 oktober imponerande 65 cm medan grannstationen Kölfors noterade 50 cm. Även i Bohuslän förekom stora snödjup. Svandal uppmätte 42 cm denna dag.  Även i Svealand är det största oktobersnödjupet från 1926. Den 31 oktober 1926 rapporterade Blåbärskullen i Värmland hela 75 cm snö medan grannstationen Mårbacken hade 70 cm samma dag.

Också i oktober 1925 bjöds det på stora snödjup i Götaland. Stationen Gustav Adolf i Västergötland rapporterade 45 cm den 15 oktober. 

Fortfarande tre årstider men hur länge till?

Både vintern och hösten tar för sig alltmer av landets yta men i sydvästra Götaland håller den meteorologiska sommaren ännu stånd. Frågan är dock hur länge sommaren orkar hålla sig kvar i Sverige? Normalt sett skall hela Sverige ha fått meteorologisk höst i mitten av oktober. Mildare luft väntas dra upp över landet från tisdag och det är således inte otänkbart att sommaren lyckas hänga med in i november i sydvästra Götaland. Hur det blir med den saken följs bäst på årstidskartan.

Trevlig helg!

//Misha