Tromb i juli 1947 med dödlig utgång

Vi brukar få in rapporter om några tiotals tromber i Sverige varje år. En del av dessa kan lokalt orsaka stora skador i form av omkullvräkta träd, skador på byggnader med mera. Antalet fall där en tromb krävt människoliv i Sverige är lyckligtvis mycket få. Men ett gammalt tidningsklipp visar att detta nog var fallet i samband med en värmländsk tromb lördagen den 5 juli 1947.

Enligt Dagens Nyheter måndagen den 7 juli 1947 hade en kraftig tromb dragit fram i östra Värmland under lördagen (alltså den 5 juli). En person befann sig i en båt på sjön Bredreven norr om Filipstad. Båten träffades av en kraftig tromb och kantrade.

Sjön Bredreven i Värmland
Illustration SMHI Förstora Bild

Det finns i och för sig många exempel genom historien på att häftiga vindar fått båtar att kantra med tragisk utgång. Oftast är det efterhand svårt att avgöra om det varit fråga om ett mer storskaligt stormlågtryck, vanliga vindbyar som plötsligt blev kraftigare än beräknat, fallvindar ur åskmoln eller en verklig tromb.

I just det här fallet från 1947 beskriver ögonvittnen hur vatten sögs upp ur sjön så att sjöbottnen syntes på sina ställen. I mina öron låter detta som en regelrätt tromb och inget annat.

Vid tillfället hade vi en klimatobservatör inte så långt därifrån i Vintersjöhöjden. I en anteckning nämner han denna dag att en tromb skapat en hundratals meter bred gata i skogen och sugit upp vatten från sjön Bredreven så att sjöbotten syntes. Även observatören i Filipstad nämner en tromb den här dagen den 5 juli.

Tromber

Liknande fall

Den 10 juli 1993 omkom en flicka i södra Dalarna när hon hamnade under ett fallande träd. Den gången handlade det enligt ögonvittnen om fallvindar ur åskmoln och inte en regelrätt tromb.

Den 15 juli 1961 omkom tre personer på sjön Tjålmejaure i Lappland i samband med en sannolik tromb.

Den 8 mars 1938 omkom en person efter att ha träffats av en bräda från en rasande byggnad i Främmerveda, Nordingrå i Ångermanland. Även om det senare beskrivits som en tromb (eller tornado) så kvarstår nog en viss osäkerhet vilken typ av vindfenomen det gällde.

Värmebölja följdes av sommaroväder 1947

För den väderintresserade är sommaren 1947 välkänd. Den 29 juni tangerade Målilla i Småland det ännu gällande svenska värmerekordet på 38,0°. Det slogs många värmerekord även under den sista dagen i juni. Men några dagar in i juli ersattes hettan av betydligt svalare luft.

Som så ofta när riktigt varm luft ersätts av betydligt svalare sker det med ackompanjemang av skyfall, hagel, åska och ibland även tromber. Så även i det här fallet. Enligt en rapport från Skogsstyrelsen fällde en tromb 40000 m³ skog över en sträcka av 4 mil i norra Småland, och den omtalade värmländska tromben 5000 m³ skog.

Att det här väderomslaget åtföljdes av häftiga sommaroväder har vi känt till sedan tidigare. Men den här tragiska värmländska tromben var en nyhet i alla fall för mig.

Sverker Hellström