Lyckad uppskjutning av den första europeiska meteorologiska minisatelliten

I går kväll svensk tid sändes Arctic Weather Satellite upp i rymden från Vandenberg, Kalifornien. Satelliten är den första av sitt slag; en europeisk minisatellit som kommer att bidra med viktiga data för väderprognoser och klimatforskning. Den är speciellt betydelsefull för nordliga breddgrader där satellittäckningen från geostationära satelliter är sämre.

Arctic Weather Satellite (AWS) kommer att kretsa kring jorden i en polär bana på ca 600 km höjd. Den passerar över polerna varje varv och scannar av atmosfären på sin resa runt jorden. Med endast ett instrument, en avancerad mikrovågsradiometer, ska AWS mäta temperatur och luftfuktighet i atmosfären.

Satellit med utfällda solpaneler över jordens yta.
Arctic Weather Satellite sändes upp den 16 augusti 2024. Satelliten är utrustad med en avancerad mikrovågsradiometer som mäter temperatur och luftfuktighet i atmosfären. Foto ESA/Mlabspace Förstora Bild

– Det är mycket glädjande att AWS nu påbörjar sitt uppdrag i rymden. Snart kommer den att förse oss med viktiga meteorologiska data, till våra prognosmeteorologer som levererar samhällsviktiga väderprognoser dygnet runt, till våra oceanografer och klimatforskare. AWS är också en viktig pusselbit inför kommande EPS-Sterna. Vi kommer nu få en värdefull bekräftelse på den tekniska lösningen inför det slutliga beslutet om konstellationen, säger Håkan Wirtén, generaldirektör SMHI.

Stor kapacitet till lägre kostnad

Satellitens mindre storlek och att den endast är utrustad med ett instrument har gjort att produktionstiden varit kort och kostnaderna har kunnat hållas nere. Ändå kommer satelliten att bidra med mycket värdefulla data för väderprognoser och klimatforskning.

– Instrumentet är designat så att det kan mäta temperatur och luftfuktighet med hög noggrannhet, vilket är avgörande för att kunna göra tillförlitliga väderprognoser. AWS:en säkerställer en fortsättning på en typ av mätningar som de senaste 30 åren har bidragit till allt bättre väderprognoser, säger Adam Dybbroe, forskningsledare och satellitexpert på SMHI.

– Men AWS:en är också den första vädersatelliten som kommer mäta med våglängder kring eller under 1 mm, det som kallas sub-mm området. Med AWS:ens fyra kanaler i frekvensområdet runt 325 GHz kommer vi inte bara få ännu bättre data kring fuktighet i atmosfären, men även viktig information om iskristaller inuti molnen, säger Adam Dybbroe.

Mäter iskristaller i moln

Moln kan innehålla olika mängd vattendroppar och iskristaller. AWS kommer att kunna mäta djupt inne i tjocka moln för att ta reda på vad de består av.

– De nya mätningarna gör att vi kommer att få mycket bättre uppfattning om vad som finns inuti molnen och det är viktig data för våra prognosmodeller och därmed våra väderprognoser, säger Adam Dybbroe.

AWS kommer också att bidra till kartering av havsisens utbredning över Arktis, genom att den kan ”se” igenom molnen och ner till marken, både dag och natt och nästan oavsett väder. Dessa data kommer också till nytta inom klimatforskningen. 

Illustration av Arctic Weather Satellite och dess instrument. På bilden visas var t ex solpaneler, mikrovågsradiometer och antenner är placerade.
Satelliten har en 19-kanals mikrovågsradiometer, bestående av en roterande antenn som fokuserar inkommande strålning på fyra matarhorn (ett för varje grupp av kanaler) och fyra mottagare, som täcker frekvensområdet 50–325 GHz. Illustrationen pekar också ut satellitens stjärnspårare, solsensor, antenner, propeller och solpaneler. Foto ESA/Mlabspace Förstora Bild

Data direkt till väderprognoser

I samarbete med väderinstituten i Norge, Finland och Danmark har SMHI etablerat ett nordiskt marksegment för AWS-data runt redan existerande infrastruktur. Satelliten kretsar runt jorden i en polär bana där ett varv tar ungefär 90 minuter. Eftersom jorden roterar, förskjuts banan varje varv.

När satelliten passerar över Skandinavien och Arktis kommer data att tas ner direkt via satellitmottagare på Grönland, i Norge och Finland. Data bearbetas bland annat på SMHI och kommer att tillgängliggöras inom 15 minuter från observation. All data från satelliten kommer även att tas ner till en markstation på Svalbard för att sedan distribueras vidare till användare världen över.

– Vi kommer att ta emot och bearbeta data så snart satelliten är på plats i sin rätta bana och börjar skicka data kontinuerligt till marken. Vi kommer inledningsvis att utvärdera data och hur de påverkar väderprognoserna. När vi har sett att AWS-data håller god kvalitet och har den positiva påverkan på prognoserna som vi förväntar oss, då kommer vi att öppna för AWS-data till det operationella väderprognossystemet och prognoserna som når allmänheten, förklarar Adam Dybbroe.

EPS-Sterna – en planerad konstellation

Arctic Weather Satellite är den första europeiska satelliten i sitt slag. Utöver den nya förmågan att använda de nya sub-mm-kanalerna (325 GHz) med större känslighet för moln utmärker AWS sig genom att den är ett resultat av ett unikt och kostnadseffektivt samarbeta mellan europeisk industri och offentlig sektor genom ESA, den europeiska rymdorganisationen i det som kallas ”New Space”.

AWS fungerar som prototyp till en framtida konstellation av flera mindre satelliter som planeras inom EUMETSAT, den europeiska meteorologiska satellitorganisationen. Konstellationen, som går under namnet EPS-Sterna, består av totalt 20 satelliter av AWS-typ, där det under den planerade livslängden på ca 13 år alltid kommer finnas totalt sex satelliter i rymden som samverkar i sina olika banor och på så sätt säkrar god tillgång till data för väderprognoser.

AWS är tillverkad på uppdrag av den europeiska rymdorganisationen ESA. Huvudleverantörer i projektet är företagen OHB Sweden, svenska Omnisys Instruments för det vetenskapliga instrumentet på satelliten, samt Thales Alenia Space för marksegmentet. Sammanlagt har 31 företag deltagit, inklusive 14 små och medelstora företag från tolv olika medlemsländer i ESA. SMHI har varit med tidigt i processen som kravställare tillsammans med de övriga nordiska ländernas väderinstitut.