Forskningsnyheter

Nytt SMHI-samarbete för ökad beredskap mot extremväder i Moldavien

Nu inleder SMHI ett samarbete med sin systermyndighet i Moldavien, för att stärka landets prognoser och varningar för väder och vatten. Nyligen befann sig flera SMHI-medarbetare och SMHIs generaldirektör i huvudstaden Chisinau för den officiella projektstarten, där både moldaviska deltagare och …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Ny studie kartlägger orsakerna bakom höga flöden i Sverige

Hydrologi

Snösmältning är den främsta orsaken till höga flöden i Sveriges vattendrag, och andelen regn som orsak till de högsta flödena har ökat på grund av den pågående temperaturökningen. Det visar en ny studie från SMHI som gjorts på uppdrag av Svenska kraftnät. 

Publicerad: Senast uppdaterad:

Mer högupplösta satellitbilder när ny europeisk satellit är i drift

Meteorologi

Den europeiska meteorologiska satellitorganisationen EUMETSAT:s senaste geostationära satellit, MTG-I1, togs i operationell drift onsdagen den 4 december 2024. Samtidigt fick satelliten sitt operationella namn: Meteosat-12. SMHI ska nu använda dess data.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Översvämningsövning för effektivare krishantering

En omfattande översvämning i Motala ström. Det var scenariot när ett 60-tal medarbetare från 16 aktörer i Östergötland genomförde en gemensam övning förra veckan. Syftet var att stärka förmågan att samverka och kommunicera, inom och mellan de organisationer i området som har till uppgift att …

Publicerad: Senast uppdaterad:

WMO: Stort behov av klimattjänster för att möta klimatförändringen

Klimat

Behovet av olika tjänster för att följa och möta klimatförändringen är stort och ökar. Idag presenterar världsmeteorologiska organisationen WMO en rapport om klimattjänster som pekar på förbättrad tillgång globalt men också på fortsatta brister. SMHI har som expertmyndighet en viktig roll att ta …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Studiebesök från DMI - erfarenhetsutbyte för översvämningsvarningar i Danmark

SMHI har lång erfarenhet av arbete med prognoser och varningar för höga flöden och översvämningar, i Sverige och utomlands. I flera projekt världen över stöttar SMHIs experter andra länder i utvecklingen av egna varningssystem. Sedan förra året pågår bland annat ett samarbete med SMHIs motsvarighet …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Ny WMO-rapport: Mindre vatten i världens vattendrag 2023 än på tre decennier

Hydrologi

Det var mindre vatten i världens vattendrag 2023 än på över tre decennier, vilket är oroande med tanke på att behovet av vatten är kritisk på många platser i världen. Detta framgår av en ny rapport som koordinerats av Världsmeteorologiska organisationen (WMO).

"Rapporten bekräftar vad vi redan …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Rekordstor värmestress i sydöstra Europa under sommaren 2024

Klimat

Copernicus Climate Change Service (C3S) har presenterat en preliminär analys med viktiga klimatvariabler för sommaren 2024 i Europa. C3S sammanställning visar att temperaturerna under juni-juli-augusti varierade i Europa, i både rum och tid över hela kontinenten. Sydöstra Europa hade upp till 60 …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Polernas krympande havsis visar vart vi är på väg

Klimat

Under september når havsisens utbredningen i Arktis sin lägsta nivå efter sommaren, medan isen i Antarktis når sin maximala utbredning efter södra halvklotets vinter. I år är maxutbredningen i Antarktis den näst lägsta sedan satellitmätningarna startade, samtidigt som utbredningen i Arktis fortsatt …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Ett nytt arbetssätt för att utfärda varningar för höga flöden testas i Etiopien

Hydrologi

Extrema väder- och vattenförhållanden förväntas öka i och med klimatförändringarna. Inte minst i Etiopien, där översvämningar och jordskred är ett stort problem. Som ett viktigt steg i klimatanpassningen testas nu ett nytt arbetssätt för varningar för höga flöden under årets regnperiod, från juni …

Publicerad: Senast uppdaterad:
År
Månad
Alla ämnesområden