Polernas krympande havsis visar vart vi är på väg

Under september når havsisens utbredningen i Arktis sin lägsta nivå efter sommaren, medan isen i Antarktis når sin maximala utbredning efter södra halvklotets vinter. I år är maxutbredningen i Antarktis den näst lägsta sedan satellitmätningarna startade, samtidigt som utbredningen i Arktis fortsatt varit låg.

Klimatförändringarna sker snabbast vid polerna. En viktig orsak är att den vita isen fungerar likt en spegel och reflekterar en stor del av solens strålar tillbaka ut i rymden. Men när isen smälter och ersätts av mörk havsyta, absorberas istället mer värme, vilket påskyndar den globala uppvärmningen – en process som kallas för positiv återkoppling.

Med hjälp av satelliter har isutbredningen observerats kontinuerligt sedan 1980, och bilderna visar tydligt att isen har minskat oroväckande fort sedan dess.

Den sammanlagda volymen av havsis i Arktis har på sommaren minskat med ungefär 50 procent sedan 1980. Utbredningen av havsisen har varit väldigt låg i Arktis ända sedan 2007. I Antarktis däremot, fanns det fram till 2015 ingen trend som visade på en tydlig minskning av havsisen. Men framförallt de senaste tre åren har utbredningen även där varit rekordlåg, säger Torben Koenigk, klimatforskare vid SMHI.

Kan vi i Sverige på något sätt känna av förändringen?

Porträttbild Torgen Königk
Torben Konigk, klimatforskare vid SMHI.
Ja, Sverige ligger nära Arktis vilket gör att förändringen både ger en direkt och indirekt påverkan. Sverige påverkas direkt genom att de arktiska luftmassorna som transporteras hit med nordliga vindar innehåller varmare luft än tidigare. Indirekt genom att skillnaden i temperatur minskar mellan Arktis och tropikerna, eftersom uppvärmningen går snabbare vid polerna. Detta kan påverka de stora luftströmmarna i atmosfären.

Exempelvis sammanfattar FN:s klimatpanel, IPCC, i rapporten: Den naturvetenskapliga grunden, i den sjätte utvärderingscykeln, hur flera vetenskapliga studier tyder på att uppvärmningen i Arktis kan försvaga jetströmmen. Vilket skulle kunna göra att kall arktisk luft oftare läcker ned till Europa, Asien och Nordamerika.

Isutbredning i Arktis mindre än genomsnittet

Årets septemberutbredning av den arktiska havsisen har varit omkring två miljoner kvadratkilometer mindre än genomsnittet för perioden 1980–2010, en skillnad som motsvarar ungefär fyra till fem gånger Sveriges yta. Trots detta är årets isutbredning fortfarande betydligt större än det rekordlåga året 2012. Utbredningen i år är ungefär en miljon kvadratkilometer större än 2012.  

Isutbredningen i september kan skilja sig mycket från år till år. Detta beror på hur mycket is som bildats under vintern, och hur vindar och temperaturer varit under sommaren i Arktis. Dessutom finns svängningar i isutbredningen på tiotals år på grund av variationer i havstransporten av värme till Arktis, säger Torben Koenigk.

De här långvariga svängningarna bidrog till den kraftiga minskningen av Arktis havsis mellan 1995 och 2012, och förstärkte alltså den isminskningen som sker på grund av den globala uppvärmningen. De långvariga svängningarna har även påverkat den tillfälliga stabiliseringen av isens utbredning.

Om dessa långvariga svängningar börjar bidra till isminskning, samtidigt som växthusgasutsläppen fortsätter, kan Arktis vara helt fritt från havsis på somrarna om 15 till 20 år, säger Torben Koenigk.

Via länken kan du lyssna på ett avsnitt av SMHI-podden där Torben berättar mer om klimatförändringarna i Arktis.

En graf som visar havsisens utbredning i Arktis. Man kan tydligt se hur årets värde ligger under medelvärdet för perioden 1981 till 2010.
Havsisens utbredning i Arktis är som minst under september, i slutet av norra halvklotets sommar. Årets isutbredning (blå linje) höll sig isen över det rekordlåga 2012 (röd streckning), men långt under medelvärdet för perioden 1981 till 2010. Källa graf: National Snow and Ice Data Center (NSIDC)

Isutbredningen i Antarktis näst lägst notering

Isutbredningen i september år 2024 var över 1,5 miljoner kvadratkilometer mindre än genomsnittet för 1980–2010, det motsvarar mer än tre gånger Sveriges yta. Det är den näst lägsta noteringen sedan satellitmätningarna startade. Endast september 2023 hade något mindre is. 

- Precis som i Arktis påverkas isutbredningen i Antarktis mycket av vindar och temperaturer, vilket förklarar variationerna mellan olika år. Forskning tyder på att den snabba isminskningen de senaste åren kan vara kopplad till ett varmare hav och förändringar i vindmönstren, säger Torben Koenigk. 

En graf som visar havsisens utbredning i Antarktis.
Havsisens utbredning i Antarktis är som störst under september, i slutet av södra halvklotets vinter. Sedan mätningarna startade är det endast under 2023 (röd streckad linje) som den maximala utbredningen av havsis på Antarktis har varit lägre än i år (blå linje). Källa graf: National Snow and Ice Data Center (NSIDC)

På webbplatsen för National Snow and Ice Data Center finns mer information om isutbredning i Arktis och Antarktis.