Utbildningsvecka i klimat på SMHI: Deltagare från Zimbabwe och Zambia

Under en intensiv utbildningsvecka har SMHI haft besök av representanter från institut som arbetar med meteorologi, hydrologi och klimat i Zambia och Zimbabwe. Syftet med utbildningen var att stärka kapaciteten hos institutionerna för att bygga ett samhälle som är bättre rustat mot klimatförändringarnas konsekvenser.

Det kan till exempel handla om kompetensutveckling inom modellering för att bättre kunna förbereda sig på en kommande period av torka eller översvämningar. En annan viktig del är att skicka ut tydliga varningar som når befolkningen så att de kan skydda sig vid extremväder, säger Richard Alpfjord Wylde som höll i utbildningsveckan.  
20 personer står framför SMHIs huvudentré och ser glada ut, de har alla deltagit i utbildningsveckan.
Veckan var en del av de projekt som SMHI arbetar med i Zambia och Zimbabwe, se faktaruta längst ned.

Drabbas av klimatförändringen

Behovet att öka motståndskraften för extremväder har visat sig särskilt tydligt under 2024. Både Zimbabwe och Zambia har drabbats av svår torka, vilket lett till att ländernas presidenter har utlyst katastroftillstånd.

Under veckan på SMHI fick vi bland annat lära oss om olika klimatdatakällor och klimatmodeller. Det är värdefull kunskap som kan bidra till att göra Zimbabwe mer motståndskraftigt mot klimatförändringarna. Jag kommer att ta med mig det till mina studenter i hydrolog, säger deltagaren Webster Gumindoga, forskare och lärare på University of Zimbabwe.
Nio personer står och tittar på ett hydrologisk mätinstrument. De är vid ett vattendrag.
Under veckan fick besökarna bland annat följa med och mäta vattenflöde i ett vattendrag.

Besök i prognoscentral

Utbildningsveckan har inkluderat besök på SMHIs prognos- och varningstjänst. Där fick hydrologer respektive meteorologer från Zimbabwe och Zambia skugga sina svenska kollegor och följa med på deras arbetspass. 

​Jag tyckte att besöket i prognoscentralen var det allra mest givande under veckan. Där fick vi lära oss om hur SMHI arbetar med produktion av prognoser. Vi fick också praktisk kunskap om hur ni skickar information och varningar till olika samhällsaktörer, inklusive allmänheten, säger Webster Gumindoga.
Tre personer sitter och kollar på metrologiska prognoser i SMHIs prognoscentrall
Studiebesöket i prognoscentralen var en uppskattad del av veckan.

Fokus på översvämning

Vidare innehöll veckan föreläsningar om allt från klimatmodellering till HR-verksamhet, samt fler studiebesök - bland annat till ett område som drabbats av översvämningar. 

Studiebesöken gjorde erfarenhetsutbytet mellan oss mer konkret. En av höjdpunkterna för mig var när vi stod vid sjön Roxen och diskuterade de översvämningar som inträffade där i vintras och hur samarbetet mellan svenska myndigheter fungerar vid en sådan händelse, säger Richard Alpfjord Wylde.
Bilden visar studiebesöket vid det översvämmade området kring sjön Roxen. Gruppen står bredvid sjön.
Under veckan gjordes ett studiebesök till sjön Roxen utanför Norrköping.

SMHI arbetar globalt 

Klimatförändringen drabbar sårbara samhällen hårdast. SMHI arbetar aktivt med flera projekt i olika länder för att öka motståndskraften och kunskapen kring klimatförändringarna.

Det långsiktiga målet för detta arbete är hållbara samhällen globalt. Där alla länder har förmåga att hantera och planera för påverkan av väder, vatten och klimat, säger Jafet Andersson, samordnare för SMHIs internationella utvecklingssamarbete.
Många personer sitter i en sal och lyssnar på ett seminarium.
SMHI har arbetat i projekt i Zimbabwe ända sedan 90-talet. Under veckan berättade Nils Sjödin om arbetet som gjordes då.

ZAMNEX

I Zambia är SMHI en del av projektet ZAMNEX (Strengthening Zambian Mining Governance in The Nexus of Environment, Human Rights, and Climate) som fokuserar på att stärka hållbar gruvförvaltning. Programmet finansieras av Sida och implementeras av Naturvårdsverket. Programkomponent 3 leds av SMHI och fokuserar på att stödja den zambiska regeringen i deras ansträngningar att hantera klimatförändringarnas effekter på gruvsektorn. Du kan läsa mer om projektet på SMHIs engelska webbsida om  internationella utvecklingssamarbeten och på Naturvårdsverkets webbplats.

CARL2

I Zimbabwe arbetar SMHI som tekniska underkonsulter i projektet CARL (Climate Adaptaion for Rural Livliehoods in Zimbabwe), ett projekt som finansieras av SIDA. Projektets syfte är att göra landsbygdsområden i Zimbabwe mer rättvisa, miljömässigt hållbara och mer resistent mot klimatförändringarna. Det gör SMHI genom att i samarbete med de nationella meteorologiska och hydrologiska institutioner förbättra deras kapacitet att leverera väder- och klimattjänster och varningar. Du kan läsa mer om projektet i ett blogginlägg från ett fältbesök i Zimbabwe.