Europa
Väderbilden över Europa dominerades av ett mäktigt högtryck i öster och ett omfattande lågtrycksområde på Atlanten. Det resulterade i en i huvudsak mild och fuktig sydlig luftström över stora delar av Europa. På många håll var novembermånaden en av de allra varmaste som noterats.
I Österrike och Italien var årets november den varmaste som uppmätts, i Frankrike och Schweiz den näst varmaste och i Danmark den tredje varmaste.
Som några exempel på för årstiden extrem värme kan nämnas 24,1° i Geilenkirchen i Tyskland och 22,0° i Ell i Holland den 1 november och temperaturer på 30-33° på Sicilien den 30.
Precis som tidigare under hösten drog det ena kraftiga regnområdet efter det andra in över Sydeuropa. I exempelvis Lugano i Schweiz med drygt 150-åriga mätningar blev detta den allra regnrikaste novembermånaden. I slutet av november fick delar av Korsika och området kring Perpignan på bara några dygn 4-5 gånger så mycket regn som under en normal novembermånad.
Nordamerika
Över de mellersta och östra delarna av USA var det en införsel av ovanligt kalla luftmassor under månaden. Ett stort antal nya köldrekord för specifika datum noterades, och även en handfull köldrekord för hela november vid stationer med mätserier på drygt 100 år.
Stora mängder snö föll, inte minst kring Buffalo i delstaten New York. Där gav "snökanoner" som bildats över den ännu rätt varma Eriesjön enligt den lokala vädertjänsten nysnömängder på omkring 150 cm den 17-19.
I Alaska och sydvästra USA rådde däremot varmt eller mycket varmt väder under november. I Kalifornien bestod den extrema torkan.
Asien
Varmt väder dominerade i Asien. I ostligaste Sibirien var det på flera håll temperaturöverskott på omkring 10 grader. Även i Sydostasien dominerade ovanligt höga temperaturer med temperaturöverskott på 2-3 grader rätt allmänt i bland annat Thailand och Burma.
Ett par tropiska cykloner var aktiva på Stilla havet under månaden. Bland annat Nuri som i början av månaden klassificerades som en tropisk orkan kategori fem på den femgradiga Saffir-Simpsonskalan. Då befann den sig dock ute över öppet hav.
Nuri omvandlades på sin väg norrut till ett icke-tropiskt, men dock ytterst intensivt lågtryck. Över Berings hav analyserades lufttrycket till 924 hPa, vilket är det lägsta kända lufttryck som förekommit där.
Arktis
I Arktis rådde varierande väderförhållanden under månaden med rätt normal istillväxt. Det gjorde att isutbredningen i Polarhavet var något större än vid samma tidpunkt de fyra föregående åren.
Den 6 november uppmättes -43,7° i Kap Morris Jesup vid Grönlands nordspets, vilket är en av de lägsta temperaturer som observerats där vid den tiden på året.
Sydamerika
Varmt väder dominerade i Sydamerika. Men temperaturöverskotten och de absoluta toppnoteringarna var blygsammare än under den mycket varma oktobermånaden.
Afrika
Under den avslutande novemberveckan drabbade ett par intensiva oväder nordvästra Afrika. I Marocko krävdes drygt ett par dussin dödsoffer på grund av översvämningar. Izaña (på drygt 2 000 meters höjd på Kanarieöarna) fick 154 mm på ett dygn den 23 och rapporterade vindbyar på 49 m/s den 29.
Australien/Oceanien
För Australien som helhet var medeltemperaturen för november den högsta som hittills registrerats. Marginalen var dock bara en hundradels grad till tvåan november 2009. De kraftigaste temperaturöverskotten redovisade delstaten Queensland, där årets november i medeltal var nästan en grad varmare än någon tidigare novembermånad.
Nya Zeeland hade däremot i allmänhet lite kyligare väder än normalt.
Antarktis
Havsisen kring Antarktis smälte under november i en lite större takt än normalt.
Månadens högsta och lägsta temperaturer samt största nederbörd under 24 timmar
Europa
- 32,9° den 30 Capaci, Sicilien
- -39,2° den 23 Hoseda-Hard, Ryssland
- 480 mm den 28 Lugo di Nazza, Korsika
Asien
- 39,4° den 9 Mekka, Saudiarabien
- -52,7° den 28 Habardino, Sibirien
- 366 mm den 27 Shitaji, Japan (Okinawa)
Arktis
- 9,2° den 16 Narsarsuaq, Grönland
- -50,8° den 27 Summit, Grönland (3 200 möh)
- -43,7° den 6 Kap Morris Jesup, Grönland (lägsta temperatur för stationer under 1000 möh)
Nordamerika
- 37,5° den 1 Choix, Mexiko
- -42,0° den 29 Hendrickson Creek, Kanada
- 374 mm den 26 La Ceiba, Honduras
Sydamerika
- 42,5° den 6 Villamontes, Bolivia
- -14,9° den 27 Vilacota, Peru (4 440 möh)
- 210 mm den 13 San Sebastián de Mariquita, Colombia
Antarktis
- 12,1° den 2 Base Esperanza
- -56,7° den 2 Concordia (3 200 möh)
Afrika
- 42,9° den 6 Vioolsdrif, Sydafrika
- -2,9° den 17 Buffelsfontein, Sydafrika
- 154 mm den 23 Izaña, Kanarieöarna (2 371 möh)
Australien/Oceanien
- 46,1° den 22 Olympic Dam, Australien
- -6,1° den 2 Thredbo, Australien
- 278 mm den 6 Sola, Vanuatu
Källor:
- Analyser och observationer från de nationella meteorologiska institutens webbsidor samt från det ordinarie globala observationsutbytet.
- Maximilano Herrera