September 2024 - Tropiska cykloner och en Boris spred förödelse

Efter en rekordvärme i början av september drabbades delar av Centraleuropa i anslutning till ovädret Boris i mitten av månaden av extrema mängder regn, i höglänt terräng snö. I Nordamerika och Ostasien föll stora eller mycket stora mängder regn i anslutning till tropiska cykloner. I Ostasien höll därtill en ihållande värme länge ett järngrepp om främst Japan, Koreahalvön och Kina med åtskilliga nya septemberrekord. I norra Afrika föll ymniga regn i bland annat Marocko. Regnen fick delar av öknen att komma till liv, bland annat sjön Iriqui som varit uttorkad i 50 år. 

Temperatur - Näst varmaste september globalt

Globalt blev det den näst varmaste septembermånaden efter 2023 enligt Copernicus Climate Change Service (CCCS). Dock var månaden ytterligare en i raden av månader över 1,5° från förindustriell tid, 1850-1900, vilket har varit fallet 14 av de senaste 15 månaderna enligt CCCS. Copernicus anger vidare att det nu är närmast helt säkert att 2024 kommer att bli det varmaste året som observerats.

September bjöd på varmt väder, relativt normalperioden 1991-2020, över östra Europa, Nord- och Sydamerika, Australien, Arktis och området kring Weddellhavet utanför Antarktis. Områden där det istället var kyligt väder var bland annat västra Europa, Kazakstan, Sahelområdet i norra Afrika samt Västantarktis och då särskilt farvattnen väster om Antarktiska halvön.

Global temperaturanomali (vänster bild) i september 2024 samt för Europa (höger bild). Avvikelserna avser normalperioden 1991-2020.
Global temperaturanomali (vänster bild) i september 2024 samt för Europa (höger bild). Avvikelserna avser normalperioden 1991-2020. Källa: Copernicus Climate Change Service/ECMWF. Förstora Bild

Extremt varm inledning i Europa

I början av september fördes extremt varm luft upp över kontinenten. Över 100 nya septemberrekord noterades då långt upp över Nordeuropa, exempelvis i Tysklands huvudstad Berlin. Enbart i Norge och Sverige observerades över 50 nya septemberrekord för stationer med minst 50 års temperaturmätningar. I Sverige och Norge sattes därtill nya nationella värmerekord för september. I Norge uppmättes 30,6° i Etne den 5 september och det var precis som i Sverige första gången som 30° uppmätts i september. Det svenska rekordet på 31,1° uppmättes i både Helsingborg och Lund den 4 september och så sent som den 8 september uppmättes 30,0° i Varberg i Halland. Den 10 september noterades för första gången ett tropiskt dygn i september i Norge. Då sjönk temperaturen i Narvik inte lägre än 20,3°. 

Även i Slovenien observerades ett nytt nationellt septemberrekord. Detta skedde redan den 1:a då Bilje och Podnanos båda uppmätte 36,3°. I Österrike var det 35,9° i Bad Deutsch-Altenburg den 3:e vilket var en tiondel ifrån rekordet från Pottschach i Niederösterreich den 1 september 2015. I Danmark var det som högst 30,2° i Rønne på Bornholm den 4:e vilket var den högsta septembertemperaturen i landet sedan 1947. Europas högsta temperatur på 38,8° uppmättes senare. Först den 6:e i Alcacer do Sal i Portugal och sedan den 8 september i Torregrotta på Sicilien i Italien. Ytterligare en station, i Ryssland, rapporterade 38,8° men det förefaller något högt.

Klimatförändringen bakom septemberrekord i Finland

För några länder i Osteuropa blev september som helhet rekordvarm och det för andra året i rad dessutom. I Estland (start före 1924), Lettland (start 1924) och Litauen (start 1961) slogs rekordet från 2023. Enligt klimatologen Maximiliano Herrera blev månaden rekordvarm även i Ukraina som var ett av de länder som hade de största temperaturöverskotten i Europa under september. I Finland där nationell statistik går tillbaka till början av 1900-talet tangerades rekordet från 2023. Enligt den finska vädertjänsten var medeltemperaturen i exempelvis Sodankylä Tähtelä 10,3° vilket innebar nytt septemberrekord för stationen där temperaturmätningar pågått i mer än 110 år. Det gamla rekordet var från 1934 och 2023. Enligt den finska vädertjänsten var september cirka 1,7° varmare i Sodankylä än vad det skulle ha varit utan effekten av klimatförändringarna.

 Finska vädertjänsten: Syyskuu oli jälleen monin paikoin ennätyksellisen lämmin

Kallt i mitten av september

På baksidan av det intensiva lågtrycket Boris fördes kall luft ner med för årstiden mycket låga temperaturer. Uppe vid den högt belägna stationen Jungfraujoch (startår 1961) i Schweiz kom maximitemperaturen den 13 september som högst upp i -11,7°. Uppe på höjden i Alperna var det mycket låga temperaturer. Kallast var det uppe på Mont Blanc i Italien med som lägst -24,6° den 13 september vid Colle Major (4750 möh) följt av -21,8° uppe vid Capanna Margherita (4560 möh) samma dag. Colle Majors värde skall enligt sajten Geoclimat vara europeiskt köldrekord för september.

Kyligt slut i Västeuropa med lokalt köldrekord

I slutet av månaden var det kyligt väder i en stor del av Västeuropa. Mycket låga temperaturer förekom på sina håll på Iberiska halvön och södra Frankrike. Salamanca i Spanien hade den 28 september en minimitemperatur på 0,3° vilket var 0,1° lägre än septemberrekordet från 1974. I Frankrike rapporterade Carcassonne 2,5° påföljande morgon vilket slog stationens gamla septemberrekord på 2,9° från 1972. Temperaturmätningarna i Carcassonne inleddes 1948.

Europas lägsta temperatur i lägre höjdnivåer på -11,3° uppmättes i ryska Izhma den 25 september.

Kallaste septembermånaden på Island sedan 2005

Ett av få länder i Europa som hade betydande temperaturunderskott i september var Island. Där hade man för landet som helhet sin kallaste septembermånad sedan 2005. Månaden var även mycket solig. Akureyri på norra Island hade sin fjärde soligaste september. De år som solen lyst mer där i september är 1976, 1994 och 2022.

Fjorden Eyjafjörður med Akureyri i bakgrunden. Källa: Wikipedia.
Fjorden Eyjafjörður med Akureyri i bakgrunden. Källa: Wikipedia Förstora Bild

Ovanligt högt medellufttryck på Island

Det högtrycksbetonade vädret på Island medförde att medellufttrycket var ovanligt högt. I Dalatangi (startår 1938) på östra Island hade man det högsta medellufttryck som observerats där i september. I huvudstaden Reykjavik var medellufttrycket 1013,9 hPa och där får man gå tillbaka till 1976 för att finna ett högre medellufttryck i september. 

Medellufttryck i Europa i september 2024. Illustration: SMHI.
Medellufttryck i Europa i september 2024. Illustration: SMHI. Förstora Bild

Långvarig rekordvärme i Ostasien

I Ostasien var det varmt eller mycket varmt i ett stråk från västra Himalaya och vidare mot Koreahalvön, Japan samt farvattnen öster om Japan. Enligt Kinas vädertjänst blev det en rekordvarm september via Jim Yang som twittrat om det. Det gamla septemberrekordet sattes så sent som ifjol. Landstäckande statistik för Kina finns från 1961 och framåt. Enligt Herrera blev månaden rekordvarm i Sydkorea. För Japans del blev det dock "bara" den näst varmaste septembermånaden efter 2023, något som även gäller för Indien (startår 1901).

Fram till omkring den 20 september var det extremt varmt i delar av Ostasien. Japan, Kina och Koreahalvön uppmätte då nya septemberrekord vid åtskilliga stationer. I Japan slogs rekord flera gånger om. Detta gällde även nattemperaturerna där. I Saga (startår 1890) i Saga prefektur på den sydliga ön Kyushu slogs nytt septemberrekord inte mindre än fem gånger under månaden; den 12, 13, 15, 16 och 19 september. Då hade stationen dessförinnan tangerat det gamla septemberrekordet på 36,4° från 2010 den 8:e. Det nya rekordet blev till slut 37,9°.

Det var inte bara dagarna som var varma i Japan. Även nätterna var mycket ljumma. I Sasebo på Kyushu sjönk temperaturen den 15 september inte lägre än 29,9°. Detta är nytt nationellt septemberrekord för ljummaste dygn i Japan. Det tidigare rekordet sattes i Yueqi 2020. Noterbart är att de 21 ljummaste septemberdygnen alla uppmätts under 2000-talet. 

Ett annat land där det var rejält varmt var Sri Lanka. Den 27:e september uppmättes en minimitemperatur på 28,5° i Ratmalana. Enligt Sri Lankas vädertjänst var detta nytt nationellt septemberrekord för högsta minimitemperatur.

Utanför dessa mycket varma områden var det varierande temperaturförhållanden i Asien. Över exempelvis Mellanöstern var det varmt medan Kazakstan med omnejd hade kyligt väder.

Högsta globala temperaturen i Iran den 11:e september

Den globalt sett högsta temperaturen stod Ab Pakshsh i Iran för. Där kom man den 11 september upp i hela 50,4°. Dagen innan, den 10:e, hade både Kuwait flygplats och Nasiriya i Irak uppmätt 50,0°.

Sibirien kyldes av som vanligt under september

Avkylningen av Sibirien fortskred som vanligt under september. I slutet av månaden låg de lägsta temperaturerna där på 10-15 minusgrader. Kallast var det den 30:e med -15,2° i Ust’-Karenga.

Rekordvarm månad kring Hudson Bay

September blev varm i större delen av Nordamerika, särskilt i trakterna kring Hudson Bay i Kanada och i ett mindre område nära den amerikanska Mellanvästern. Bland stationer som observerade en rekordvarm september hörde Winnipeg (startår 1872) i Kanada som slog sitt gamla septemberrekord från 2009. Enligt Herrera var månaden rekordvarm på Kuba.

Nordamerikas högsta temperatur på 49,4° uppmättes den 5-6 september i den amerikanska delstaten Kalifornien. Först i Palm Springs och sedan i Tecopa. Ett värde på 50,2° från Mexicali i nordvästra Mexiko den 5 finns inrapporterat men förefaller tveksamt då värdet avviker från grannstationerna i Mexiko.

Ovanligt varmt slut i Mexiko

I slutet av månaden uppmättes för årstiden extremt höga temperaturer i Mexiko. Den 26:e rapporterade Plutarco i delstaten Sonora i nordväst 48,5°. Den 29 september uppmätte Tepache i Sonora 48,0° vilket enligt Herrera är det allra senaste datumet som en temperatur på minst 48° uppmätts i Mexiko. Även södra USA nåddes av värmen och Phoenix i Arizona uppmätte 47,2° grader den 28 september. 

Phoenix i Arizona var även i hetluften av andra skäl. Den 18 september kom temperaturen där endast upp i 33,9°. Därmed ändades en rekordlång svit där maximitemperaturen i Phoenix från den 27 maj och hela 113 dygn framåt till den 17 september höll sig på 37,8° (100°F) eller högre. Den tidigare längsta sviten på 76 dygn var från 1993. 

Villamontes i Bolivia varmast på södra halvklotet 

På södra halvklotet var Villamontes i Bolivia varmast med 45,0° på höstdagjämningen den 22 september. Praktiskt taget hela Sydamerika hade varmt eller mycket varmt väder i september.

Nationellt värmerekord i Colombia

I Colombia överskreds det gamla nationella värmerekordet vid ett par tillfällen den 11-12 samt 14-16 september. Allra varmast var det den 14:e med hela 43,4° i Jerusalén följt av 43,2° i Natagima den 15:e. Enligt Herrera är detta Colombias högsta trovärdigt uppmätta temperatur oavsett tid på året. Även Geoclimat listar värdet som nationellt rekord. Enligt Thierry Goose var Colombias tidigare tillförlitliga absolutrekord 42,6° från 2020 och 1998. 

Uppe på höjden i Anderna uppmättes låga -15,0° i Chuapalca i Peru den 5:e och i Chile hade Ollagüe samma morgon -14,0° som lägst.

Nytt köldrekord för september i delstaten South Australia

Australien hade sin fjärde varmaste september. Det hindrade inte att det i mitten av månaden rådde kallt eller mycket kallt väder i den sydöstra delen av landet. Den 15 september uppmättes -4,6° i Keith i delstaten South Australia vilket innebar nytt septemberrekord för delstaten. Delstatens gamla köldrekord för september var -4,5° uppmätt i Yongala 1995. Månadens lägsta temperatur i landet, -8,2°, uppmättes den 15-16 september i delstaten New South Wales. Först i Thredbo och sedan i Cooma. Flygplatsen i huvudstaden Canberra hade -6,9° på morgonen den 16 september vilket är den lägsta septembertemperatur som uppmätts där under de drygt 100 år som temperaturmätningar pågått. 

Nederbörd - Enorma mängder regn på sina håll

Större delen av norra Sydamerika samt Kuba hade en torr eller mycket torr septembermånad. Trots detta uppmättes flera stora regnmängder i Istmina i västra Colombia för under september. Allra mest, 304 mm, föll där på månadens sista dag. Två andra stora regnmängder från Istmina var 212 mm den 4 samt 200 mm den 18 september.

Nordvästra Australien hade till skillnad från Sydamerika en mycket regnig september. Lokalt var det fråga om en rekordblöt septembermånad, exempelvis i Bonney Downs (startår 1907) i delstaten Western Australia. 

Preliminär global nederbördsanomali i september 2024. Källa: DWD (GPCC).
Preliminär global nederbördsanomali i september 2024. Källa: DWD (GPCC). Förstora Bild

I Europa dominerade ett högtryck vädret över Ukraina och Ryssland liksom på Island under september vilket gjorde att månaden där blev torrare än normalt (avser normalperioden 1991-2020). Över större delen av det kontinentala Europa blev det istället en blöt eller mycket blöt septembermånad. Södra England (startår 1836) hade enligt brittiska Met Office sin tredje regnigaste septembermånad och den regnigaste där sedan 1918. Särskilt blött var det annars i de områden som drabbades av lågtrycket Boris framfart, som i denna krönika förärats ett eget avsnitt. 

Nationellt nederbördsrekord för september i Danmark 

I Danmark drabbades man den 27:e september av ett ovanligt kraftigt regn. I Esbjerg Renseanlæg Vest i västra Danmark föll hela 144,6 mm. Värdet är nytt septemberrekord för dygnsnederbörd i Danmark. Det tidigare septemberrekordet på 132,7 mm var från 1968. Sett över hela året finns endast fyra större dygnsmängder i Danmark sedan 1874. Det absoluta dygnsrekordet på 168,9 mm är från juli 1931. De andra större mängderna härrör från juni 1880, augusti 1959 samt juli 2011.

Nationellt regnrekord i Slovenien den 26-27 september

I skymundan av Boris kom främst nordvästra Slovenien i slutet av månaden att drabbas av extremt kraftiga regn. Enligt den slovenska vädertjänsten föll hela 378 mm i Vogel i nordväst under en 24-timmarsperiod den 26-27 september. Detta innebar nytt nationellt nederbördsrekord för en 24-timmarsperiod.

Boris gav extrema nederbördsmängder i Centraleuropa

Det mest omtalade lågtrycket utanför tropikerna var Boris som kom att drabba Centraleuropa med omfattande översvämningar i flera länder. Efter en ovanligt varm inledning följde så ett Vb-lågtryck, namngivet Boris, som rörde sig på en okonventionell bana. Normalt sett rör sig dessa lågtryck från området kring Adriatiska havet och vidare norrut mot Polen och Östersjöområdet. I fallet Boris togs initialt en klassisk bana men ett mäktigt högtryck längre norrut höll emot. Detta tvingade Boris att vända tillbaka och senare röra sig ut över Italien. Därmed förlängdes ovädret över länderna i Centraleuropa och översvämningar noterades i bland annat Tjeckien, Polen, Österrike, Italien och Slovakien. Lokalt föll sammanlagt mer än 400 mm nederbörd i de värst drabbade regionerna.

Om lågtrycksbanor över Europa i Kunskapsbanken

Lilienfeld/Tarschberg i Österrike fick under fem dygn, den 12-17 september, sammanlagt 417 mm. Historiskt sett finns endast två större mängder under en femdygnsperiod i Österrike och då från Alpområdet. Det ena fallet från oktober 2018 då Kötschach-Mauthen fick 451 mm följt av 442 mm i Loiblpass i april 1975. Största dygnsmängden på 225 mm uppmättes den 14:e i St. Pölten följt av 216 mm i Langenlebarn. Detta överträffas endast av ett värde på 233 mm uppmätt 2009 vid den extremt nederbördsrika stationen i Loibl. För St. Pöltens del föll så mycket regn under fyra dagar att mängden överträffade den blötaste hösten.

Lokalt föll ännu mer nederbörd i Tjeckien. På tre dygn, den 13-15 september, fick Jesenik sammanlagt 435,6 mm nederbörd varav 267,8 mm under en 24-timmarsperiod den 14-15 september. Enligt Guillaume Jauseau som twittrat om det skall det ha fallit ännu mer i Serak med totalt 464 mm på 72 timmar.

En inte helt ovanlig företeelse i norra Italien där september var en blöt månad.
En inte helt ovanlig företeelse i norra Italien där september var en blöt månad. Här strax norr om Ancona i mitten av september då Boris härjade i Centraleuropa. Foto Margareta Berg Pettersson Förstora Bild

Lokalt mycket snö på höjden

I höglänta delar av Centraleuropa föll nederbörden som snö. Rudolfshütte (2320 möh) i Österrike uppmätte på morgonen den 17 september ett snödjup på hela 145 cm. Detta är det största septembersnödjup som observerats där sedan snödjupsmätningarna inleddes 1980.

Rekordblöt septembermånad i Österrike och Tjeckien

Enligt den österrikiska vädertjänsten blev september som helhet den regnigaste som observerats. Det tidigare septemberrekordet var från 1899. Nederbördsstatistik för Österrike finns från 1858 och framåt. Även Tjeckiens vädertjänst rapporterade om en rekordblöt septembermånad och den näst nederbördsrikaste månaden oavsett tid på året. Där finns landstäckande statistik från 1961 och framåt.

I Tyskland blev det för landet som helhet den regnigaste septembermånaden sedan 2001 och i Frankrike sedan 1999. I Polen var det stora kontraster mellan landets sydvästra och nordöstra del under september. I sydväst föll det nästan 300 mm som mest medan det längst i nordost var torrt eller mycket torrt. Anledningen till denna diskrepans stavas Boris som inte kom att påverka vädret nämnvärt i nordöstra Polen.

Nordlig ITCZ gav fortsatt ymniga regn i Västafrika

I Afrika låg den intertropiska konvergenszonen, ITCZ, ovanligt långt norrut under augusti vilket rapporterades av Severe Weather Europe. Detta medförde att kraftiga regn föll på sina håll i annars torra områden.

Även under september fortsatte det att vara regnigt och flera områden i norra Afrika hade betydligt mer regn än normalt. Flera omgångar med kraftiga regn föll över exempelvis Marocko och Algeriet under månaden. En av de största dygnsmängderna i Marocko stod Tagounite i Zagoraprovinsen för. Där fick man 170 mm den 7 september vilket innebar ett nytt absolut dygnsrekord. Normalt sett faller det omkring 60 mm där per år. Samma dag fick Bechar i Algeriet 76 mm vilket enligt den algeriska vädertjänsten även det är ett nytt absolut regnrekord för stationen. Ett annat absolutrekord sattes i Tendrara i östra Marocko som uppmätte 140 mm på 24 timmar den 11:e september. I ökenområdet kring Merzouga i sydöstra Marocko förvandlades den torra marken till sjöar efter kraftigt regn där den 11:e september, något som vissa passade på att föreviga. Enligt Marockos vädertjänst på facebook kom sjön Iriqui till liv igen efter 50 års torka. I Sahelområdet var nederbördsanomalierna som mest påtagliga vilket förklarar de temperaturunderskott som rådde där i september.

Några stora regnmängder i Indien

I Indien uppmättes ett par stora regnmängder som är värda att nämna. Manvat i landets centrala del fick 307 mm den 1 september. Den 10:e föll 300 mm i Shahgarh följt av 356 mm i närliggande Biaora påföljande dag. Bansi Tehsil i norra Indien fick 467 mm den 27:e. Dagen innan hade Forbesganj i östra Indien uppmätt 340 mm.

Nederbörd i samband med tropiska cykloner

Mycket stora mängder regn föll över de områden som hade oturen att hamna i de tropiska cyklonernas blickfång. Värst drabbades Myanmar, Vietnam och USA i samband med orkanerna Yagi och Helene som tillsammans krävde omkring 1000 människors liv. Här är de tropiska stormarna och orkanerna uppdelade efter det område de bildades i.

Västra Stilla havet - Yagi nådde kategori 5 

  • Yagi: Utvecklades på månadens första dag precis öster om Filippinerna. Dagen därpå, den 2 september, drog stormen upp över ön Luzon för att sedan dra ut till havs över Sydkinesiska havet. Väl ute över det varma havsvattnet följde sedan en period med snabb intensifiering och Yagi gick från att vara en tropisk storm till en kategori 5-orkan. Orkanen försvagades lite men var ändå ovanligt kraftfull då den nådde land på den kinesiska ön Hainan den 6:e. Kort innan dess hade Yagi passerat en havsboj varpå ett lufttryck om 916,0 hPa uppmättes. Det lägsta uppmätta lufttrycket på land i Kina var 921,7 hPa i Wenchang. En byvind på 66,9 m/s uppmättes när orkanen nådde land i Hainan. Efter att ha lämnat Hainan fortsatte Yagi mot Vietnam dit orkanen nådde den 7. Vid landkänning i Vietnam klassades Yagi som kategori 4 på den femgradiga Saffir-Simpsonskalan av det USA-baserade  Joint Typhoon Warning Center (JTWC). Detta gör Yagi till en, om inte den, av de absolut starkaste orkaner som drabbat landet. Ymnigt regn gav upphov till översvämningar runtom i Vietnam. På 12 timmar föll 333,4 mm i Van Mai (Hoa Binh) från kvällen den 7 till morgonen den 8. På 24 timmar den 8 till den 9 fick Nam Cang 383 mm regn medan An Phu (Yen Bai) uppmätte 364 mm. Än mer, 433 mm, föll i Thi Tran Cho Du samma tid. Allra största regnmängden, 498 mm, föll under 24 timmar den 8-9 september i Yên Đổ medan Thi Tran Cho Du erhöll 486 mm under samma tid. Regnen från Yagi spred sig senare till Myanmar där det föll mycket stora mängder på sina håll. Thazi uppmätte 302 mm den 11 september. Det tidigare regnrekordet i september på 122 mm var från 1978. Omkring 830 människor miste livet till följd av Yagis framfart i Sydostasien. Hårdast drabbat var Myanmar och Vietnam med 433 respektive 322 döda. 
  • Bebinca: Bildades den 10:e september strax väster om amerikanska Guam och antog sedan en nordvästlig bana. Då Bebinca nådde japanska Ryukyu Islands den 14:e uppgraderades den till en orkan av kategori 1. Bebinca bibehöll denna styrka och drog den 16 september in över Kina och därtill rakt över miljonstaden Shanghai. För att finna en kraftigare tropisk orkan över Shanghai får man gå tillbaka till 1949. Stora mängder regn föll med efterföljande översvämningar, lokalt uppmättes närmare 500 mm på 24 timmar, där stormen plöjde fram.

  • Soulik: Kort efter att orkanen Yagi dränkt Vietnam fick landet påspädning. Detta i form av en tropisk storm, namngiven Soulik av Japan Meteorological Agency (JMA), som drog in österifrån. JTWC å sin sida klassade Soulik som ett tropiskt lågtryck. Oberoende av institut gav Soulik upphov till ymniga regn i Vietnam. Ta Long fick 363,6 mm från klockan 19 den 18:e september till klockan 15 den 19:e. Den största regnmängden på 24 timmar stod emellertid Hóa Thanh i provinsen Quảng Bình i centrala Vietnam för där det föll hela 678 mm mellan klockan 08 och 08 den 19-20 september.

  • Pulasan: Tropisk storm som bildades väster om de japanska Ryukyu Islands den 16 september. Stormen nådde land i Kina den 19:e och drog då över Shanghai. Detta skedde bara dagar efter att orkanen Bebinca drabbat Shanghairegionen. Pulasan böjde sedan skarpt av åt nordost och tog en bana över Sydkorea för att sedan dra in över Japan den 21-22 september med ymniga regn. Samgakbong på den sydkoreanska ön Jeju fick enligt den sydkoreanska vädertjänsten 331,5 mm på 20 timmar den 20 september. Efter en period om 31 timmar den 20-21 september hade det fallit 466,5 mm där. När Pulasan kort därefter drog in över Japan föll lokalt mer än 400 mm på 24 timmar. Mest fick Wajima i Ishikawa prefektur med 412 mm vilket är det största 24-timmarsvärde som uppmätts där oavsett tid på året. Tidigare toppnoteringen på 220 mm var från juni 2005. Nederbördsmätningar med timvärden inleddes i Wajima 1976 men själva stationen upprättades redan 1929. För perioden 1929 och framåt är de 361,5 mm som föll i Wajima under nederbördsdygnet den 21 september den allra största dygnsmängd som uppmätts där oavsett tid på året. Det tidigare dygnsrekordet på 218,8 mm var från juli 1966. 

  • Krathon: I slutet av månaden bildades Krathon en bit nordost om norra Filippinerna. Snabb intensifiering följde och då Krathon befann sig i Luzonsundet mellan Filippinerna och Taiwan nåddes kategori 4 på den femgradiga Saffir-Simpsonskalan. Krathon kom senare att nå land i Taiwan men så dags hade september övergått i oktober. De största regnmängderna hamnade över norra Filippinerna. Laoag rapporterade mer än 400 mm på 12 timmar och under en 24-timmarsperiod maximalt 625 mm. Enligt uppgift från tyska vädertjänsten skall det ha fallit 728 mm på 24 timmar den 30 september i Basco på Batan Island. Värdet avviker dock mycket kraftigt mot närliggande Itbayat som under samma tidsrymd "bara" fick 73 mm. I Taiwan hann omkring 200 mm regn falla den 30 september vid flera stationer. Efterhand som Krathon rörde sig mot Taiwan kom än större mängder regn att falla där i början av oktober, mer om detta i oktoberkrönikan. 

  • Leepi, Cimaron och Jebi bildades också under månaden men väluppfostrade som de var höll de sig alla ute till havs.

Östra Stilla havet - Två tropiska oväder över Mexiko

  • Ileana: Den 12 september föll 310 mm i El Charco i delstaten Colima i västligaste Mexiko. Cihuatlán i angränsande delstaten Jalisco erhöll 282,5 mm. Regnmängderna var begränsade i geografisk omfattning men kunde kopplas till ett tropiskt lågtryck väster om Mexiko som senare samma dag utvecklades till den tropiska stormen Ileana som den 13-14 september drog in över Mexiko. Främst var det då delstaterna Baja California Sur och Sinaloa som drabbades med dygnsmängder på lokalt strax över 150 mm.

  • John: Den tropiska stormen John bildades strax söder om Mexiko den 23:e september. Därefter följde en period av snabb intensifiering och John kom senare att uppgraderas till en kategori 3-orkan. När John väl drog in över land i södra Mexiko som en kategori 3-orkan uppmättes mer än 200 mm på sina håll den 23 september och då huvudsakligen i delstaten Guerrero och Oaxaca. De största mängderna den 23-24 september föll i Guerrero. Den 23:e fick Las Vigas 325,6 mm. Dagen därpå mätte Quetzala 203,0 mm. Mexikos bergiga terräng gjorde att Johns struktur snabbt eroderades. Emellertid rörde sig rester av John tillbaka ut över kustvattnen varpå John därefter återuppstod den 25:e. Väl ute över det varma havsvattnet kunde John åter intensifieras till en orkan, den här gången en kategori 1. Samtidigt rörde sig John mycket långsamt utanför Mexikos västkust. Därmed fortsatte det att falla mycket regn i Guerrero men efterhand även i angränsande Michoacán. Acapulco i Guerrero fick den 25 september 431,7 mm följt av 338,0 mm i San Jerónimo. Den 26:e fick Melchor Ocampo i Michoacán 295,0 mm. Dagen därpå, den 27:e, gav John slutligen upp precis utanför kusten men regnet fortsatte att falla. Melchor Ocampo fick 324 mm den 28:e. Under tredagarsperioden 26-28 september föll inalles 682 mm i Melchor Ocampo. Sett över en sjudygnsperiod från den 22-28 september föll enligt Mexikos vädertjänst lokalt mer än 1000 mm regn i samband med John. Mest fick turistorten Acapulco med 1442 mm.

Samlad nederbördsmängd den 22-28 september för den tropiska orkanen John över Mexiko. Källa: Mexikos vädertjänst.
Samlad nederbördsmängd den 22-28 september för den tropiska orkanen John över Mexiko. Två stationer uppmätte under denna tidsrymd mer än 1000 mm regn. Även orkanen Johns bana och tillhörande klassificering enligt Saffir-Simpsonskalan har lagts in. Tormenta tropical står här för tropisk storm och huracan för orkan. Källa: Mexikos vädertjänst. Förstora Bild

Atlanten - Sex namngivna oväder under månaden

  • Francine: Bildades den 9 september i den västra delen av Mexikanska Golfen. Den 11 september drog Francine in över delstaten Louisiana med regn och kraftiga vindar, då som en kategori 2-orkan. Omkring 200 mm regn föll den 12:e vid en handfull stationer i området kring New Orleans.

  • Helene: En av de allra kraftfullaste tropiska orkaner, kategori 4, som dragit in över Florida. Det område där Helene drog in kallas Big Bend och drabbades så sent som ifjol av kategori 3-orkanen Idalia. Helene var till ytan ovanligt stor varför effekterna av orkanens framfart uppstod långt utanför dess centrum. Det lägsta uppmätta trycket då Helene nådde land i Florida var 938 hPa enligt amerikanska National Hurricane Center (NHC). I samband med att Helene drog in föll mycket stora regnmängder. Omfattande översvämningar förekom på många håll i främst Appalachierna, särskilt i västra delen av delstaten North Carolina. I de höglänta delarna av Appalachierna uppmätte Busick under en 24-timmarsperiod den 26-27 september hela 521,0 mm. För 48-timmarsperioden uppgick regnmängden där till 771,4 mm. I Asheville där nederbörden mätts i över 100 år uppmättes den högsta tvådygnsnederbörden oavsett tid på året då 250,7 mm föll den 25-26 september. Ashevilles rekord för största dygnsnederbörd från oktober 1879 överlevde dock vilket däremot inte rekordet för största 24-timmarsmängd på  från oktober 1918 gjorde. Månaden som helhet var den regnigaste kalendermånaden som observerats i Asheville där det tidigare rekordet var från maj 2018. Vid Biltmore som är beläget i Asheville nådde floden Swannanona River sent på fredagen den 27 september sin allra högsta nivå, 8 meter över normal nivå, som observerats. Det tidigare rekordet där var från april 1791. I angränsande delstaten Georgia uppmätte den tidigare OS-staden Atlanta (startår 1878) sin allra största tvådygnsmängd på 282,5 mm. Det gamla rekordet där var från 1886. Konsekvenserna av Helenes framfart förvärrades av att det redan hade fallit mycket regn innan Helene nådde fram. Över 200 människor skall ha omkommit till följd av Helenes framfart över sydöstra USA. Med så många döda är det 100% säkert att namnet Helene kommer att strykas hädanefter och ersättas av ett annat till orkansäsongen 2030. Detta sker regelbundet ifall en tropisk orkan eller tropisk storm är alltför destruktiv. 

  • Gordon, IsaacJoyce och Kirk bildades alla över öppet vatten och berörde inga landområden. Isaac nådde som mest kategori 2 på Saffir-Simpsonskalan medan Joyce förblev en tropisk storm. Kirk avslutade september som en tropisk storm men växte i styrka i början av oktober, mer om Kirk i oktoberkrönikan.

Andra tropiska oväder

Tropiska oväder utvecklas inte alltid till en tropisk storm eller orkan. Detta gör dem inte mindre farliga. 

  • PTC-8: Potential Tropical Cyclone-8 uppstod strax öster om de amerikanska delstaterna North- och South Carolina. När PTC-8 väl rörde sig in över land föll stora mängder regn på kort tid. Några stationer uppmätte minst 305 mm inom en 12-timmarsperiod, Sunny Point fick exempelvis 329,2 mm, medan det vid Carolina Beach föll lite mer än 457 mm på 12 timmar. Enligt NOAA är återkomsttiden i det första fallet 200 år för en så stor regnmängd under en 12-timmarsperiod och i det andra fallet 1000 år. Historic Flooding Rainfall with Potential Tropical Cyclone Eight: September 15-16, 2024
  • Igme: När ett tropiskt lågtryck, av Filippinernas vädertjänst namngivet Igme, rörde sig norr om Taiwan föll betydande mängder regn. Flera stationer uppmätte då mer än 300 mm. Mest fick Pingxiluyou med 380 mm följt av 379 mm i Sandiaoling.
  • En tropisk våg som rörde sig över Guadeloupe i Karibien gav 150-200 mm regn den 26 september. Exempelvis fick Capesterre Beau Neufchateau 159 mm under en 24-timmarsperiod den 26-27. Än mer, 188,5 mm, föll enligt Meteo France på öns sydligaste del under en 12-timmarsperiod den 26 september.

Arktis och Antarktis

Temperaturavvikelse i september 2024 för Arktis (vänster bild) och Antarktis (höger bild) relativt normalperioden 1991-2020.
Temperaturavvikelse i september 2024 för Arktis (vänster bild) och Antarktis (höger bild) relativt normalperioden 1991-2020. Källa: Copernicus Climate Change Service/ECMWF. Förstora Bild

Det årliga säsongsminimumet i Arktis nåddes den 11 september. Då täcktes Arktis enligt amerikanska National Snow and Ice Data Center (NSIDC) av 4,28 miljoner km² havsis. Detta är det sjunde lägsta minimum som observerats från 1979 och framåt. De 18 lägsta minimumen har alla observerats under de senaste 18 åren.

Ovanligt lindrigt isläge i delar av Nordvästpassagen

Både Nordost- och Nordvästpassagen var öppna under september. Den senare har två färdvägar, en mer nordlig via den djupa Parry Channel och den södra som Roald Amundsen tog när han 1903-1906 blev den förste att betvinga Nordvästpassagen. Den södra delen av Nordvästpassagen brukar numera regelbundet öppnas upp från havsis. Detsamma gäller inte för den nordliga delen. Under andra halvan av september smälte havsisen i Parry Channel med omnejd snabbt undan för att vid månadsskiftet september/oktober nå sin absolut lindrigaste utbredning överhuvudtaget. Det tidigare rekordet var från den 17 september 2011 enligt NSIDC.

Tidsserien visar havsisens areella utbredning i den norra (vänster) och södra (höger) delen av Nordvästpassagen.
Tidsserien visar havsisens areella utbredning i den norra (vänster) och södra (höger) delen av Nordvästpassagen för åren 2011 och 2021 till 2024 samt medelvärdet för perioden 1991-2020. Källa: Data from Canadian Ice Service; Steve Howell, Environment and Climate Change Canada Förstora Bild

Summit på Grönland kallast

Kallast på norra halvklotet var det som vanligt så här års uppe på den grönländska inlandsisen, Den 20 september uppmättes -37,2° vid Summit på omkring 3200 meters höjd över havsytans nivå. På lägre höjd var det istället som kallast i Alert i nordligaste Kanada. Där sjönk temperaturen till -22,5° den 28 september.

Varma föhnvindar över sydvästra Grönland till höstdagjämningen

Lagom till höstdagjämningen den 22 bjöds sydvästra Grönland på mycket höga temperaturer i samband med föhn. Narsarsuaq hade då en maximitemperatur på 18,9° och en minimitemperatur på hela 15,3°. Grönlands septemberrekord på 25,2° är från 1988. Än mildare var det knappt en och en halv vecka tidigare vid Malye Karmakuly på ryska ön Novaya Zemlya där temperaturen den 14:e nådde upp i 19,7°.

Rekordvarm september i Resolute och Cambridge Bay

Överlag var det en mild september i större delen av Arktis. I den kanadensiska delen av Arktis var månaden den varmaste som observerats för Cambridge Bay (startår 1929) och Resolute (startår 1947). I Alaska hade Utqiagvik (startår 1920) sin näst varmaste september efter 2019. Ett betydande undantag från mildheten fanns inom ett litet område av den ostligaste delen av ryska Arktis. Ovanligt tjock packis som transporterats dit tidigare låg envist kvar och lyckades överleva smältsäsongen. Därigenom hölls temperaturen i dess närområde nere. Senast havsis låg i det här området vid tidpunkten för det årliga säsongsminimumet var, utifrån en okulär besiktning av NSIDCs kartor, 1998. 

Flygfoto från 1999 över Cambridge Bay i Kanada. Källa: Wikipedia.
Flygfoto från 1999 över Cambridge Bay i Kanada. Källa: Wikipedia. Förstora Bild

Näst lägsta säsongsmaximumet för havsisen kring Antarktis

Sydhavet kring Antarktis täcktes den 19 september av 17,16 miljoner km² havsis. Detta är det näst lägsta säsongsmaximum som observerats i Sydhavet för perioden 1978 och framåt. Endast under 2023 var utbredningen av havsis lägre vid säsongsmaximumet. Enligt den norska vädertjänsten var havsisens utbredning i september utanför Dronning Maud land för andra året i rad rekordlåg.

Globalt lägsta temperaturen vid Vostok

Strax innan höstdagjämningen uppmättes månadens lägsta temperatur globalt sett. Den 20 september rapporterades -81,7° vid Vostok. Detta är den lägsta septembertemperatur som uppmätts sedan 2012 då det var -84,2°. Temperaturen hade svårt att nå över nollstrecket under september. Varmast var det vid Base Esperanza på Antarktiska halvön med 2,6° den 2 följt av 2,5° vid Gabriel de Castilla den 5 samt Base Carlini den 1.

Solljuset återvände till Sydpolen, här den 20 september vid Scott-Amundsenbasen där det var närmare 70 minusgrader.
Solljuset återvände till Sydpolen, här den 20 september vid Scott-Amundsenbasen där det var närmare 70 minusgrader. Källa: Krystian Kopka/NOAA Förstora Bild

Världshavet - Näst varmaste som observerats

Ytvattentemperatur i världshaven för alla år mellan 1979 och 2024 samt normaltemperaturen för perioden 1991-2020.
Ytvattentemperatur i världshaven för alla år mellan 1979 och 2024 samt normaltemperaturen för perioden 1991-2020. Källa: ECMWF, Copernicus Climate Change Service. Förstora Bild

Jämfört med september ifjol var världshaven inte fullt riktigt lika varma. Marginalen till 2023 var 0,09°. Jämfört med övriga septembermånader för perioden 1979 och framåt är både 2023 och 2024 i en klass för sig.

Rekordvarmt havsvatten observerades bland annat i de öppna farvattnen norr om Skandinavien, delar av sydöstra Östersjön, östra Medelhavet, Svarta havet, Japan och söder om Indien. Detta gäller även för havet kring Florida och nordvästra Karibien där orkanen Helene utvecklades.

Väster om Chile och Portugal liksom kring Island och söder om Grönland fanns små områden med kallt eller mycket kallt havsvatten.

Temperaturanomali i världshavet i september 2024 (referensperiod 1991-2020).
Temperaturanomali i världshavet i september 2024 (referensperiod 1991-2020). Källa: Källa: Copernicus Climate Change Service/ECMWF. Förstora Bild

I Stilla havet fortsatte hav och atmosfär att samverka och en svag och kortlivad La Niña kan komma att utvecklas senare i höst.

- De extremvärden som angetts för olika världsdelar är preliminära och har i allmänhet inte hunnit slutgranskas av de nationella vädertjänsterna.

Källor:

- Analyser och observationer från nationella meteorologiska instituts och forskningsinstitutioners webbsidor och sociala medier samt från det ordinarie globala observationsutbytet.