Vattenföring, markvatten och grundvatten
Högsommarvärmen trängdes bort
Den högsommarvarma luft som dominerade vädret i Sverige i slutet av juli täckte fortfarande Götaland under augusti månads första dag.
Lund hade då 31.8°, vilket skulle visa sig bli månadens högsta temperatur i landet.
Nästa dag trängdes dock varmluften bort av en kallfront västerifrån. Kallfronten bromsade upp över Svealand vilket medförde omfattande åskväder och regn.
På två dygn föll 64 mm i Östmark-Lämbacken i Värmland och 51 mm på Arlanda.
Tidig höstkänning i norr
Den luft som täckte nordligaste Norrland var för årstiden mycket kylig, och där hade man en dygnsmedeltemperatur under tio grader de fem första augustidygnen.
Detta uppfyller definitionen på höst, som därigenom på några platser kom tre veckor tidigare än normalt. Den 3 var det frost så pass långt nere som i den södra delen av Norrbotten.
Intensivt sommaroväder
Månadens intressantaste väderutveckling skedde den 4 med en mycket snabb fördjupning av ett lågtryck över Danmark. Lågtrycket rörde sig vidare mot Gotland och orsakade stormvindar på 25-26 m/s vid väst- och sydkusten.
Dessutom föll rikliga regnmängder över stora områden i Götaland och södra Svealand, lokalt i Skåne troligen drygt 100 mm.
De följande dagarna passerade nya områden med regn och skurar över södra Sverige. Malmö med omnejd drabbades av lokalt mycket kraftiga vindbyar natten till den 9 i samband med utbredda åskväder.
Regnigt även i norr
Den 11 var det dags för ett mer sammanhängande regnområde att beröra även norra Sverige, som fram till dess haft en ganska torr inledning av augusti.
I bakkanten av nederbördsområdet rapporterades i samband med lokala åskväder en tromb från Sidensjö i Ångermanland. Nästa dag kom ett nytt regnområde in över södra delen av landet. Det rörde sig upp över Norrland den 13 och förstärktes.
Älvsbyn i Norrbotten fick då 41 mm på 24 timmar. Regnområdet följdes av lokalt kraftig åska i södra Sverige och ett litet men intensivt lågtryck medförde vindar på 22 m/s vid Vinga den 14.
Regn från sydost
Tack vare en högtrycksrygg blev vädret tillfälligt stabilare en eller ett par dagar i mitten av månaden. I samband med klart väder förekom åter frost i Norrland med ner till -4° i Latnivaara.
Därefter var det dags för lågtryck som i gränsområdet till varm luft över Osteuropa rörde sig norrut mot Skandinavien. Denna lågtrycksbana brukar förekomma åtminstone någon period varje sommar.
Det första lågtrycket berörde med sitt rätt svaga regn Östersjöområdet natten till den 16.
Det följdes av ett annat och betydligt kraftigare regnområde som rörde sig upp längs ostkusten och gav 38 mm i Söderala i Hälsingland den 17 och 72 mm i Byske-Vitsjön i Västerbotten den 18.
De följande dagarna täckte ett omfattande lågtrycksområde Skandinavien med lokalt stora mängder i samband med regn eller skurar. Järnboås i Västmanland fick 66 mm den 20 och Petisträsk i Västerbotten 35 mm nästa dygn.
Tillfällig stabilisering norrifrån
Den 23 kom ett kraftigt regn in över södra Götaland och gav 52 mm i Brösarp i Skåne.
Samma dag växte en högtrycksrygg in över norra Sverige och utbredde sig tillfälligt söderut de följande dagarna. Detta medförde tidvis klart och nattetid kyligt väder. Hagshult i Småland hade +1.5° den 25.
Sönderskurna vägar i Ångermanland
Den 26 inleddes en ny period med regnväder som kom in västerifrån. Det första var inte så kraftigt, men det andra som nådde Götaland natten till den 28 gav 36 mm i Torup i Halland.
Under sin rörelse norrut bromsades regnområdet upp och förstärktes över mellersta Norrland. Regnet var som kraftigast i norra Ångermanland, där Bredbyn fick sammanlagt 81 mm den 27-28.
Flera vägar blev ofarbara och länsväg 348 fick stängas av väster om Örnsköldsvik under ett dygn.
Stabilisering på slutet
Under veckoslutet den 29-31 gav en högtrycksrygg stabilare väder i Sverige och mycket kyliga nätter i samband med klart väder.
Hagshult i Småland hade nollgradigt den 30 och Latnivaara noterade följande natt -6°. Detta är den lägsta augustitemperaturen i landet sedan 1995.