Hur var vädret? – helt ny webbtjänst från SMHI

Nyfiken på hur vädret var på en viss plats vid en viss tidpunkt? Nu blir det lätt att hitta svaret! SMHIs helt nya och interaktiva webbtjänst visar historiska väder- och klimatdata i lättillgänglig form.

Först ut är temperatur som visas som rekord, medelvärden och normaler. Här framgår hur vädret har varit en viss dag, månad eller år. Det finns också möjlighet att se om temperaturen har förändrats över tid på den utvalda platsen. Efter hand kommer tjänsten att kompletteras med fler väderparametrar.

– Med den nya webbtjänsten vill vi väcka nyfikenhet för väderhistorik och klimat. När både intresse och förståelse kring den pågående klimatförändringen ökar kan fler personer ta fler klimatsmarta beslut i sin vardag, säger Lena Lindström, som är produktägare för klimattjänster vid SMHI.

Data för ett åttiotal orter

I tjänsten ingår ett åttiotal orter som kan väljas via en Sverigekarta eller en listmeny. På ett antal temperaturkort visas då rekord, medeltemperaturer och temperaturförändring för vald ort. Varje kort länkar till fördjupad information i form av både interaktiva diagram, tabeller och länkade artiklar. Här finns möjlighet att följa vädret under lång tid tillbaka.

Intresseväckande fördjupningar

Förutom de översiktliga temperaturkorten för en specifik ort, så finns även en sektion där den intresserade kan ta reda på om midsommarafton alltid är kylig och julafton mild, eller om vintern har blivit kortare och högsommardagarna fler.

– Här har vi valt ut olika högtider och väderhändelser som vi tror är extra intressanta att kika på i ett längre tidsperspektiv. Vi tänker oss att det skulle kunna vara användbart vid exempelvis en dialog om hur vädret tidigare varit vid en viss årstid eller högtid – minns vi rätt? I den här delen går det även att göra en fri sökning på vilket datum som helst minst 60 år tillbaka i tiden, säger Susanne Carmblad som är projektledare för den nya tjänsten.

Täta uppdateringar

”Hur var vädret?” finns lätt tillgänglig från SMHIs startsida och uppdateras dagligen med observationsdata. Tjänsten kompletterar övriga klimatsidor på SMHI.se, som exempelvis den också helt nya klimatscenariotjänsten.