SMHI beräknar extrema havsvattenstånd för MSB

SMHI har fått i uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att beräkna extrema havsvattenstånd för 17 kustnära områden i Sverige, som identifierats som särskilt utsatta för översvämningar i framtiden. Arbetet pågår fram till mars 2025 och ska bidra till en ökad beredskap inför klimatrelaterade översvämningar.

Skylt som varnar vid översvämmad väg
Foto MostPhotos

I februari 2024 meddelade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att 26 områden i Sverige har identifierats som särskilt utsatta för översvämningar i framtiden, varav 17 är belägna vid havet. Nu har SMHI fått i uppdrag av MSB att beräkna framtida extrema havsvattenstånd i dessa kustområden.

Projektet har nyligen startat och ska levereras i flera etapper under första kvartalet nästa år. SMHIs leverans kommer att bestå av data för extrema vattennivåer med åtkomsttider upp till 500 år, baserade på historiska observationer i kombination med oceanografiska modellverktyg. Resultaten kommer att utgöra ett viktigt underlag för kommande riskbedömningar och åtgärdsplaner.

Genom detta uppdrag gör SMHI en viktig insats för att bistå MSB i arbetet med att förbereda samhället på framtida översvämningsrisker. Vårt arbete ska leda till att alla berörda aktörer har de mest aktuella och pålitliga data som behövs för att minska risken för skador på både människor och egendom vid en eventuell översvämning, berättar Sofia Åström, SMHI.

 

Del i översvämningsdirektivet

MSB är behörig myndighet i Sverige för översvämningsdirektivet som syftar till att identifiera och hantera översvämningsrisker i landet. MSB ansvarar för genomförandet av direktivet, vilket bland annat omfattar en landsomfattande bedömning av översvämningsrisker, och att för de mest riskutsatta områdena utarbeta kartor som visar på översvämningshotade områden.

SMHIs roll i detta är att beräkna och modellera extrema havsvattenstånd för att ge en klar bild av vilka områden som kan komma att drabbas vid en översvämning, både under dagens klimat och i ett framtida scenario, berättar Sofie Schöld, projektledare för SMHI och ledare för en expertgrupp på SMHI som arbetar med stigande havsnivåer.

– Det känns mycket bra att vi får möjlighet att bidra med vår expertis inom stigande hav till ett så pass viktigt projekt. Arbetet vi gör nu kommer att utgöra ett fundament för många kommuners och länsstyrelsers arbete med kustnära översvämningar under de kommande åren. Vi vet från liknande uppdrag tidigare att det material vi producerar kommer att bli både välanvänt och uppskattat, säger Sofia Åström.

 

Relaterade länkar

Översvämningsdirektivet (MSB)