Workshop hos SMHI för fartygstekniker

Ett av de viktigaste instrumenten för att studera havsmiljö heter CTD och finns bland annat på forskningsfartyget Svea. Nu har en utbildning för tekniker gått av stapeln på SMHI i Göteborg.

Workshop om CTD - Swerve
Under dagen fick deltagarna tillfälle att diskutera både de teoretiska och praktiska aspekterna av CTD-tekniken. Foto Markus Lindh, SMHI

Utbildningen sker inom ramen för nätverket SWERVE, som är en nationell infrastruktur finansierad av vetenskapsrådet. Satsningen syftar till att erbjuda fartygstid och data till svenska forskare och bidra till utbildning och kompetensöverföring mellan fartygstekniker.

Webbplats för The Swedish Research Vessel Infrastructure for Marine Research (SWERVE)

CTD står för Conductivity, Temperature, Depth. En CTD är ett avancerat verktyg som används för att mäta viktiga egenskaper i havsvattnet, nämligen temperatur, salthalt och djup.

Detaljerad bild av havsvattnet

CTD
Med CTD mäts havsvattnets temperatur, salthalt och djup. CTD:n sitter som en tub i mitten av "rosetten" som sänks ned i havet vid provtagning. Foto SMHI
Genom att använda en CTD kan vi få en detaljerad bild av hur vattnet förändras på olika djup och platser. En CTD är dessutom ofta utrustad med extra sensorer som kan mäta syrehalten och mängden klorofyll i vattnet. Det gör att vi inte bara kan förstå vattnets fysiska egenskaper, utan också få information om ekosystemets hälsa och biologiska aktivitet – vilket är jätteviktigt för att kunna studera havsmiljön och dess förändringar, berättar Markus Lindh, chef för SMHIs oceanografiska laboratorium i Göteborg och engagerad i nätverket Swerve.

Fokus för workshopen var att fördjupa kunskapen om mätinstrumentet. Workshopen riktade sig till tekniker i SWERVE:s nätverk, och var egentligen den första och andra av totalt tre, med fokus på CTD.

Markus Lindh
Markus Lindh
Det är förstås viktigt att använda avancerad utrustning på rätt sätt och att se till att data behandlas på samma sätt. Slutmålet är kvalitetssäkrad och standardiserad data till forskare och beslutsfattare för ökad samhällsnytta. Det var väldigt roligt att få välkomna tekniker till SMHI i Göteborg, säger Markus Lindh.
Det här är en utmärkt möjlighet för marina tekniker att få en djupare förståelse för de instrument som används i forskningen idag. Vi ser fram emot att fortsätta utbildningen ombord fartygen i januari, säger Björn Lindell, samordnare fartygsenheten SLU. 

 

SWERVE anordnar fler workshops 2025

Under dagen fick deltagarna tillfälle att diskutera både de teoretiska och praktiska aspekterna av CTD-tekniken, och samtidigt fördjupa kunskaperna om hur instrumentet användas i fältarbete. 

– Det blev en perfekt chans för teknikerna att utbyta erfarenheter och även att ställa frågor till experterna från SMHI, berättar Markus Lindh.

CTD är först ut som ämne för SWERVE:s utbildningar för tekniker. Under 2025 blir det fler workshops med fokus på fartygsinstrument.

Nästa steg i utbildningsserien med fokus CTD:s äger rum 17 januari ombord på forskningsfartygen Skagerak och Svea, där deltagarna kommer att få en praktisk genomgång av CTD-enheter under verkliga förhållanden till sjöss.

Swedish Research Vessel Infrastructure for Marine Research (SWERVE)

SWERVE är en nationell infrastruktur som finansieras av Vetenskapsrådet (VR). 

Målet med SWERVE är att förbättra tillgängligheten till fartyg, utrustning, teknisk expertis och data för det svenska, marina forskningssamhället. 

SWERVE består av ett konsortium som utgörs av Polarforskningssekretariatet (SPRS), Sveriges geologiska undersökning (SGU), SMHI, Stockholms universitet (SU), Umeå universitet (UmU, och Göteborgs universitet (GU).

Tillsammans har dessa organisationer tillgång till sex avancerade forskningsfartyg (R/V Svea, R/V Electra, S/V Ocean Surveyor, KBV 181, I/B Oden and R/V Skagerak), samt infrastruktur för datahantering och stöd via Nationellt Oceanografiskt DataCenter.

Webbplats för The Swedish Research Vessel Infrastructure for Marine Research (SWERVE)

Temasida om havsmiljö, på smhi.se