Högsta uppmätta septembertemperatur i Sverige

Idag, onsdagen den 4 september 2024, överskreds det officiella svenska septemberrekordet på 29,1° från Stehag i Skåne den 1 september 1975. Strax före klockan 14 på onsdagen nådde Målilla i östra Småland, Horn i södra Östergötland och Helsingborg i Skåne, alla över Stehags värde. Först ikväll någon gång mellan klockan 20 och 21 vet vi vad dagens högsta temperatur i landet blev. Det är inte helt uteslutet att det kan komma att bli ytterligare något varmare imorgon längs med västkusten. Då väntas värmen även sprida sig upp över både Svealand och Norrland. 

Ovanligt varmt

Vi är ännu bara på dag ett av två mycket varma septemberdagar och för några stationer i södra Sverige, däribland Ljungby (startår 1962) i Småland, Ronneby-Bredåkra (startår 1881) i Blekinge, Malmö (startår 1917) i Skåne, har vi redan noterat högst uppmätta septembertemperaturer. Du kan följa utvecklingen i nära på realtid över de högsta temperaturerna på SMHIs hemsida över max- och minvärden.

Max- och minvärden

Få historiska motsvarigheter

September är en besvärlig månad när det gäller statistik över värmerekord. Många av de högsta noteringarna är mycket gamla eller osäkra på annat sätt. Särskilt saknades bra skydd för solstrålning vilket gör att många noteringar inte går att värdera. 

Om vi ändå tittar på de historiska motsvarigheter som kommer närmast dagens finner vi två fall i närheten av det vi upplever nu. Det ena från den 1-2 september 1886 och det andra från den 16-17 september 1947.

Vid det första fallet 1886 var den högsta godkända temperaturen 29,0° i Lund den 1:a september och i Västervik i östra Småland dagen därpå. 

Det andra tillfället inföll i mitten av september 1947 med som högst 29,0°, i Karpalund i Skåne den 16:e september och påföljande dag vid Visby flygplats på Gotland.

I KB-artikeln Högsta temperaturer i september görs en mer ingående genomgång av statistiken för september.

Kanske skall vi ändå inte vara helt förvånade över att temperaturen nu nått upp i 30° i början av september om vi betänker att temperaturer klart över 30° förekommit i slutet av augusti. Kristianstad i Skåne rapporterade 32,4° den 27 augusti 1964, Norrköping-SMHI i Östergötland rapporterade 32,7° den 26 augusti 2016 och Lund i Skåne rapporterade 31,0° den 29 augusti 2024.

Klimatförändringen ökar sannolikheten för värmerekord

Den pågående klimatförändringen gör att sannolikheten för höga temperaturer ökar. Så sent som i april i år presenterade Copernicus klimattjänst (Copernicus Climate Change Service, C3S) och WMO (World Meteorological Organization) en rapport där det slås fast att Europa är den kontinent där uppvärmningen sker snabbast, ungefär dubbelt så mycket som det globala genomsnittet. 

Så här säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI, om de höga septembertemperaturerna: ”Värmeböljor är något som hör till vårt klimat och det har vi även sett historiskt. Den globala uppvärmningen ökar dock förutsättningarna för höga temperaturer och det är därför inte oväntat att det slås nya värmerekord.”

Ur nyhetsarkivet på smhi.se från april 2024:

Ny rapport från Copernicus klimattjänst och WMO om Europas klimat 2023: Översvämningar och svåra värmeböljor i Europa

Automatstationen i Helsingborg.
Automatstationen i Helsingborg. Foto SMHI Förstora Bild

/Misha Lundgren