Mycket sen meteorologisk höst till högfjället i norr

Första halvan av augusti har inletts med för årstiden mycket varmt väder i nordligaste Norrland. Detta har gjort att den meteorologiska hösten, åtminstone officiellt, dröjt med att etablera sig över högfjället längst i norr. Många är de tillfällen då den meteorologiska hösten annars anlänt de första 10 dagarna i augusti till högfjällsstationen Tarfala (1143 möh). Så icke i år.

År 2006 dröjde hösten till den 15 augusti

Den 15 augusti 2024 var det fortfarande meteorologisk sommar i hela Sverige.
Den 15 augusti 2024 var det fortfarande meteorologisk sommar i hela Sverige. Illustration SMHI Förstora Bild

Under de senaste drygt 40 år som högfjällsstationer finns i digitaliserad form har det inte vid något annat tillfälle inträffat att den meteorologiska hösten dröjt till andra halvan av augusti. Närmast kommer vi 2006 och 2010 då hösten anlände till Sverige den 15 respektive den 14 augusti. I år är det tidigaste möjliga ankomstdatumet för hösten till någon av våra stationer den 16 augusti.

Det förtjänar att nämnas att under den varma eller mycket varma augustimånaden 2006 var det bara vid två stationer i landet, Tarfala i Lappland och Sylarna i Jämtland, som den meteorologiska hösten mäktade med att etablera sig under augusti månad.

Augusti 2006 - Skyfall i söder - torka och storbrand i norr

Svårt göra statistik före 1978

För åren före 1978 är det i dagsläget svårare att göra någon ordentlig statistik över sen ankomst för hösten. Den främsta anledningen är att antalet högfjällsstationer då var få, ickeexisterande eller inte finns i digitaliserad form. Som exempel kan nämnas Tarfala som upprättades 1965 men data i digitaliserad form finns först från november 1995. Med detta i åtanke blir det en klart ökad risk för inflation av antalet år med sen ankomst för hösten till Sverige. Som ett exempel på detta kan vi ta Katterjåkk och Tarfala. Den förstnämnda ligger på 513 möh och den andra på 1143 möh, en skillnad på över 600 höjdmeter vilket ofrånkomligen inverkar på dygnsmedeltemperaturen. Jämför vi dygnsmedelvärdena för den 1-15 augusti i år finner vi att dessa varierar med 1-6 grader mellan stationerna.

Det är värt att nämna att för perioden 1996 och framåt där data över höstens ankomst finns för Tarfala har det ännu inte inträffat att någon annan station i landet fått meteorologisk höst före Tarfala.

Att för åren före 1978 försöka sig på att spekulera i när hösten anlände till Tarfala genom att jämföra dygnsmedelvärdena mot Katterjåkk förefaller därmed alltför vanskligt. Vi nöjer oss därför med att konstatera att det tidigaste ankomstdatumet för årets höst, den 16 augusti, är det senaste som observerats sedan 1978.

Den meteorologiska höstens utbredning kan framgent följas på SMHIs årstidskarta. För att meteorologisk höst skall anses råda krävs att dygnsmedeltemperaturen är lägre än 10,0° under fem dygn i följd. Höstens ankomstdatum räknas då som det första av de fem dygnen.

//Misha