Vilken månad är årets soligaste?

Solen flödar just nu på många håll runtom i landet samtidigt som sommarvärmen omfamnat en stor del av landet. Förmodligen till mångas glädje efter en i allmänhet solfattig eller mycket solfattig aprilmånad. Men vilken månad på året är den soligaste? Det skall vi reda ut i det här blogginlägget!

I SMHIs artikel om semesterväder står följande att läsa "Juni är normalt sett lite torrare än juli och augusti. Det är också den ljusaste sommarmånaden med kulmen den 20-21 juni i samband med sommarsolståndet."

Semesterväder - Vad säger statistiken?

Vad säger normalvärdena?

Om vi nu går över till att studera de olika normalvärdena för solskenstiden bland våra stationer finner vi att av 21 solstationer har fem stycken juni som den enskilt soligaste månaden nominellt sett. Här finns en geografisk fördelning. Bortsett från Karlskrona i Blekinge skärgård är juni nominellt sett soligast i Umeå, Luleå, Abisko och Katterjåkk vilka alla ligger i norra Norrland. Kanske inte helt överraskande med tanke på hur ljust det är i juni uppe i norr.  I Karlstad i Värmland är antalet soltimmar normalt sett lika många under både juni och juli. 

Juli soligast i Svealand

Hela åtta av våra solstationer har nominellt juli som den soligaste månaden på året. Detta gäller för våra solstationer i Norrköping i Östergötland, Nordkoster i Bohuslän, hela Svealand, Östersund i Jämtland samt Falsterbo i Skåne. Ute på Svenska Högarna i Uppland är dessutom marginalen till den näst soligaste månaden maj hela 18 soltimmar. I Växjö i djupaste Småland har maj normalt sett lika många soltimmar som juli.

Maj soligast på sina håll

För sex av våra solstationer är maj nominellt sett årets soligaste månad. Dessa är Kiruna, Tarfala, Storlien-VisjövalenLund, Göteborg och Visby. I Storlien-Visjövalen i Jämtlandsfjällen är marginalen till näst soligaste månaden juni 13 soltimmar.

Maj kan därför ses som en underskattad månad när det gäller solen om man vill ha semester men inte är ute efter strandhänget. 

Är augusti verkligen något att hurra för?

Sist bland de undersökta månaderna hittar vi augusti. Och önskar man sig sol är statistiken för augusti verkligen inte mycket att hurra för egentligen. Ingen av våra solstationer har augusti som den soligaste månaden. För samtliga våra solstationer är det i snitt 30-70 färre soltimmar i augusti jämfört med den soligaste månaden. För stationerna närmast fjällen, Kiruna, Tarfala, Katterjåkk, Abisko och Storlien-Visjövalen, är det till och med som så att april nominellt sett är soligare än augusti. I Umeå, Östersund, Göteborg och Karlskrona skiljer det däremot mindre än 10 soltimmar mellan april och augusti till den senares favör.

Nominellt sett kontra genomsnittet per dygn

Så här långt har vi enbart gått igenom normalvärdena för månaderna april till augusti. Den uppmärksamma läsaren har förmodligen lagt märke till att jag på flera håll skrivit ut "nominellt sett" när det gäller soligaste månad. Detta beror på att en faktor som behöver tas hänsyn till är den genomsnittliga solskenstiden per dygn. Som bekant har april, maj, juni, juli och augusti antingen 30 eller 31 dagar. Så hur blir då resultatet när det nominella normalvärdet istället slås ut på det dagliga genomsnittet av solskenstiden?

Dagliga genomsnittet av solskenstiden överlag högst i juni

Tittar vi istället på det mer rättvisande måttet genomsnittlig solskenstid per dygn för varje månad blir juni istället den soligaste månaden vid nästan alla solstationer. Endast i Lund, Storlien-Visjövalen och Svenska Högarna är det mer sol per dag under någon annan månad. För Lund och Storlien-Visjövalen gäller istället att maj är soligast medan det ute på Svenska Högarna bjuds på mest sol i juli.

I Kiruna, Göteborg och Tarfala bjuds det dagligen på lika mycket sol i maj som i juni medan man ute på Nordkoster i Bohuslän har lika mycket sol per dag i juli som i juni. 

Ännu sämre rykte för augusti

Augustis rykte blir ännu sämre då det dagliga genomsnittet för solskenstiden beaktas. Som bekant har april 30 dagar och augusti 31 dagar. Då det dagliga snittet beräknas blir det lägre i augusti jämfört med april vid inte mindre än åtta stationer. Här finns en geografisk skillnad. För fjällvärlden gäller att april i genomsnitt bjuder på klart mer sol per dag än augusti. I både Kiruna och Tarfala får man i snitt en hel timme mer sol per dag i april jämfört med augusti. I Växjö, Göteborg och Östersund är den dagliga skillnaden mellan april och augusti liten och omkring 0,1 soltimmar. Här bidrar med största sannolikhet de berömda sommarskurarna till resultatet.

Kom ihåg att vara försiktig i solen

För att konkludera detta inlägg säger jag: låt oss njuta av den ljusa tid som är nu! :) Kom även ihåg solskyddskräm och tiden i solen. SMHIs tjänst över UV-index tillhandahålls inte längre. Vi hänvisar därför till Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM) hemsida där UV-indexet kan beräknas för en specifik plats under ett tidsintervall på webbtjänsten minsoltid. SSM skriver att de ser över möjligheten att i framtiden erbjuda prognos över UV-index likt den som tidigare fanns på SMHIs hemsida.

Strålsäkerhetsmyndigheten - UV-index

Strålsäkerhetsmyndigheten - Solråd

Trevlig helg!

//Misha