Detta är en första preliminär version av oktobervädret 2024. Uppdateringar görs när mer data kommer in.
Temperatur
Efter en kylig inledning på månaden med ett kortare mildluftsgenombrott den 8-10 oktober så slog mildluft igenom ordentligt den 17 oktober. Från den 25:e började temperaturen sakta sjunka igen till en temperatur nära normal. Då den varma perioden avvek mer från normalperioden (1991-2020) än den kalla perioden så blev oktober totalt 1-2 grader varmare än normalt i hela landet.
Varmast blev det den 19-24 oktober och en handfull stationer uppmätte då sin högsta temperatur för att vara så sent på året. Tre stationer uppmätte under denna period över 18 grader, den 20 oktober fick Lund 18,6° vilket också blev månadens preliminärt högsta temperatur. Samma dag noterade Oskarshamn 18,5° och nådde sedan 18,4° tillsammans med Kalmar den 21 oktober.
Mer om de höga temperaturerna den 19-24 oktober i ett blogginlägg från den 25 oktober.
Trots temperaturöverskottet i slutet på månaden så räckte den kallare inledningen till att frosten, som på många håll kom redan innan oktobers inträde, ankom kring förväntat datum. Främst var det i sydliga kustområden som frosten inte riktigt hade nått vid månadens slut. Den preliminära minimitemperaturen blev dock beskedlig, där Naimakka uppmätte -14,4° den 15 oktober. Detta kan jämföras med oktober 2023 då Nikkaluokta uppmätte -25,7° som lägst.
Mer om höstfrostens ankomst i ett blogginlägg från den 15 oktober.
Fler avvikelsekartor med normalperiod 1991-2020 och referensnormalperiod 1961-1990
Nederbörd
Under oktober har nederbörd främst passerat i norr då ett högtryck tidvis har blockerat nederbördsområden från att passera i större utsträckning i söder. Främst är det nordligaste Norrland som har fått mer nederbörd än normalt, samt Norrlandskusten. Mycket av detta föll under de blöta dygnen 8-10 oktober, där kraftigt regn även passerade i söder, och flera stationer registrerade under de tre dynen en total nederbördsmängd som överskrider det normala över hela månaden. En handfull stationer i Norrland slog också sina rekord för dygnsnederbörd i oktober, bland annat Umeå-Röbäcksdalen som preliminärt rapporterade 51,2 mm den 10 oktober. Ytterligare ett par stationer uppmätte också sin högsta dygnsnederbörd i oktober på 50 år eller mer.
Mer om de ovanligt nederbördsrika dygnen i ett blogginlägg från den 14 oktober.
Även om månaden blev nederbördsrik på många håll så räcker det att gå tillbaka 1-3 år för att hitta en blötare oktober. En station sticker dock ut, Ritsem i Norrbottens län noterade sin blötaste oktober sedan 1995.
Över Gotland, västra Götaland, västra Svealand, i Härjedalen och södra Jämtland blev det, jämfört med resten av landet, en torr oktober. För de flesta stationer i landet var 2022 eller 2023 torrare, men i bland annat Blomskog, Arvika, Vinga, Göteborg, Hoburg och Visby får man leta sig tillbaka till 2015.
Vind
Uppdateras efter månadens slut.
Snö
Under månadens inledning fanns lite snö i fjällen, och den 2 oktober ökade snödjupet i Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen med 19 cm. Natten till den 6 oktober passerade ett nederbördsområde över Norrland som delvis övergick i snöfall. Utanför fjällen uppmätte Grönliden i Västerbotten ett snödjup på 6 cm. Den 8 oktober var det dags igen då flera nederbördsområden passerade norrut fram till och med den 10 oktober, och i norra Norrlands inland och fjälltrakter föll mycket av nederbörden som snö. När allt var sagt och gjort morgonen den 10 oktober rapporterade bland andra Parakka i nordöstra Lappland 28 cm och Kiruna 24 cm. Därefter berörde snöbyar främst fjällen, men tidvis även öster därom.
Den 17 oktober började en mild period och temperaturen rörde sig upp över 0° stora delar av dygnet. Nederbörd föll mest som regn eller blötsnö även i de norra fjällen, vilket tillsammans med plusgrader tärde på snötäcket. Därefter dröjde det till den 28 oktober när observationsstationer i fjällen åter började rapportera in snödjupsökningar.
Solskenstid
Uppdateras efter månadens slut.
Åska
Uppdateras efter månadens slut.
Vädret dag för dag
Lågtryck i norr och söder, däremellan högtryck
Oktober inleddes med en högtrycksrygg som sträckte sig in över landet med ganska soligt och vindsvagt väder, men på sina håll fanns tjockare med moln och i östra Svealand lite skurar. I det klara högtrycket blev nätterna ganska kalla och det bildades även dis och dimma på många håll. Både norr och söder om landet rörde det sig lågtryck som gav lite blåsigare väder och i fjällen drev det in snöbyar.
Den 2 oktober inleddes kyligt med dis och dimma på många håll. Främst Östersjölandskapen berördes av regn, och frampå dagen bildades även skurar över Svealand. Vidare längst i norr passerade lite regn och blötsnö österut. I övrigt varierat med sol och moln.
Högtrycket trycktes söderut den 3 oktober och nattemperaturen var fortsatt låg med minusgrader på många håll. Solen dominerade med bara lite moln i de sydligaste kustområdena. Längst i norr passerade en grupp med lågtryck, vilket gjorde att molnen låg täta och lättare regn, eller i norra fjällen snöfall, förekom.
Lågtrycken rörde sig alltjämt österut och den 4 oktober klarnade det efterhand upp i norra Norrland. Ett litet lågtryck fanns dock kvar vid Lofoten, och i de norra fjällen blev det ganska blåsigt i kombination med tidvis snöbyar. Främst i mellersta Norrland dröjde sig moln kvar och söder därom blev det åter en mestadels solig dag.
Till den 5 oktober började ett lågtryck närma sig västerifrån, vilket fyllde på med moln över Svealand och södra Norrland. Under eftermiddagen rörde sig regn in över södra Norrland som delvis övergick i snöfall under natten. I Götaland och norra Norrland blev det ytterligare en solig dag.
Ett lågtrycksområde i antåg
På morgonen den 6 oktober kunde Avasjö-Borgafjäll i sydligaste Lapplandsfjällen rapportera en snödjupsökning på 7 cm efter nattens snöfall och i Latnivaara i norra Lappland registrerades säsongens dittills lägsta temperatur -12,4°. Frampå dagen övergick nederbörden alltmer i regn eller blötsnö och den rörde sig ut mot norra Norrlands kustland. Generellt ganska täta moln över landet, men soligt i nordvästra Norrland, Götaland och östra Svealand. Under eftermiddagen drog ett nytt regnområde in över Jämtland som framåt kväll och natt åter fick snöinslag.
I samband med ett omfattande lågtrycksområde vid de Brittiska öarna trycktes högtrycket i söder österut och en ostadigare period för hela landet inleddes. Det nederbördsområde som tog sig in den 6 oktober befann sig den 7 oktober över södra och mellersta Norrland, samtidigt som regn och skurar tog sig in över västra Götaland på eftermiddagen. Under dagen fanns även ett svagt högtrycksinflytande i sydost och längst i norr, vilket gav lite sol i dessa områden.
Tre blöta dygn
Den 8 oktober blev starten på tre dygn med stora mängder regn och snö, och på flera platser uppmättes en större mängd nederbörd än vad som normalt (jämfört med perioden 1991-2020) faller under hela oktober månad. I landets norra delar fanns ett sammanhängande regnområde med snö eller blötsnö in mot fjälltrakterna. I söder rörde sig ett nytt regnområde in på eftermiddagen. På många platser i landets östra delar samt in mot fjälltrakterna noterades mellan kl. 08 den 8 oktober och kl. 8 den 9 oktober över 20 mm.
Vidare in under den 9 oktober hade snötäcket ökat på ganska bra, där man på morgonen som högst kunde uppmäta en snödjupsökning på 19 cm i Kiruna. Snöfallet övergick alltmer i regn frampå dagen samtidigt som hela det nordliga nederbördsområdet rörde sig sakta norrut. Ett lågtryck kopplat till det sydliga regnområdet rörde sig dock norrut och regnet var tidvis kraftigt. Som mest mellan kl. 08 den 9 oktober och kl. 8 den 10 oktober fick Nora-Östanö vid Ångermanlandskusten med 59,4 mm. Det var främst de östra delarna av landet som tog del av regnandet, i bland annat Skåne klarnande det istället upp något på eftermiddagen vilket fick temperaturen i Lund att stiga till 17,1°.
Under natten mot den 10 oktober övergick regnet i norr återigen alltmer i snöfall, denna gång även ostligare ut mot kusten. Störst snödjupsökning på morgonen uppmättes i Saittarova i norra Norrbotten och Parakka i nordöstra Lappland, båda noterade 18 cm. Under dagen drog den tidigare tropiska orkanen Kirk in söderifrån, som nu hade försvagats till ett vanligt höstlågtryck. Ytterligare ett regnområde följde i samband med detta och det blev ytterligare ett blött dygn i stora delar av landet, med snö eller blötsnö främst i fjällen. I Ångermanlands och södra Västerbottens kustland hade det hunnit bli ordentligt blött i markerna, där både gul och orange varning för höga flöden utfärdades.
Totalt under de tre dygnen 8-10 oktober föll som mest 133,4 mm i Nora-Östanö vid Ångermanlandskusten. Även Västmarkum i Ångermanland tog sig över 100 mm-strecket med 112,1 mm. I södra Sverige uppmättes mest i Södermanland där Vagnhärad och Dalarö båda uppmätte 90,0 mm.
Mer om de ovanligt nederbördsrika dygnen i ett blogginlägg från den 14 oktober.
Kortvarigt högtryck
Den 11 oktober rörde sig det sista av nederbörden längst i norr vidare norrut under förmiddagen. I Götaland och Svealand passerade lite skurområden, annars blev det en allmänt solig dag i landet när en högtrycksrygg sträckte sig in söderifrån.
Morgonen den 12 oktober fick delar av Norrlandskusten ta del av ett mindre skurområde, och frampå dagen tog sig skurar in även över nordvästra och sydöstra Götaland. Allmänt blev det i övrigt åter en solig dag, men under eftermiddagen ökade molnigheten sakta västerifrån.
Åter lågtryck och regn
Ett lågtryck ute på Nordsjön tog sig den 13 oktober in över Götaland för att sedan röra sig vidare åt sydost. I samband med lågtryckets passage ökade molnigheten över hela landet, även om det på många håll blev en del solglimtar under dagen. Regn och skurar berörde mest Götaland, Svealand och sydligaste Norrland.
Den 14 oktober rörde sig lågtrycket vidare österut, men det var fortsatt ostadigt med regn i norr och lite skurar i söder. Dis och dimma från natten lättade under morgonen med sol på en del håll i Götaland under dagen, i övrigt mestadels mycket moln. Under kvällen drog regnet bort i norr och följdes av uppklarning samt snabbt sjunkande temperatur, vilket gjorde att det blev halt på sina håll i Norrbotten.
Högtryck och kalluft
Ett högtryck växte in söderifrån den 15 oktober och den klara och vindsvaga natten gjorde att temperaturen sjönk som lägst till -14,4° i Naimakka. Under dagen blev det mest soligt, men till eftermiddagen tätnade molnen över mellersta och norra Norrland följt av en del regn eller blötsnö.
Högtrycket försköts den 16 oktober österut mot Baltikum och i söder inleddes dagen på många håll med dimma och minusgrader. Under dagen låg molnen täta i främst inre och sydöstra Götaland, västra Svealand och längst i norr. I övrigt varvades solen med höga molnslöjor och i norra Norrland passerade regn och blötsnö österut.
Ovanligt varmt för årstiden
Kalluften byttes ut mot en varmare luftmassa den 17 oktober och under dagen syntes solen främst i landets södra och östra delar, i övrigt låg molnen täta. Landet låg inklämt mellan högtrycket vid Baltikum och ett lågtryck på Norska havet, vilket bidrog till en tilltagande vind över landet.
Den 18 oktober tätnande molnen ytterligare något över landet men solen syntes fortsatt i Östersjölandskapen samt här och var i Norrland. Över mellersta Norrland passerade ett splittrat regnområde österut under dagen. Natten till den 19 oktober bredde dis och dimma ut sig och frampå dagen syntes solen främst i Götaland, östra Svealand och delar av mellersta Norrland. Under eftermiddagen rörde sig skurar österut över Svealand.
Regn passerade västra Svealand och upp över Norrland den 20 oktober. Molnen låg generellt täta men luckrades upp något. Särskilt längs kusterna blev det ganska soligt och två stationer uppmätte över 18°, nämligen Lund 18,6° och Oskarshamn 18,5°. Detta är, för att vara så sent på året, ovanligt varmt och blev också månadens varmaste dag.
Mer om de höga temperaturerna den 19-24 oktober i ett blogginlägg från 25 oktober.
Lågtryck, blåst och regn
Den 21 oktober tilltog vinden när stormlågtrycket Ashley passerade på Norska havet. Allmänt blev det friska till hårda sydvästliga vindbyar över landet men på kalfjället blåste det upp till hård medelvind. Det passerade också ett regnområde över landet som följdes av skurar i söder, men mellan skurar och regn blev det på många håll soliga stunder.
Ashley fortsatte att föra in regn och blötsnö över fjällen den 22 oktober och i söder passerade ytterligare ett lågtryck med ett större regnområde. Generellt mycket moln över landet men i Norrland en del sol. Den 23 oktober sträckte sig en högtrycksrygg in söderifrån men lågtryck runtom gav fortsatt ganska blåsigt väder, i fjällen hård till mycket hård vind och snöfall. Generellt blev det en solig dag men till eftermiddagen drog ett regnområde över mellersta Norrland.
Regnet fortsatte norrut den 24 oktober och högtrycket rörde sig sakta österut. Trots minskat högtrycksinflytande avtog dock vinden då inga lågtryck pressade på västerifrån. Dagen blev solig på många håll i Götaland, Svealand och södra Norrland och i solen steg temperaturen där Oskarshamn fick 16,2° tätt följt av Brämön vid Medelpadskusten och Hudiksvall som båda uppmätte 16,1°.
Kalluft från norr
Nattens dis och dimma blev den 25 oktober dröjsam i Norrlands kust- och inland, men under dagen låg molnen kvar främst vid norra Norrlands kustland, västra Svealand och västra Götaland. I norr började kalluft sakta leta sig ner och i norra fjällen varvades blåst med skurar som sakta övergick alltmer i snöfall.
Den 26 oktober sträckte sig en högtrycksrygg in söderifrån, i Götaland och sydvästra Svealand gråmulet och disigt, norr därom soligt. Men lågtryck närmade sig västerifrån och den 27 oktober passerade en kallfront med regn som berörde hela landet, i norra fjällen snöfall. Vinden tilltog också något och bakom regnet klarnade det upp.
I fjällen drev det in snöbyar även den 28 oktober, detta i samband med hård vind. I Tarfala i norra Lapplandsfjällen blåste det under eftermiddagen 34,8 m/s i byvinden. Efter en ett par dagar med övervägande sydlig vind vred nu vinden åt väst och temperaturen sjönk ytterligare denna soliga oktoberdag. I söder dock fortsatt ganska milt samt mulet och disigt.
Beskrivning av sista dygnen kommer efter månadens slut.