Min kollega Misha har redan bloggat om de mycket höga temperaturerna och vindhastigheterna i samband med ovädret Jakob i fredags den 1 november. Jag ska nu komplettera med den för november månad mycket torra luft som följde bakom Jakob.
Blogginlägg om rekordtemperaturer och vindar i samband med Jakob
Det var stor meteorologisk mångfald i samband med det lågtryck som passerade i fredags den 1 november 2024. Som Misha redan bloggat om var det både lokala värmerekord för november och höstens första storm vid ostkusten.
Men sedan följde även mycket torr luft med en relativ fuktighet ner till 24-25%. Det är inte ofta man ser detta i november som snarast är beryktat för 3D-väder (dis, dimma och duggregn).
När det gäller äldre fuktighetsmätningar så brukar vi vara försiktiga med rekordstatistik eftersom mätningarna kan ha varit behäftade med större eller mindre fel. För de automatstationer som introducerades 1995 har dock mätningarna varit rätt homogena.
För en del av dessa serier så sticker den här låga fuktigheten ut ordentligt. Exempelvis hade Malmö 28% relativ fuktighet under lördagen den 2 november. Det kan jämföras med det näst lägsta novembervärdet på 45% i november 2001.
Här är de tio lägsta rapporterade relativa fuktigheterna den 1-2 november.
- 24% Arvika, Värmland
- 25% Sunne, Värmland
- 25% Kilsbergen-Suttarboda, Närke
- 25% Göteborg, Västergötland
- 26% Kolmården-Strömsfors, Östergötland
- 26% Gustavsfors, Värmland
- 26% Daglösen, Värmland
- 27% Harstena, Östergötland
- 27% Norrköping-SMHI, Östergötland
- 28% Malmö, Skåne
I fjällen kan det vara ännu torrare
Under vissa speciella förutsättningar kan det i fjällvärlden bli mycket torr luft i samband med så kallade subsidensinversioner. Men det är andra processer än vad vi hade under veckoslutet.
Blogginlägg om subsidensinversioner
I samband med en sådan händelse registrerades en relativ fuktighet på bara 4% vid Klövsjöhöjden i Jämtland och det var just i november månad 2018.
Blogginlägg om extremt torr luft i fjällen
Namnet Jakob
Slutligen några ord om namnet Jakob. Det var ursprungligen den norska vädertjänsten som satte namnet Jakob på det extremväder som gav mycket stora regnmängder i sydvästra Norge. Det lågtryck som passerade oss under fredagen var egentligen bara en del i den strömning, "den atmosfäriska flod", som gav de stora regnmängderna i Norge.
Blogginlägg om atmosfärisk flod
Men namnet Jakob plockades snabbt upp av svenska massmedier och jag tycker att det känns bekvämast att anamma det namnet.
Sverker Hellström