Forskningsnyheter

SMHIs forskare har undersökt hur vindkraftsparker till havs kan påverka havsmiljön

Oceanografi

För första gången har svenska forskare undersökt hur Östersjön och Nordsjön kan komma att påverkas av framtida vindkraftsparker till havs under en så lång period som 32 år. Resultaten blir nu underlag till de svenska havsplanerna.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Uppdaterade modeller om havsmiljö i Klimatscenariotjänsten

Oceanografi

Globala klimatförändringar påverkar haven och kusterna runt Sverige. I SMHIs klimatscenariotjänst finns därför även data om vår havsmiljö. Modellerna bakom denna data uppdateras nu, samtidigt som det sökbara området utökas till att omfatta alla hav runt Sverige för samtliga nu framtagna …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Få koll på alger och cyanobakterier

Oceanografi

Äntligen är sommaren här! Förhoppningsvis blir det många sköna bad. Men, ibland sätter alger och kanske framför allt cyanobakterier käppar i hjulet. SMHIs bevakning av alger och cyanobakterier har nu börjat för säsongen och den sker med hjälp av både satellit och provtagningar. Bengt Karlson, …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Nytt forskningsprojekt ska hjälpa svenska hamnar att möta effekter av klimatförändringen

Oceanografi

Hamnar är en viktig nod i det globala transportsystemet. Blir det stopp här ställer det till det i flera led. Samtidigt är hamnar utsatta för både havsnivåhöjningar och extremväder som en följd av ett förändrat klimat. I ett nytt forskningsprojekt ska därför SMHI, i nära samverkan med Statens väg- …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Träffa SMHIs oceanografer när Världshavsdagen firas

Oceanografi

Inför den internationella världshavsdagen anordnar den svenska kommittén för FN:s årtionde för havsforskning, där SMHI är med, ett seminarium om havsmedvetenhet den 4 juni. Evenemanget på återöppnade Naturhistoriska riksmuseet är öppet för allmänheten. Kom gärna och träffa SMHIs oceanografer och …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Nya innovativa observationer ger hållbarare kustområden

Oceanografi

Bättre studier av områdena där hav möter land, det är projektet LandSeaLots övergripande mål. Målet ska nås genom att integrera och utöka de observationsinsatser som redan finns: både fältobservationer, satellitobservationer, modellering och medborgarforskning. Genom att utöka antalet observationer …

Publicerad: Senast uppdaterad:

SMHIs forskare delar sina senaste forskningsrön på stor konferens i Wien

MeteorologiHydrologiOceanografiKlimat

Den 14 – 19 april deltar flera av SMHIs forskare i den årliga forskningskonferensen European Geosciences Union General Assembly (EGU) i Wien. I år medverkar myndighetens forskare med en lång rad föredrag och postrar.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Forskningsprojekt utforskar digital tvilling-teknik för att underlätta klimatanpassning i Arktis

OceanografiKlimat

Klimatförändringens effekter märks tydligt i Arktis. För att kunna anpassa samhället så bra som möjligt behövs rätt beslutsunderlag. Ett forsknings- och utvecklingsprojekt undersöker därför om det finns tekniska möjligheter att få information om bland annat havsis i Norden genom digital …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Nytt forskningsprojekt undersöker effekter av syresättning av Östersjöns bottenvatten vid vindkraftsparker

Oceanografi

Kan det överskott av syre som frigörs vid vätgasproduktion vid havsbaserad vindkraft, bli en vinst för Östersjöns havsmiljö? Det ska forskare ta reda på i en ny modellstudie där de ska studera effekterna av syresättning av Östersjöns djupvatten på kort och lång sikt.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Ny satellit för övervakning av hav och atmosfär

Oceanografi

Växtplankton i haven står för ungefär hälften av syreproduktionen på jorden och tar upp motsvarande mängd koldioxid. Den 8 februari 2024, sköt NASA upp satelliten PACE från Florida. PACE står för Plankton, Aerosol, Climate, ocean Ecosystem. Satelliten har en ny typ av sensor för att observera bland …

Publicerad: Senast uppdaterad:
År
Månad
Alla ämnesområden