Oceanografer kan jobba med olika roller och ha olika specialiseringar. Vissa arbetar med att köra och utveckla prognosmodeller, medan andra fokuserar på forskningsprojekt eller oceanografiska mätningar, både till sjöss och på land.
– Det finns också de som arbetar med underhåll av mätinstrument och modeller, samt marinbiologer och marina kemister. Vi har en hel forskningsavdelning som fokuserar på oceanografisk forskning, förklarar Simon Pliscovaz.
Simon jobbar som oceanograf på SMHI, där han tillsammans med meteorologer och hydrologer ansvarar för att utfärda varningar vid risk för extremt vattenstånd eller nedisning till havs. En annan del av hans roll är att kommunicera med samhället genom media, informativa filmer och utbildning.
Läs mer om vad man kan göra som oceanograf på SMHI
Bredd och djup i kunskapen
Simon tror att en av de största styrkorna i yrket är en bred tvärvetenskaplig grund. Att förstå hur olika processer i havet hänger ihop och påverkar varandra är viktigt, och matematik är ett verktyg för att kunna modellera dessa fenomen. Samtidigt ser han inte matematiken som det mest intressanta i sig, utan snarare som en nödvändighet för att förstå de stora sammanhangen.
– Jag tror att något som hjälper mig mycket är en ganska bred någorlunda tvärvetenskaplig grund. Visst, fysisk oceanografi är mitt fokus, men det roliga är att allt hänger ihop, säger Simon.
Flera sätt att bli oceanograf
För att bli oceanograf studerar man minst tre år på universitetet. Det är vanligt att man också läser en masterutbildning. När man studerar till oceanograf läser man mycket fysik och matematik. Vissa väljer en ren fysisk oceanografiutbildning, men det går också att fokusera mer på till exempel klimat eller marin biologi och kemi.
– Själv har jag en bakgrund inom marin vetenskap, vilket gav mig en bred grund, och sedan en master i fysisk oceanografi, som riktade in mig på havets fysik, berättar Simon. Andra oceanografer kommer från ingenjörs- eller fysikstudier och riktar in sig på fysisk oceanografi på masternivå. Sen finns det också meteorologer som svängt in på oceanografi.
– Det finns alltså flera vägar in i oceanografin, men i grunden är vi alla fascinerade av havet och dess dynamik, avslutar Simon.