Det finns många oceanografer på SMHI med olika expertområden inom fysisk, kemisk och biologisk oceanografi. Oceanografer finns inom SMHIs alla områden; mätverksamhet, konsultverksamhet, forskning, modellutveckling samt prognos- och varningstjänst.
Här nedan kan du fördjupa dig i några av de viktiga uppdragen som våra oceanografer jobbar med.
Övervakar våra hav
Varje dag har SMHI koll på vattenståndet längs våra kuster och i känsliga farleder. Vi får in observationer från hela landet och från internationella partners. Detta tillsammans med våra prognosmodeller utgör underlaget som våra vakthavande oceanografer använder.
Som vakthavande oceanograf ansvarar man för varningar till havs och längs våra kuster. När prognoserna visar att det finns risk för väldigt lågt eller högt vattenstånd eller nedisning av fartyg till havs utfärdas varningar. Mycket av arbetet sker i nära kontakt med SMHIs vakthavande meteorologer och hydrologer.
Vakthavande oceanograf stöttar även samhällsviktiga funktioner som t.ex. räddningstjänster, kommuner, länsstyrelser eller andra myndigheter under allvarliga ändelser till havs.
Vintertid övervakar SMHIs istjänst isläget i Östersjön, Mälaren och Vänern. Isexperter analyserar dagligen isutbredningen med hjälp av satellitbilder och insamlade observationer. Analysen presenteras i form av beskrivande kartor och rapporter och finns tillgängligt för sjöfarten, allmänheten och samverkande myndigheter. Istjänsten bidrar även med expertkunskap inom utredningar eller för kommersiella kunder som har behov av information om havsis.
Observationer
Observationer är en av de viktigaste ingredienserna i SMHIs verksamhet. Oceanografiska mätningar har utförts under lång tid i Sverige, t.ex. anses Stockholm ha en av världens längsta tidsserier för vattenstånd.
Oceanografiska observationer används dagligen inom prognos- och varningstjänsten för att se tillståndet i havet här och nu. Observationer används också till exempel för att studera klimatet och för att följa förändringar i havet. SMHI ansvarar för att mäta många olika parametrar till havs. Vissa samlas in i realtid från bland annat bojar eller kuststationer medans vissa parametrar kräver vattenprovtagning. Dessa mätningar görs månadsvis inom den marina miljöövervakningen med hjälp av forskningsfartyget R/V Svea. Vid SMHIs kontor i Göteborg finns ett ackrediterat laboratorium för att analysera de prover som tas till havs.
SMHI har även experter inom analys av växtplankton, s.k. planktologer, som genom mikroskopianalyser bidrar till att få insikter i havets hälsa eftersom dessa organismer är grunden i havets näringskedja och spelar en nyckelroll för att förstå klimatförändringarnas påverkan på marina ekosystem.
Data
Direkt kopplat till mätning och insamling av observationer är SMHIs uppdrag som Nationellt Oceanografisk Datacenter (NODC) och nationell datavärd för oceanografi och marinbiologi. På SMHI spelar oceanograferna som hanterar data en central roll för att öka samhällsnyttan, där vi säkerställer att kvalitetskontrollerade data är tillgängliga nationellt och globalt. Denna data är avgörande för allt från att förbättra vår förståelse för havsmiljön, till att stödja beslutsfattande och främja hållbar utveckling längs våra kuster och hav.
Forskning
Många oceanografer på SMHI arbetar med forskning och utveckling. Forskningsområdet oceanografi kopplar samman fysikaliska och biogeokemiska processer i havet med andra processer i vår omvärld. Forskningen på SMHI är främst fokuserad på de hav som omger Sverige, men viss del av forskningen innefattar även Norra ishavet och Nordsjön.
Den oceanografiska forskningen är uppdelad i fyra huvudområden.
- Havets klimat
- Havets miljö
- Processer i havet
- Operationell oceanografisk forskning
En stor del av forskningen innefattar olika typer av numeriska modeller och observationer som används för att t.ex. göra prognoser, studera olika processer eller förutspå ett framtida havsklimat.
Stora delar av den oceanografiska forskningen sker i samarbete med andra institut, myndigheter eller universitet. Forskningen bidrar till ökad kunskap och samhällsnytta samt att de tjänster och underlag som kommer från SMHI baseras på vetenskapliga metoder.
Konsultverksamhet
Inom SMHIs konsultverksamhet stöttar våra experter inom oceanografi kunder med små och stora uppdrag inom både offentlig verksamhet och näringsliv. Det kan vara alltifrån större mätuppdrag där instrument sätts ut till havs och data hämtas in för att analyseras, till utredningar och statistiska beräkningar baserat på modelldata eller historiska observationer.
Uppdrag kan röra till exempel underlag för ny- eller ombyggnation nära vatten där isförhållanden, havsvattenstånd, våg- och strömförhållanden kan ha stor påverkan. Oceanografer kan också hjälpa till med underlag till miljökonsekvensbeskrivningar, tillståndsansökningar och klimatanpassningsåtgärder vid kusten och till havs.