SMHI hjälper Karlskrona kommun förbereda sig på ett förändrat klimat

SMHI kommer att stötta Karlskrona kommun i deras arbete med att ta fram en ny klimatanpassningsplan. Planen ska hjälpa kommunen att strukturera och säkerställa sitt arbete med att anpassa sina verksamheter för att möta utmaningarna med ett förändrat klimat.

Karlskrona stad från ovan.
Karlskrona är en av de kustkommuner som MSB pekat ut som nationellt riskområde för översvämning från havet. Nu har SMHI fått i uppdrag att hjälpa till i arbetet med att ta fram en klimatanpassningsplan. Foto Bildbyrå

SMHI har fått ett uppdrag av Karlskrona kommun, att bistå dem i arbetet med att ta fram en ny klimatanpassningsplan. Planen ska ersätta den nuvarande som antogs år 2020, och kommer att innehålla konkreta åtgärder för att skydda både människor och infrastruktur mot klimatrisker. Detta är en viktig del av Karlskronas långsiktiga strategi för att möta klimatutmaningarna och säkerställa en hållbar och motståndskraftig kommun. Ett viktigt fokusområde för Karlskronas klimatanpassningsplan kommer att vara havsnivå, eftersom Karlskrona är en av de kustkommuner som MSB pekat ut som nationellt riskområde för översvämning från havet.

Karlskronas klimatanpassningsplan kommer att fokusera på havsnivå, eftersom Karlskrona är en av de kustkommuner som MSB pekat ut som nationellt riskområde för översvämning från havet. Arbetet, som är uppdelat i flera steg, kommer att baseras på Lathund för klimatanpassning, ett verktyg som SMHI använder för att strukturera och effektivisera klimatanpassningsarbetet.

SMHIs roll blir att processleda arbetet för att tillsammans med kommunen ta fram underlag till den nya åtgärdsplanen. Den nya planen kommer att utgöra ett viktigt steg för kommunen i deras strävan efter att stärka sin beredskap för klimatförändringar och säkerställa en hållbar utveckling för såväl medborgare som företag och verksamheter, berättar Sofia Åström, chef inom avdelning Samhällsplanering på SMHI.
 

En viktig åtgärd för framtiden

Klimatanpassning omfattar såväl skydd av den fysiska miljön som förebyggande åtgärder för att skydda människor och egendom. Kommuner har ett omfattande ansvar för att hantera klimatrisker inom flera verksamhetsområden och arbeta med att anpassa dessa till ett förändrat klimat. Det gäller allt från fysisk planering och infrastruktur till skola och omsorg. Kommunerna är även skyldiga att följa lagar och regler som Plan- och Bygglagen (PBL), Miljöbalken och Lag om skydd mot olyckor, som styr kommunernas ansvar för att hantera klimatrisker och skydda invånarnas välfärd.

SMHIs expertis inom klimatanpassning och processledning kan utgöra ett viktigt stöd för kommuner som står inför ett behov av att systematiskt ta fram en klimatanpassningsplan. Vi är glada över möjligheten att nu få bistå Karlskrona kommun, det är ett omfattande arbete att ta fram en klimatanpassningsplan. Den ska spegla aktuella risker och åtgärder i nutid och framtid, och vara väl förankrad med alla berörda aktörer inom Karlskrona, såväl kommunala som statliga och privata, berättar Elin Sjökvist, SMHIs projektledare.
 

Ny plan klar till hösten 2025

Projektet startar i november 2024 och sträcker sig fram till hösten 2025. En remissversion av klimatanpassningsplanen ska levereras till Karlskrona kommun senast i juni 2025, och den slutgiltiga planen förväntas vara klar under det tredje kvartalet 2025. 

Uppdraget markerar SMHIs position som expert på klimat och klimatrelaterad riskhantering, och utgör en bekräftelse för oss i vår långsiktiga satsning på att stödja svenska kommuner i deras klimatanpassningsarbete. Vi är mycket glada för uppdraget, och för att vi får bidra till Karlskrona kommuns arbete för en hållbar och trygg kommun, avslutar Sofia Åström.

Relaterade länkar

Lathund för klimatanpassning (SMHI)

Översvämningsdirektivet (MSB)

26 områden med betydande risk för översvämning (MSB)