Efter några dagar med vinterlikt väder i hela Sverige skedde en hastig väderförändring när den avslutande novemberveckan 2024 inleddes. När jag gick ut genom dörren i måndags morse kändes det nästan som att man slagit på en varmluftsfläkt här i Norrköping.
Man kan säga att drivmotorn bakom väderutvecklingen var det djupa lågtrycket vid Brittiska öarna med namnet Bert. Framför Bert strömmade för årstiden mycket mild luft från Sydvästeuropa upp mot Skandinavien.
I Göteborg steg temperaturen till 14,0° strax före klockan 07 på måndagsmorgonen. Lite senare steg temperaturen till exempelvis 13,8° i Norrköping och 13,0° i Uppsala.
Om detta varit en vecka senare så skulle vi ha noterat nytt svenskt decemberrekord. Gällande decemberrekord är 13,7° från december 1977 och 2015.
Högsta temperaturer i december
Om vi går strikt på perioden från 25 november och framåt, så är faktiskt Göteborgs 14,0° från i måndags morse det högsta som uppmätts i Sverige så här sent på året.
Man får ta den här typen av rekordnoteringar för vad de är. Den 26 november 2006 hade Göteborg 13,9° och den 24 och 25 november 1906 hade Västervik också 14,0°. Så resultatet är lite grann beroende på var man sätter datumgränsen.
Från -17° till +10° på 24 timmar
Det finns några olika varianter av hastiga temperatursvängningar. Det kan dels handla om en temperaturökning på kort tid från ett antal minusgrader till ungefär lika många plusgrader (eller vice versa). Det är i mitt tycke den kanske intressantaste typen av temperaturvariation och är ju högst påtaglig för den som upplever det.
Det var just detta det handlade om den här gången.
- I Åmot i Gästrikland steg temperaturen från -17,1° under söndagsmorgonen till +10,1° på måndagsmorgonen.
- Vid Uppsala flygplats steg temperaturen från -16,3° under söndagsmorgonen till +10,2° på måndagsmorgonen.
Det är dock inte den största variation av det här slaget som vi känner till. I Ljusnedal i Härjedalen steg temperaturen från -14,3° till +14,5° den 26 mars 2007 och sjönk sedan till -13,9° följande natt.
De allra största temperaturdifferenserna i absoluta tal kan vi få när milda västvindar från Atlanten river upp en kraftig temperaturinversion nära marken. Det kan då gå från sträng kyla till temperatur omkring noll på mycket kort tid.
Den största temperaturdifferens under ett dygn vi känner till är från Särna i norra Dalarna den 12-13 januari 1914. Då steg temperaturen på 24 timmar från -39,5° till +1,5°.
En tredje och mycket intressant variant är när vi får en fullbordad daglig temperatursvängning från maximum till minimum till maximum (eller vice versa). Det är framför allt under senvintern och vårvintern med klart väder och ordentligt snötäcke som vi kan få mycket stora sådana temperatursvängningar.
Den största temperatursvängning av det slaget som vi känner till hämtar vi från Laxbäcken i södra Lappland. Där var temperaturen -2,5° på dagen den 24 mars 1965. Temperaturen sjönk sedan till -37,6° under natten för att sedan stiga till -1,1° nästa dag.
Sverker Hellström