Sannolikheten för värmeböljor likt sommaren 2018 har fördubblats
Uppdaterad
Publicerad
En ny studie från SMHI visar att det åtminstone är dubbelt så stor sannolikhet att en värmebölja liknande sommaren 2018 inträffar, på grund av hur människan påverkat klimatet. Men hur vet forskarna egentligen det? Här förklarar de!
En tydlig ökning av extremväder som värmeböljor och skyfall kan observeras globalt, till följd av mänskliga utsläpp av växthusgaser. Det leder till att när en extrem väderhändelse inträffar, får SMHI ofta frågan; ”Hände det på grund av klimatförändringen?” Men svaret är inte helt enkelt.
Undersökte värmebölja och skyfall
Studier som undersöker om och hur mycket den globala uppvärmningen ökar sannolikheten för specifika väderhändelser kallas attributionsstudier. I SMHIs attributionsstudie undersöktes sannolikheten för att två väderhändelser skulle ha inträffat utan mänsklig påverkan på klimatet. Dels ett skyfall som det i Gävle sommaren 2021 och dels en värmebölja som den Sverige upplevde under sommaren 2018.
Varför kan vi säga mer om vissa händelser än andra?
För att undersöka mänsklig påverkan på väderhändelser användes två olika metoder i studien:
Samma metod som används av forskarnätverket bakom World Weather Attribution: Här används klimatmodeller och väderdata för att beräkna hur ett hypotetiskt nutida klimat hade sett ut utan människans klimatpåverkan. Det hypotetiska klimatet jämförs sedan med dagens klimat. Detta gör det möjligt att beräkna hur mycket sannolikheten för extrema väderhändelser har ökat.
Historiska observationer: De långa mätserier som finns i Sverige gör det möjligt för forskarna att jämföra förekomsten av extrema väderhändelser liknande värmeböljan 2018 och skyfallet i Gävle 2021 under de senaste 30 åren, med förekomsten av liknande fall under en förindustriell period på 30 år. Forskarna kan då direkt beräkna om, och hur, sannolikheten för dessa händelser har förändrats mellan de två perioderna.