Forskningsnyheter

Polernas krympande havsis visar vart vi är på väg

Klimat

Under september når havsisens utbredningen i Arktis sin lägsta nivå efter sommaren, medan isen i Antarktis når sin maximala utbredning efter södra halvklotets vinter. I år är maxutbredningen i Antarktis den näst lägsta sedan satellitmätningarna startade, samtidigt som utbredningen i Arktis fortsatt …

Publicerad: Senast uppdaterad:

WMO:s rapport United in Science 2024: “Vi är långt ifrån målen”

Klimat

Idag presenterar världsmeteorologiska organisationen WMO sin rapport United in Science. Rapporten är en sammanställning av underlag från flera olika aktörer och belyser både utmaningar och möjligheter. Vetenskapen är tydlig. Vi är långt borta från att uppnå viktiga klimatmål.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Ett nytt arbetssätt för att utfärda varningar för höga flöden testas i Etiopien

Hydrologi

Extrema väder- och vattenförhållanden förväntas öka i och med klimatförändringarna. Inte minst i Etiopien, där översvämningar och jordskred är ett stort problem. Som ett viktigt steg i klimatanpassningen testas nu ett nytt arbetssätt för varningar för höga flöden under årets regnperiod, från juni …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Nyutvecklade aerosolverktyg öppnar för ny kunskap om hur klimatet förändras

MeteorologiLuftmiljö

Bättre koll på det allra minsta kan också ge kunskap om storskaliga förändringar. Helt ny forskning har nu skapat verktyg som underlättar beskrivning av hur aerosolpartiklar bildas i atmosfären. De första fallstudierna visar att verktygen med den exaktare beskrivningen förändrar hur molnighet …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Sannolikheten för värmeböljor likt sommaren 2018 har fördubblats

KlimatSMHI Rossby Centre

En ny studie från SMHI visar att det åtminstone är dubbelt så stor sannolikhet att en värmebölja liknande sommaren 2018 inträffar, på grund av hur människan påverkat klimatet. Men hur vet forskarna egentligen det? Här förklarar de!

Publicerad: Senast uppdaterad:

SMHIs forskare har undersökt hur vindkraftsparker till havs kan påverka havsmiljön

Oceanografi

För första gången har svenska forskare undersökt hur Östersjön och Nordsjön kan komma att påverkas av framtida vindkraftsparker till havs under en så lång period som 32 år. Resultaten blir nu underlag till de svenska havsplanerna.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Utbildningsvecka i klimat på SMHI: Deltagare från Zimbabwe och Zambia

Under en intensiv utbildningsvecka har SMHI haft besök av representanter från institut som arbetar med meteorologi, hydrologi och klimat i Zambia och Zimbabwe. Syftet med utbildningen var att stärka kapaciteten hos institutionerna för att bygga ett samhälle som är bättre rustat mot …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Lyckad uppskjutning av den första europeiska meteorologiska minisatelliten

MeteorologiAtmosfärisk fjärranalys

I går kväll svensk tid sändes Arctic Weather Satellite upp i rymden från Vandenberg, Kalifornien. Satelliten är den första av sitt slag; en europeisk minisatellit som kommer att bidra med viktiga data för väderprognoser och klimatforskning. Den är speciellt betydelsefull för nordliga breddgrader …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Till minne av Nils Gustafsson

Meteorologi

Nils Gustafsson, tidigare forskare inom meteorologi på SMHI, har efter en tids sjukdom somnat in.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Hur upplever du temperaturen utomhus just nu?

MeteorologiKlimatLuftmiljö

Befinner du dig i Stockholm, Norrköping eller Linköping? Då kan du rapportera hur du upplever värmen och på så sätt bidra till forskningsprojektet BRIGHT. Projektet mäter utomhustemperatur och undersöker hur värme upplevs i stadsmiljö.

Publicerad: Senast uppdaterad:
År
Månad
Alla ämnesområden